ΨΩΜΑΚΙΑ
Υλικά
600 γρ αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
350 ml γάλα
50 γρ βούτυρο
1 πακέτο ξηρή μαγιά και περισσότερο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
350 ml γάλα
50 γρ βούτυρο
1 πακέτο ξηρή μαγιά και περισσότερο
Για την επάλειψη
50 γρ βούτυρο λιωμένο
1 αυγό
σουσάμι ή κύμινο ...
Οδηγίες
Ανακατεύουμε το
αλεύρι με την μαγιά και τη ζάχαρη,
προσθέτουμε το αλάτι,
το λιωμένο βούτυρο, και, τέλος το ζεστό γάλα και ζυμώνουμε μια λεία ζύμη.
Αφήστε
τη ζύμη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.
Ρίχνουμε την ζύμη σε μια επιφάνεια εργασίας,
χωρίζουμε σε μικρές μπάλες και ανοίγουμε σε ορθογώνια φύλλα .
Κόβουμε
κατά μήκος, σε λωρίδες, έτσι ώστε
τα άκρα να παραμένουν άκοπα,
αλείψτε με το
λιωμένο βούτυρο και στη συνέχεια το γυρνάμε διαγωνίως σε σπειροειδή διάταξη.
Ένας άλλος τρόπος είναι να τα κόψουμε διαγωνίως τα άκρα
(τα άκρα πρέπει επίσης να
παραμείνουν άθικτα), να αλείψουμε
με βούτυρο και στη συνέχεια να τυλίξουμε όπως και στο πρώτο σχέδια
να διπλώσουμε σε σπείρα και μετά σε κύκλο.
Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, αλείφουμε με κρόκο και πασπαλίζουμε με σουσάμι
και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος, ενώ προθερμαίνετε το φούρνο στους 200
βαθμούς.
Ψήστε τα ψωμάκια σε
προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Προτιμά κανείς να τα κοιτά παρά να τα τρώει. Δεν είναι όντως
0 comments