Δείτε περισσότερες Συνταγές για Γλυκά ψωμιά
Για τα πολύ αφράτα σταφιδόψωμα θα χρειαστούμε :
Υλικά για 10 τεμάχια
500 - 530 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (Μύλοι Αγίου Γεωργίου )
100 γρ ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά 7 γρ
1 βανίλια σκόνη
45 ml ελαιόλαδο
270 ml κανελόζουμο*
150 γραμμάρια σταφίδες
1/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
Ακόμα (προαιρετικά )
100 γραμμάρια σουσάμι
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
Διαβάστε στο τέλος του Άρθρου όλες τις Συμβουλές για αφράτα σταφιδόψωμα
Διαβάστε στο τέλος του Άρθρου όλες τις Συμβουλές για αφράτα σταφιδόψωμα
Οδηγίες
Για το κανελόζουμο
Βάζουμε σε κατσαρόλι να βράσουν 1. 5 κούπα νερό (300 ml ) με 4-5 ξυλάκια κανέλλας από το όποιο εμείς χρειαζόμαστε τα 270 ml κανελόζομου .
Αφήνουμε στην άκρη μέχρι το κανελόζουμο γίνει χλιαρό.
Κατόπιν ετοιμάζουμε την ζύμη .
Για την ζύμη
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το κανελόζουμο (χλιαρό ) , την ζάχαρη ,την βανίλια, το λάδι και την μαγιά.
Κάνουμε ένα χυλό και το αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη να να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Κατόπιν τις περνάμε από το τρυπητό για να σουρώσουμε τυχόν υγρά που μπορεί να έχουν οι σταφίδες .
Σε ένα άλλο μπόλ βάζουμε το αλεύρι ,το ξύσμα, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε τις σταφίδες στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα. .
Ρίχνουμε το μείγμα αλεύρι - σταφίδες στο μπολ του μίξερ και ζυμώνουμε με τον γάντζο σε δυνατή ταχύτητα για 6-8 λεπτά μέχρι να έχουμε μια πολύ ελαστική ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε την ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα.
Αφού φουσκώσει η ζύμη την πατάμε να ξεφουσκώσει .
Αφού φουσκώσει η ζύμη την πατάμε να ξεφουσκώσει .
Την βάζουμε πάνω σε λαδόκολλα και την χωρίζουμε σε 10-12 κομμάτια 100 γραμμαρίων.
Η ζύμη μας κολλάει .- Δεν βάζουμε άλλο αλεύρι.
Πλάθουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μπαλάκι.
Πλάθουμε το μπαλάκι μας με τα χέρια μας σε ένα μικρό μπαστουνάκι.
Αν θέλουμε περνάμε κάθε μπαστουνάκι από το σουσάμι που το έχουμε πρώτα ανακατέψει με την ζάχαρη και τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. ( Δίνουμε στην λαδόκολλα σχήμα ακορντεόν. Κάθε ταψί έχει δύο λαδόκολλες).
Αφήνουμε να ξεκουραστούν σκεπασμένα με μεμβράνη για 40 λεπτά ως 60 (ανάλογα την ζέστη του σπιτιού σας) .
Ψεκάζουμε ελαφρώς με νερό τα σταφιδόψωμα μας .
Τοποθετούμε στον πάτο του φούρνου μας ένα κατσαρόλι με βραστό νερό για να δημιουργηθεί υγρασία στον φούρνο.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς αντιστάσεις στην μεσαία σχάρα για 15- 20 λεπτά ανάλογα την δύναμη του φούρνου μας.
Βγάζουμε από τον φούρνο ψεκάζουμε ξανά με νερό και τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσουν .
Συμβουλές
1) Τα συγκεκριμένα σταφιδόψωμα είναι σχετικά άγλυκα. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε 50 γρ ζάχαρη ακόμη .
2) Το κάθε αλεύρι έχει διαφορετική σύσταση και απορροφητικότητα.
Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε ελάχιστο αλεύρι ακόμα μα να θυμάστε πως για να έχετε αφράτα σταφιδόψωμα η ζύμη μας πρέπει να κολλάει στα χέρια.
3) Μπορούμε να φτιάξουμε την ζύμη μας και να προσθέσουμε στο τέλος τις σταφίδες (πολύ καλά στραγγισμένες για να μείνουν ολόκληρες)
Για μαλακά και αφράτα σταφιδόψωμα , βγάζουμε από τον φούρνο, ψεκάζουμε με νερό , τοποθετούμε σε σχάρα και τα αφήνουμε χωρίς να τα σκεπάσουμε .
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!