Πεντανόστιμα λυχναράκια τα βρίσκουμε όλο τον χρόνο στην Κρήτη! Παραδοσιακά κρητικά εδέσματα όλο νοστιμιά .Θέλει τέχνη να γίνουν ολόγυρα τα τσιμπήματα της ζύμης και υπάρχουν μαστόρισσες που ασχολούνται μόνο με αυτά.
Από τα πιο διάσημα και ξακουστά γλυκά του νησιού. Δεν γίνεται να έρθεις στην Κρήτη και να μην δοκιμάσεις καλτσούνια. Είναι το κατεξοχήν γλυκό του Πάσχα.
Υπάρχουν πολλών ειδών καλτσούνια ανάλογα την περιοχή. Τα γλυκά καλτσούνια γίνονται χρησιμοποιώντας γλυκιά μυζήθρα και υπάρχουν δύο είδη: τα λυχναράκια και τα ανεβατά. Τα Λυχναράκια είναι πιο γρήγορα στην παρασκευή τους γιατί δεν έχουν καμιά χρονοβόρα διαδικασία . Βέβαια υπάρχουν και τα αλμυρά καλτσούνια, που έχουν χόρτα και γίνονται είτε στο φούρνο είτε τηγανιτά, μοιάζουν με χορτοπιτάκια.(τα συναντάμε στα Χανιά κυρίως).
Για αυτήν την συνταγή #καλτσούνια #λυχναράκια θα χρειαστούμε :
Προετοιμασία 20΄ Αναμονή 30΄ Ψήσιμο 25΄
Υλικά
Για τη ζύμη
190 ml βούτυρο λιωμένο και χλιαρό
235 γραμμάρια ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
190 ml γάλα
1 κουταλάκι κοφτό του γλυκού σόδα
900 γραμμάρια αλεύρι περίπου για όλες τις χρήσεις (ανάλογα το αλεύρι που χρησιμοποιείτε μπορεί να χρειαστεί ως και 100 γραμμάρια παραπάνω .)
1 μπέικιν 20 γραμμαρίων
ξύσμα 1 λεμονιού
1 βανίλια
Για τη γέμιση
800 γραμμάρια μυζήθρα γλυκιά
200 γραμμάρια ζάχαρη ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλετε
2 αυγά
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα (προαιρετικά)
Για το άλειμμα
1 αυγό (ελαφρώς χτυπημένο)
κανέλα σε σκόνη
Μυστικά για νόστιμα λυχναράκια και για να μην σου απλώσουν στο ψήσιμο.
1) Πολύ σημαντικό η μυζήθρα να μην βγάζει υγρά!
Πολλές φορές η μυζήθρα έχει αρκετό νερό και είναι υδαρής, με αποτέλεσμα τα καλτσούνια να απλώνουν και να παραμορφώνεται το σχήμα τους κατά το ψήσιμο. Θα χρειαστεί να την «στεγνώσουμε» τυλίγοντάς την σε χαρτί κουζίνας και βάζοντάς την στο ψυγείο να βγάλει τα περιττά υγρά! Αυτό θα ήταν καλό να γίνει από την προηγούμενη μέρα.
2) Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα στο ψυγείο!
3)Τοποθετούμε τα φύλλα ζύμης σε κομμάτια λαδόκολλας. Αυτό θα μας διευκολύνει πολύ να περιστρέψουμε τα λυχναράκια όταν τους δίνουμε σχήμα .
4)Όταν ετοιμάσουμε τα λυχναράκια ξαναβάζουμε στο ψυγείο να παγώσει το βούτυρο για 30 λεπτά ως 1 ώρα .(Μπορείς και παραπάνω ).
5) Ψήνουμε σε δυνατή θερμοκρασία αρχικά για να φουσκώσουν και να μην χαλάσει το σχήμα τους.
6) Προσπάθησε να κάνεις τουλάχιστον 8 - 12 τσιμπήματα στην ζύμη .Με την εξάσκηση και σιγά-σιγά θα τα καταφέρεις.
Τώρα που σου είπα όλα τα μυστικά ακολουθήσε την συνταγή και φτιάξε τα πιο νόστιμα λυχναράκια που έφαγες ποτέ ! Αν δεν είσαι από την Κρήτη τα λυχναράκια αυτά σε κάθε δαγκωματιά θα σε ταξιδεύουν στο όμορφο Νησί.
Για την ζύμη
Στο μίξερ και σε δυνατή ταχύτητα χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τους κρόκους,μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα.
Στο μίξερ και σε δυνατή ταχύτητα χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τους κρόκους,μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα.
Προσθέτουμε το γάλα , μπέικιν πάουντερ ,την σόδα , τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σχετικά σφιχτή και λεία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για 30 λεπτά στην άκρη, να ξεκουραστεί. (Τους ζεστούς μήνες στο ψυγείο .)
Σε καθαρή επιφάνεια εργασίας ανοίγουμε με πλάστη την ζύμη και με ένα ποτήρι ή με κουπάτ ή με ένα καπάκι σε σχετικά λεπτό φύλλο σε δίσκους, διαμέτρου περίπου 10 εκατοστών . Αν σας κολλάει η ζύμη αλευρώστε πρώτα ελαφρά και μετά ανοίξτε την ζύμη .
Τοποθετούμε τα φύλλα ζύμης σε κομμάτια λαδόκολλας. Αυτό θα μας διευκολύνει πολύ να περιστρέψουμε τα λυχναράκια όταν τους δίνουμε σχήμα .
Σε κάθε φύλλο βάζουμε 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Βάζουμε σε ένα ποτηράκι νερό , βουτάμε το δάχτυλό σας και λειαίνουμε την επιφάνεια της μυζήθρας. Ενναλακτικά τοποθετούμε την γέμιση σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Με τα δάχτυλά μας και με την βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας ανασηκώνουμε περιμετρικά τη ζύμη και σχηματίζουμε μικρές μύτες ώστε να δώσουμε το χαρακτηριστικό σχήμα που έχουν τα λυχναράκια (τουλάχιστον 8-12 τσιμπήματα).
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί και τοποθετούμε τα λυχναράκια .
Τοποθετούμε το ταψί με τα λυχναράκια στο ψυγείο για 1 ώρα και παραπάνω .(Αφήνουμε να σφίξει η ζύμη και να παγώσει το βούτυρο της ζύμης , έτσι δεν θα αλοιωθει το σχήμα τους.)
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 ° C αντιστάσεις .
Με ένα πινέλο αλείφουμε κάθε λυχναράκι με κρόκο αυγού (μόνο την ανοιχτή επιφάνεια με την μυζήθρα), πασπαλίζουμε με κανέλα και βάζουμε αμέσως στον φούρνο .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς στην μεσαία σχάρα αρχικά για να φουσκώσουν και να μην χαλάσει το σχήμα και μετά από 10 λεπτά χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς για ακόμα 15 λεπτά να ψηθούν και να πάρουν ωραίο χρώμα .
Αυξομειώνουμε την θερμοκρασία ανάλογα την δύναμη του φούρνου μας . Αν ο φούρνος μας είναι πολύ δυνατός τότε θα ψήσουμε αρχικά στους 190 βαθμούς για 5-10 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 160-170 μέχρι να ροδίσουν .
Παρατηρήσεις συνταγής
1)Μπορούμε να τα φτιάξουμε και να τα καταψύξουμε χωρίς να τα αλείψουμε με αυγό και όταν θέλουμε να τα ψήσουμε ,τα αλείφουμε με αυγό και λίγη κανέλα και ψήνουμε χωρίς να τα αποψύξουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 20 λεπτά.
2) Μπορούμε να φτιάξουμε την μισή δόση της συνταγής !
Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!
0 comments