Χορτοκαλίτσουνα κρητικά τα διάσημα !! | Aspas_recipes

Χορτοκαλίτσουνα κρητικά τα διάσημα !!

xortopites-vima-vima

Κρητικά χορτοπιτάκια τα διάσημα Και φυσικά όταν μιλάμε για χορτοπιτάκια κρητικά εννοούμε τηγανιτά πιτάκια όλο νοστιμιά .

Η ζύμη δεν περιέχει μπείκιν η μαγιά οπότε σε περίπτωση που θέλετε να τα κάνετε στον φούρνο σίγουρα δεν θα είναι τόσο αφράτα όσο τα τηγανιτά.  

Φτιάχνονται γρήγορα ! Ιδανική συνταγή για όλες τις ώρες . Είναι κριτσανιστά  και πεντανόστιμα!
 

xortopites-vima-vima2

Υλικά για  40 κομμάτια 

Νερό 250 ml

Λάδι 50 ml

1 σφηνάκι ρακί ή ούζο  ή χυμό από 1  λεμόνι (30 ml )

Μια τσιμπιά αλάτι

500 γραμμάρια  αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Ακόμα

έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων 

Για την γέμιση

3  κρεμμύδια ξερά 

1 ματσάκι κρεμμυδάκι φρέσκο 

1 κιλό διάφορα τσιγαριστά χόρτα ( λάπαθα, γαλατσίδες, τσόχους, αγριόπρασα, καυκαλίθρες, σέσκουλα, βρούβες)

ή 

800 γραμμάρια  σπανάκι κατεψυγμένο 

1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)

1/2 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)

τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

Αλατάκι

 xortopites-vima-vima15
 
Για την ζύμη

Ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά μαζί και στο τέλος λίγο λίγο το αλεύρι. 

xortopites-vima-vima4

Ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακή και ελαστική. Αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη.
 
xortopites-vima-vima5

Για την γέμιση

Πλένουμε σε άφθονο νερό τα χόρτα μας και τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι.

Τσιγαρίζουμε ελαφρά τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια  . Ρίχνουμε τα χοντροκομμένα χόρτα μας ή το σπανάκι. Εγώ προτιμώ το κατεψυγμένο και το βάζω κατευθείαν από την κατάψυξη χωρίς ξεπάγωμα. 

xortopites-vima-vima6

Χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε για να βγάλουν τα χόρτα μας ή  το σπανάκι τα υγρά του και να σοταριστουν καλά με το κρεμμυδάκια. Λίγο πριν σβήσουμε την φωτιά ρίχνουμε τα μυρωδικά μας και το αλάτι. Αφήνουμε το μείγμα μας λίγο να κρυώσει. Σουρώνουμε σε τρυπητό την γέμιση μας.


xortopites-vima-vima7


Για τα πιτάκια

Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 3 κομμάτια .

Πάνω σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο και  κόβουμε με το καπάκι από το multi (ή με ένα ποτήρι ) σε στρόγγυλα κομμάτια βάζουμε την γέμιση μας και κλείνουμε σε μισοφέγγαρα. 


xortopites-vima-vima8

xortopites-vima-vima9

xortopites-vima-vima10

xortopites-vima-vima11

Πατάμε καλά τις άκρες με ένα πιρούνι .

xortopites-vima-vima12

Σε αυτό το σημείο τα πιτάκια μας καταψύχονται . 

xortopites-vima-vima13

Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

xortopites-vima-vima14

xortopites-vima-vima3

Είναι τέλεια φανταστικά και πεντανόστιμα! !

xortopites-vima-vima16

TIPS

Όσο πιο λεπτό ανοίγουμε το φύλλο τόσο πιο πολλές φουσκάλες θα κάνει το φύλλο  μας και πιο τραγανό θα γίνει.

Αν τα καταψύξουμε , όταν θέλουμε να τα τηγανίσουμε τα τηγανίζουμε κατευθείαν από την κατάψυξη χωρίς ξεπάγωμα . Απλά φροντίζουμε η φωτιά μας να είναι σε μεσαία ένταση για να ψηθούν και από μέσα.
 
Καλή σας  επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!

xortopites-vima-vima17

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 


0 comments