ΨΩΜΑΚΙΑ ΤΡΥΦΙΛΛΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ
Υλικά για 12 ρολά
3 φλιτζάνια αλεύρι (1 φλιτζάνι = 240 ml.)
200 ml. χλιαρό νερό
15γρ φρέσκια μαγιά
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κ. γ ξύδι
1 κ . γ μαγειρική
σόδα
Ακόμα
3 κουταλιές της σούπας λιωμένη μαργαρίνη
1/4 φλιτζάνι σπόρους
παπαρούνας
1 κουταλάκι του γλυκού σουσάμι
1 κουταλάκι του γλυκού σουσάμι
Οδηγίες
Σε μπολ βάζουμε την μαγιά με τη ζάχαρη, με
¼ φλιτζάνι
χλιαρό νερό και πασπαλίζουμε με 1-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
. Ανακατέψτε και
αφήστε για περίπου 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι.
Ξεχωριστά, ανακατέψτε
το υπόλοιπο νερό με το λάδι το μέλι και τη σόδα
.Ρίχνουμε το αλεύρι και τη μαγιά στα αναβράζοντα υγρά.
Ζυμώνουμε και για να είναι
πιο ομαλή η ζύμη αν χρειαστεί προσθέστε ένα
επιπλέον 1-2 κουταλιές της σούπας αλευριού
και σχηματίζοντας
μια μπάλα την τοποθετείται
σε ένα λαδωμένο μπολ.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε
σε ένα
ζεστό, υγρό μέρος να φουσκώσει για περίπου 1 έως
1 ½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί
σε όγκο.
Η ζύμη χωρίζεται σε 12 κομμάτια, τα οποία είναι σε σχήμα
μπάλας
και ανοίγουμε σε πολύ λεπτό φύλο .
Απλώστε
με το μισό λιωμένο λίπος - μαργαρίνη και πασπαλίζουμε με σπόρους παπαρούνας.
Αφήνουμε να φουσκώσουν
για άλλα 10 λεπτά .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 C γ ια περίπου
20 λεπτά
Την νηστίσιμη εκδοχή για τα ψωμάκια τρυφίλλι