Υπέροχη μαρμελάδας ντομάτας .Πάνω
στο τυρί , πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί , πάνω σε παξιμάδι σαν ντάκο ,
πάνω σε τυρί σαγανάκι , ακόμα και σαν κέτσαπ είναι τέλεια !!!
Υλικά
1 κιλό ντομάτες πομοντόρια
1 μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
1/2 εως 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
2-3 καυτερές πιπερίτσες ή 1 κ.γ μπούκοβο
1 κουταλάκι του γλυκού κάρυ
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κομμάτι τζίτζερ (μέγεθος καρυδιού)
1/2 φλιτζάνι ξύδι
Οδηγίες
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες , αφαιρούμε τα σπόρια και τις κόβουμε σε κομματάκια.
Βάζουμε τις κομμένες ντομάτες στην κατσαρόλα μαζί με το ζουμί τους .
Προσθέτουμε, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο ,προαιρετικά το σκόρδο
ψιλοκομμένο , την ζάχαρη καστανή, την κανέλα ,τις
καυτερές πιπερίτσες ψιλοκομμένες ή το μπούκοβο (και
περισσότερο αν σας αρέσουν τα καυτερά )το κάρρυ ,το αλάτι ,το τζίντζερ σε φετάκια , και το ξύδι .
Στην αρχή βάζεις την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Όταν
πάρει βράση κατεβάζεις τη φωτιά και αφήνεις να σιγοβράζει με μισοσπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να πιει όλα τα υγρά της και
μελώσει. Ανακατεύεις συχνά με ξύλινη κουταλιά γιατί πιάνει...
Στο τέλος προσθέτεις ξύσμα και χυμό λεμονιοί όπως σε όλα τα γλυκά Αφαιρείς το ξύλο κανέλας και αποθηκεύεις σε αποστειρωμένα βάζα. Όταν ανοιχτούν διατηρούνται στο ψυγείο.
Εάν
το θέλετε πιο πικάντικο τσιγαρίζεις ελαφρά το κρεμμύδι και σκόρδο στη
αρχή με δύο κ.σ λάδι ,προσθέτεις το τζίντζερ και τις πιπερίτσες και
συνεχίζεις με ντομάτες και τα υπόλοιπα υλικά.
Για πιο πικάντικη γεύση προσθέτεις πιπέρι καγιέν ...
Καλή επιτυχία!!!
Ευχαριστούμε πολύ την Λιλή Λιλίκα για την συνταγή φώτο και εκτέλεση!
Φωτογραφία από την συνταγή που έφτιαξε και η Panagiota Kapous