Σπιτικό ψωμί σε σχήμα ήλιος!!!!




Υλικά
700 γραμμάρια αλεύρι
1 ξηρή μαγιά (7 g)
μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4 κουταλιές της σούπας λάδι
1 αυγό
1 ασπράδι αυγού
περίπου 300 ml ζεστό γάλα
+
150 μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου (ή περίπου 90 γρ λιωμένη μαργαρίνη)

Για την επάλειψη
1 κρόκο αυγού
1 κουταλιά της σούπας γάλα
σουσάμι 

Οδηγίες
Όλα τα συστατικά για τη ζύμη θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μπολ τοποθετήστε το αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, αλάτι, λάδι, αυγά, ασπράδια αυγών και προσθέστε σταδιακά το γάλα να αναμειχθούν καλά. Τοποθετήστε το σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψετε.
Δεδομένου ότι η ζύμη έχει σχηματιστεί σε μια μπάλα, τοποθετήστε την σε ένα μπολ, καλύψτε με ένα υγρό πανί και αφήστε την να ανεβεί.

Στρώστε ένα στρογγυλό ταψί (διαμέτρου περίπου 27 cm) ταψί με λαδόκολλα

Ανακατεύουμε  την  ζύμη και κόβοντας περίπου 1/5 πέμπτο της ζύμης  ανοίγουμε ένα αρκετά λεπτό φύλλο (περίπου 3 mm) σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σε σχήμα  ορθογώνιο.


 Αλείψτε το με  λιωμένη με μαργαρίνη και με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε  σε τρία μέρη: Πάρτε μία λωρίδα και τυλίξτε αυτό, αρχής γενομένης με τη μικρότερη πλευρά, σαν σαλιγκάρι / τριαντάφυλλο, και τυλίξτε το γύρω από τα άλλα δύο κομμάτια . Το κατασκευασμένο "σαλιγκάρι" το βάζουμε στη μέση του ταψιού.


Ανοίγουμε την  υπόλοιπη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια  σε ένα πολύ λεπτό και μεγάλο ορθογώνιο φύλλο , περίπου 70 εκατοστά x 36 cm. Αλείφουμε την ζύμη με  λιωμένη μαργαρίνη.
Ξεκινώντας από  την  στενή πλευρά, τυλίξτε σε ρολό . Κόψτε το ρολό  με ένα κοφτερό μαχαίρι σε 12 (μπορεί να είναι περισσότερο) κομμάτια περίπου.


Τακτοποιήστε τα κομμάτια έτσι ώστε   να στέκονται γύρω, από το "σαλιγκάρι". Αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Ανακατέψτε τον κρόκο του αυγού με το γάλα και αλείψτε τη ζύμη με αυτό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.


 Βάλτε το ψωμί σε κρύο φούρνο και ανάβετε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου. Εάν το ψωμί (κυρίως το κεντρικό κομμάτι ) σκουραίνει κατά τη διάρκεια του ψησίματος, καλύψτε το με αλουμινόχαρτο.


Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 




0 comments