Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014

ΨΩΜΙ-ΗΛΙΟΣ!!!!



ΨΩΜΙ-ΗΛΙΟΣ

Υλικά

700 γρ αλεύρι
1 ξηρή μαγιά (7 g)
μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4 κουταλιές της σούπας λάδι
1 αυγό
1 ασπράδι αυγού
περίπου 300 ml ζεστό γάλα
+
150 μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου (ή περίπου 90 γρ λιωμένη μαργαρίνη)

Για την επάλειψη
1 κρόκο αυγού
1 κουταλιά της σούπας γάλα
σουσάμι 

Οδηγίες
Όλα τα συστατικά για τη ζύμη θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μπολ τοποθετήστε το αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, αλάτι, λάδι, αυγά, ασπράδια αυγών και προσθέστε σταδιακά το γάλα να αναμειχθούν ώστε να γίνει μια απαλή πάστα. Τοποθετήστε το σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, αν είναι απαραίτητο, προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψετε.
Δεδομένου ότι η ζύμη έχει σχηματιστεί σε μια μπάλα, τοποθετήστε την σε ένα μπολ, καλύψτε με ένα υγρό πανί και αφήστε την να ανεβεί.

Στρώστε ένα στρογγυλό ταψί (διαμέτρου περίπου 27 cm) ταψί με λαδόκολλα

Ανακατεύουμε  την  ζύμη και κόβοντας περίπου 1/5 πέμπτο της ζύμης  ανοίγουμε ένα αρκετά λεπτό φύλλο (περίπου 3 mm) σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σε σχήμα  ορθογώνιο.


 Αλείψτε το με  λιωμένη με μαργαρίνη και με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε  σε τρία μέρη: Πάρτε μία λωρίδα και τυλίξτε αυτό, αρχής γενομένης με τη μικρότερη πλευρά, σαν σαλιγκάρι / τριαντάφυλλο, και τυλίξτε το γύρω από τα άλλα δύο κομμάτια . Το κατασκευασμένο "σαλιγκάρι" το βάζουμε στη μέση του ταψιού.


Ανοίγουμε την  υπόλοιπη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια για να τεντώσει σε ένα πολύ λεπτό ορθογώνιο, περίπου 70 εκατοστά x 36 cm. Αλείφουμε την ζύμη με μια μαλακή βούρτσα ή λιωμένη μαργαρίνη.
Ξεκινώντας με κοντή πλευρά, τυλίξτε. Κόψτε τον κύλινδρο  με ένα κοφτερό μαχαίρι σε 12 (μπορεί να είναι περισσότερο) φέτες περίπου.


Τακτοποιήστε τις φέτες σε ένα ταψί, για να στέκονται γύρω, από το "σαλιγκάρι". Αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά. σε θερμοκρασία δωματίου.
Ανακατέψτε τον κρόκο του αυγού με το γάλα και αλείψτε τη ζύμη σε αυτό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

 Βάλτε το ψωμί σε κρύο φούρνο και ανάβετε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου. Εάν το ψωμί (κυρίως το κεντρικό κομμάτι ) σκουραίνει κατά τη διάρκεια του ψησίματος, καλύψτε το με αλουμινόχαρτο.

 πηγή και φώτο από εδώ umojojkuhinji2.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιο!