Νόστιμη σπανακοτυρόπιτα στο λεπτό με σπιτική ζύμη! Τραγανή και πεντανόστιμη!
Υλικά για την σπανακοτυρόπιτα
Για τη ζύμη:
1 νεροπότηρο χλιαρό νερό
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
1 κουτ. σούπας ξύδι
Αλεύρι όσο χρειαστεί.
για την γέμιση 1 κιλό σπανάκι
3 κρεμμύδια
100 γρ. τυρι
4 αυγά
1½ ποτήρι γιαούρτι
2 φλιτζάνια ελαιόλαδου
νερό
αλάτι
πιπέρι
Οδηγίες
Για την ζύμη
Ρίχνουμε
στο νερό το αλάτι, το ηλιέλαιο, το ξύδι και λίγο λίγο όσο αλεύρι
χρειαστεί για να κάνουμε μια ζύμη μέτρια, σαν του ψωμιού.
Χωρίζουμε τη
ζύμη σε 9 μπαλάκια και τ' αφήνουμε σε αλευρωμένο δοχείο με καπάκι,
να ξεκουραστούν για μισή ώρα.
Ανοίγουμε με τον πλάστη ένα-ένα τα
μπαλάκια σε φύλλο, χρησιμοποιώντας λίγο αλεύρι για να ανοίγουν
ευκολότερα. Ανοίγουμε μ’ αυτόν τον τρόπο τα φύλλα.
Για την γέμιση
Ξεκινήστε πλένοντας το σπανάκι. Προσθέστε άφθονο νερό και 1 κουταλιά αλάτι σε ένα βαθύ μπολ.
Βάλτε το σπανάκι σνερό και αφήστε το μέσα για 35-45 λεπτά. Πάρτε το σπανάκι από το αλμυρό νερό χωρίς να ανακατεύετε το νερό και πλύνετε ξανά το σπανάκι κάτω από τρεχούμενο νερό. Κόψτε το σπανάκι . Προσθέστε το κομμένο σε φέτες κρεμμύδι και 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίστε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει χρυσοκίτρινο. Προσθέστε το σπανάκι.
Τηγανίζουμε μέχρι να εξατμιστεί το νερό από το σπανάκι . Βγάλτε το τηγάνι από την φωτιά.
Κόψτε το τυρί με το χέρι, προσθέστε το στο σπανάκι και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι, αν είναι απαραίτητο.
Προσθέστε τα αυγά σε ένα μπολ και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το γιαούρτι και συνεχίστε να ανακατεύετε.
Προσθέστε το ελαιόλαδο. Προσθέστε σταδιακά και λίγο νερό .
Τοποθετήστε το σπανάκι στην πλευρά που βλέπει προς εσάς και τυλίξτε το φύλλο .
Τοποθετήστε αυτό το ρολό στη μέση του φύλλου και γυρίστε το προς τα έξω σαν σαλιγκάρι.
Κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα και δίνουμε σε όλα σχήμα σαλιγκάρι.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα το φύλλο .
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
Πεντανόστιμη τάρτα Κις - Λορέν με μπέικον και κρέμα γάλακτος!
Υλικά
Για την ζύμη
250 γρ. αλεύρι
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 ml. λάδι
1 κουταλίκι γλυκού αλάτι
Για την γέμιση
250 γρ.μπέικον κομμένο σε μικρά κομματάκια
250 γρ.τυρί edam
2 αυγά
250 ml. κρέμα γάλακτος
1/2 κούπα γάλα εβαπορέ
Οδηγίες
Ζυμώνουμε την ζύμη με το αλεύρι, το γιαούρτι και το λάδι.
Τυλίγουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε την ζύμη μια ώρα στο ψυγείο για να ξεκουραστεί.
Ανοίγουμε την ζύμη και την τοποθετούμαι σε φόρμα με διάμετρο 24 cm προσέχοντας να καλυφτούν και τα πλαϊνά τοιχώματα .
Από πάνω τοποθετούμε το μπέικον και στο τέλος το τριμμένο τυρί.
Χτυπάτε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και τα περιχύνετε πάνω από το τυρί. Ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
Ευχαριστούμε πολύ την Κ.Arguro Fermani μέλος της ομάδας μας Συνταγές απλές και εύκολες που έκανε την συνταγή και τις φώτο που μας έστειλε!
Κασερόπιτα πεντανόστιμη που λιώνει στο στόμα .
Μπορείτε να τη φτιάξετε και με έτοιμο χωριάτικο φύλλο και με σφολιάτα.
Υλικά ( ταψί του φούρνου)
Για το φύλλο
300 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γραμάρια αλεύρι σκληρό κίτρινο
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 σφηνάκι λάδι
1 κουταλιά σούπας ξύδι
1 κούπα νερό (να έχω μια ζύμη εύπλαστη)
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
3 κουταλιές σούπας αλεύρι
3 κούπες καλά γεμάτες καυτό γάλα
Αλάτι πιπέρι
300 γραμμ. κασέρι τριμμένο
300 γραμμ. γραβιέρα Νάξου τριμμένο
Εκτέλεση
Ξεκινάω με τη μπεσαμέλ μου βάζοντας το βούτυρο σε μια κατσαρόλιτσα να
κάψει . Καβουρδίζω ελαφρώς το αλεύρι και προσθέτω το γάλα (
καυτό) σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς. Αλατοπιπερώνω ( προσέχω το αλάτι ) και προσθέτω τα τριμμένα τυριά. Ανακατεύω να λιώσουν. Αφήνω την
κρέμα στην άκρη καλά σκεπασμένη να κρυώσει.
Σε λεκανίτσα βάζω το αλεύρι, το αλάτι κάνω μια γουβιτσα και προσθέτω το λάδι το ξύδι και το
νερό. Ζυμώνω μέχρι να έχω ένα εύπλαστο ζυμάρι ,να μην κολλάει. Βλέπουμε
αν χρειάζεται νεράκι ή αλευράκι και προσθέτουμε. Χωρίζω 4 μπαλίτσες και ανοίγω 4 φύλλα.
Λαδώνω το ταψάκι και στρώνω κάτω 2 φύλλα τα οποία λαδώνω ενδιάμεσα
, προσθέτω τη γέμιση και κλείνω με τα άλλα δύο. Λαδώνω την πίτα μου ,
ραντίζω με λίγο νεράκι και ψήνω μέχρι να ροδίσει καλά!!!!
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
Σοκολατένια πανακοτα με γεύση nutella! Τα λόγια είναι περιττά.
Δείτε και άλλες συνταγές για Πανακότα
Για την συνταγή nutella-pannacotta θα χρειαστούμε :
Υλικά
500 ml. Κρέμα Γάλακτος
300 ml. Πλήρες γάλα
1 μικρή Nutella 200 gr
15 γρ. ζελατίνη
2 βανίλιες
Οδηγίες
Τοποθετείτε την ζελατίνη σε 5 κ.σ. νερό και την αφήνετε να μουλιάσει.
Ζεσταίνετε καλά την κρέμα γάλακτος, το γάλα και την βανίλια. Απομακρύνετε την κρέμα από την φωτιά και προσθέτετε την Nutella η οποία πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Βράζετε λίγο την ζελατίνη για να λιώσει και την προσθέτετε στο μείγμα. Ανακατέψετε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα.
Τοποθετείτε το γλυκό σε φόρμα και το αφήνετε για μερικές ώρες στο ψυγείο.
Για να βγάλετε εύκολα την Panna cotta από την φόρμα την ξεκολλάτε λίγο με τα δάκτυλα σας στην κορυφή και στην συνέχεια τοποθετείτε την φόρμα μέχρι την μέση σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά. Βάζετε ένα δίσκο στην φόρμα και τα αναποδογυρίζετε μαζί.
Με τόσο υπέροχη γεύση που έχει ο χαλβάς θα δυσκολευτούν να σας πιστέψουν πως είναι νηστίσιμος! :)
Για τον σοκολατένιο χαλβά θα χρειαστούμε :
Υλικά
Χρησιμοποιήστε ποτήρι 250 ml.
½ φλιτζάνι λάδι
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
3 φλιτζάνια ζάχαρη(μπορείτε να μειώσετε την ζάχαρη κατά 1 φλιτζάνι αν σας αρέσει ο χαλβάς να είναι άγλυκος)
4 φλιτζάνια νερό
2 ξυλάκια κανέλα
4 κουταλιές σούπας κακάο (όχι πολύ γεμάτες )
Λίγα καρύδια (προαιρετικά)
Οδηγίες
Βράζετε το νερό, την ζάχαρη και την κανέλα για 5 λεπτά για να γίνουν σιρόπι.
Την ίδια στιγμή βάζετε το λάδι σε μέτρια φωτιά να βράσει προσέχοντας να μην κaει και προσθέτετε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα και να ψηθεί.
Βγάζετε την κανέλα από το σιρόπι και όσο είναι ζεστό προσθέτετε το κακάο ανακατεύετε και το ρίχνετε σιγά σιγά στο σιμιγδάλι.
Κάθε φορά που προσθέτετε λίγο σιρόπι ανακατεύεται το σιμιγδάλι. Βράζατε το χαλβά σε μέτρια θερμοκρασία για δεκαπέντε περίπου λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
Όταν το μείγμα μας έχει γίνει αρκετά σφικτό , αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε αν θέλουμε τα καρύδια .
Βάζετε το χαλβά σε μια φόρμα ή ταψάκι της επιλογής σας και το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για να κρυώσει.
Διακοσμείται το χαλβά κατά προτίμηση.
Παρατηρήσεις
Χώρισα το μείγμα σε 2 μικρότερες φόρμες και το ένα το πήγαμε δώρο σε φιλικό σπίτι