Τσουρέκι | Aspas_recipes

Τσουρέκι




Υλικά:
150 γραμμάρια γάλα

2 αυγά το 1 για επάλειψη

100 γραμμάρια ζάχαρη

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 φακελάκι μαγιά 7 γραμμαρίων  ή 15 γραμμάρια νωπή

1 κουταλάκι του γλυκού  μαχλέπι

1/2 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ (προαιρετικά)

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

350-400 γραμμάρια  αλεύρι

50 γραμμάρια  βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Οδηγίες
Αν χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά την βάζουμε σε ένα μπολάκι με το χλιαρό γάλα και 1 κουταλάκι ζάχαρη, την ανακατεύουμε και την σκεπάζουμε να ενεργοποιηθεί 10 λεπτά, αν βάλουμε  ξερή μαγιά δεν χρειάζεται, συνεχίζουμε κανονικά όλα μαζί!

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το γάλα τα αυγά, τη ζάχαρη, τη μαγιά, τα μυρωδικά, και το 
1/3 του αλευριού και ανακατεύουμε 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο  αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη, 5-7 λεπτά.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 40 λεπτά.

Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να το απορροφήσει ώστε 
η ζύμη να μοιάζει σαν μαλακιά πλαστελίνη, θα μας πάρει γύρω στα 10-12 λεπτά.

Η ζύμη είναι μαλακή, εύπλαστη δεν κολλάει στα χέρια είναι σαν την πλαστελίνη.

Δεν βάζουμε αλεύρι.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ την ζύμη αφού το λαδώσουμε με μερικές σταγόνες λάδι, σκεπάζουμε με μεμβράνη και μία πετσέτα και την αφήνουμε φουσκώσει και να διπλασιαστεί μπορεί και να τριπλασιαστεί.

Διπλώνουμε τη ζύμη αρκετές φορές για να κάνει σχοινιά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια, ανοίγουμε σε μακρόστενα φυλλαράκια και τυλίγουμε 
σε φιτίλια!!

Πλέκουμε το τσουρέκι και το σκεπάζουμε με μεμβράνη και μία βαμβακερή πετσέτα
 αφήνουμε να φουσκώσει 1 ώρα.

Περνάμε με τον κρόκο αυγού αραιωμένο με 2 κουταλιές γάλα.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 17 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 30 λεπτά 

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 


0 comments