Τούρτα καραμέλα φανταστική ! | Aspas_recipes

Τούρτα καραμέλα φανταστική !

tourta-karamela 

Υπέροχη τούρτα με γεύση καραμέλα ! Φτιαγμένη με σπιτικό παντεσπάνι , ανάλαφρη κρεμώδης γέμιση και επικάλυψη καραμέλα θα σας ξετρελάνει όλους !

Δείτε περισσότερες Συνταγές με Τούρτες 

tourta-karamela1

Για την #τούρτα #καραμέλας 26 εκατοστών θα χρειαστούμε :

Για το παντεσπάνι βανίλιας 

Υλικά για 2  μικρά παντεσπάνια 24-26 cm :

1/3 φλιτζανιού (50 γρ) κορν φλάουρ 

1/3 φλιτζανιού (50 γρ) αλεύρι

Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1/3 φλιτζανιού (50γρ)

4 χ 60 γρ  αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου (240 γρ )

2/3 φλυτζάνι (150 γραμμάρια) ζάχαρη άχνη

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για το σιρόπι

1 κούπα γάλα + 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη + 1 κουταλιά Νες καφέ 

tourta-karamela2

Για την κρέμα:

1 Μόρφατ παγωμένο από το ψυγείο

60 γρ. βούτυρο αγελάδας παγωμένο 

1 καραμελωμένο ζαχαρούχο 

Για το γλάσο καραμέλας:

100 ml νερό

220 γρ. ζάχαρη

200 ml κρέμα γάλακτος

100 ml γάλα εβαπορέ

3 φύλλα ζελατίνης 

tourta-karamela3

Οδηγίες

Για το παντεσπάνι βανίλιας

Δείτε βήμα βήμα με αναλυτικές φωτογραφίες πως φτιάχνουμε το παντεσπάνι βανίλιας.

Βουτυρώνουμε και  αλευρώνουμε  2 φόρμες (για κέικ  ή ταψάκια ) ή τοποθετούμε λαδόκολλα στην βάση και περιμετρικά από το ταψάκι μας  . Κοσκινίζουμε  τα αλεύρια και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ σε μέση -υψηλή ταχύτητα για 6 λεπτά, ή μέχρι το μίγμα να αφρατέψει  και να τριπλασιαστεί σε όγκο.

Σταδιακά κοσκινίζουμε  το αλεύρι πάνω από  το μίγμα των αυγών, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε   με μια σπάτουλα σιλικόνης  από κάτω προς τα πάνω . 

Για να μην ανοίξουν και κάνουν ρωγμές τα παντεσπάνια στο ψήσιμο  χτυπήστε τα ταψιά στον πάγκο. Θα δείτε πολλές φουσκαλίτσες στην επιφάνεια του μείγματος. 

Ψήνουμε  για 20 λεπτά  περίπου . Προσεκτικά αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος, και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα  τα να κρυώσουν.

Εδώ χρησιμοποιούμε ένα παντεσπάνι το οποίο χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη κόβοντας το στην μέση.

Το δεύτερο παντεσπάνι  το κλείνουμε καλά με διαφανής μεμβράνη και το αποθηκεύουμε στην κατάψυξη. Αποψύχουμε και το χρησιμοποιούμε όποτε το χρειαστούμε .

tourta-karamela4

Για το σιρόπι.

Ζεσταίνουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι το γάλα με την ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και ρίχνουμε το Νες καφέ. Αποσύρουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε .

Χωρίζουμε το παντεσπάνι σε δυο ίσα μέρη κόβοντάς το στην μέση.

tourta-karamela5

Παίρνουμε μια πιατέλα σερβιρίσματος και στρώνουμε 4 κομμάτια  λαδόκολλα περιμετρικά και γύρω γύρω από την πιατέλα. Βάζουμε στην πιατέλα μας το τσέρκι ή  αποσπώμενη φόρμα. 

Τοποθετούμε το παντεσπάνι μας  και σιροπιάζουμε το κρύο παντεσπάνι μας.

tourta-karamela6

 Ετοιμάζουμε την κρέμα:

Χτυπάμε στο μίξερ τη φυτική σαντιγί μαζί με το βούτυρο για πέντε λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε , συνεχίζοντας το χτύπημα , το καραμελωμένο γάλα κουταλιά-κουταλιά. Όταν ενσωματωθούν όλα τα υλικά η κρέμα καραμέλας είναι έτοιμη. 

tourta-karamela7

Απλώνουμε την μισή κρέμα  πάνω από το σιροπιασμένο παντεσπάνι με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Επαναλαμβάνουμε βάζοντας το δεύτερο παντεσπάνι, το σιροπιάζουμε και τοποθετώντας την υπόλοιπη κρέμα . Τοποθετούμε στο ψυγείο!

tourta-karamela8

tourta-karamela9

 Ετοιμάζουμε το γλάσο καραμέλας:

Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό.

tourta-karamela10

Βάζουμε στη φωτιά , σε μια μέτρια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν χωρίς να ανακατεύουμε καθόλου για 5-8 λεπτά μέχρι να πάρουν το χαρακτηριστικό χρώμα της καραμέλας. Δεν το αφήνουμε να σκουρύνει πολύ γιατί θα πικρίσει. Όταν η καραμέλα είναι έτοιμη , αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ανακατεύοντας διαρκώς την κρέμα γάλακτος και το γάλα. 

tourta-karamela11

Η καραμέλα θα κρυσταλλώσει , μην ανησυχείτε  ξαναβάλτε στην φωτιά και ανακατέψτε ζωηρά μέχρι να λιώσει η καραμέλα για 3 λεπτά περίπου.

Κατόπιν αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης πολύ καλά στημένα. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να έχουμε ένα βελούδινο καραμελένιο μίγμα. 

tourta-karamela12 tourta-karamela13

Περιμένουμε να κρυώσει λίγο (αν θέλουμε το μεταφέρουμε σε ένα γυάλινο μπολ για να κρυώσει πιο γρήγορα) και με προσοχή το αδειάζουμε πάνω από την κρέμα. Παγώνουμε για λίγες ώρες στο ψυγείο και το γλυκό μας είναι έτοιμο. Αν θέλουμε βάζουμε το γλάσο καραμέλας και περιμετρικά της τούρτας.

tourta-karamela14  tourta-karamela14

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

tourta-karamela15

Αν θέλουμε διακοσμούμε με σπασμένα κομμάτια καραμέλας

Λιώνουμε 100 γρ ζάχαρης σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα -το χρώμιά της καραμέλας. Απλώνουμε την καραμέλα σε λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσει. Σπάμε σε κομμάτια και διακοσμούμε την τούρτα μας. Κάποια κομμάτια τα περνάμε από το μουλτι να γίνουν σκόνη .

tourta-karamela16

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!

tourta-karamela17

tourta-karamela18

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 


0 comments