Χωριάτικο - Σπιτικό φύλλο για πίτες με σόδα !

spitiko-fyllo-gia-pites

Απίθανη  ζύμη για πίτες που μας δίνει ένα αφράτο και τραγανό γευστικό αποτέλεσμα.  Πολύ εύκολη αυτή η ζύμη για χωριάτικο-σπιτικό-φύλλο  θα σας καταπλήξει με την νοστιμιά . Η σόδα  το κάνει τραγανό και αφράτο ταυτόχρονα...

Δείτε ακόμα  Πως σοτάρουμε τα χόρτα για τις πίτες!

Για το χωριάτικό σπιτικό φύλλο με σόδα θα χρειαστούμε :

Υλικά

550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

(μπορεί να χρειαστεί παραπάνω αλεύρι ανάλογα την σύσταση του) 

45 ml ελαιόλαδο ή 2 σφηνάκια

20 ml ρακή ή ξύδι (1 σφηνάκι)

1 κουτάκι ανθρακούχα σόδα 330 ml 

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 

spitiko-fyllo-gia-pites

Οδηγίες

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι  κάνοντας μια λακκούβα στην μέση.

Προσθέτουμε το λάδι και την ρακή ή το ξύδι και ανακατεύουμε ελαφρά. 

Ρίχνουμε την σόδα πάνω από τα υπόλοιπα υλικά , ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μαζί  έτσι ώστε  να έχουμε μια πολύ εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Όταν πια σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης και έχουν καθαρίσει τελείως τα τοιχώματα του μπολ, βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο μας και τη ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις, τραβώντας την και γυρίζοντάς τη για 5 λεπτά.

Τοποθετούμε την ζύμη μας σε λαδωμένο μπολ κάνουμε ένα σταυρό και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα . Αφήνουμε το ζυμαράκι μας για μισή ωρίτσα να ξεκουραστεί .

Δηλαδή, όσο πιο πολύ την ξεκουράζουμε τόσο αναπτύσσεται το πλέγμα της γλουτένης που δένει τα συστατικά της ζύμης μεταξύ τους και η ζύμη γίνεται δυνατή και ελαστική. Έτσι, όταν περάσει ο χρόνος ξεκούρασης, δε θα μαζεύει, ούτε θα σπάει το φύλλο την ώρα που το ανοίγουμε.

spitiko-fyllo-gia-pites   spitiko-fyllo-gia-pites

Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 4-6 κομμάτια. Σε καθαρό αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο αλευρώνοντας το όποτε χρειάζεται. 

Ανοίγουμε τα δύο φύλλα μας λίγο μεγαλύτερα από τα άλλα φύλλα ζύμης αν θέλετε να σχηματίσετε τον λεγάμενο κόθρο. Δείτε στην φωτο το στεφάνι της πίτας -τον κόθρο γύρω -γύρω .

spanakopitaspanakopita

Το πρώτο φύλλο  που θα αποτελεί την βάση της πίτας μας να είναι  λίγο μεγαλύτερο για  να εξέχει από το ταψί. Και το τελευταίο φύλλο επίσης το ανοίγουμε σε πιο μεγάλο μέγεθος από το ταψί μας για να μπει μπόλικο πάνω στην πίτα και ελαφρώς τσαλακωμένο.

Σε καλά λαδωμένο ταψί στρώνουμε 3 φύλλα κάτω -την  κρύα και λεπτή σε πάχος γέμιση της επιλογής μας -και τρία πάνω ή 2 κάτω και 2 από πάνω ή όπως εσείς θέλετε.

Ανάμεσα σε κάθε φύλλο ραντίζουμε με ελαιόλαδο .

Τα  δυο φύλλα που εξέχουν τα πιάνουμε μαζί και τα στριφογυρνάμε προς τα μέσα στο πάνω φύλλο της πίτας. Έτσι σχηματίζεται ο κόθρος.

Χαράσσουμε τα φύλλα της πίτας με ένα μαχαίρι, ψεκάζουμε με νερό και ψήνουμε .

Χρησιμοποιούμε αυτή την ζύμη για να φτιάξουμε πίτες ή πιττάκια όλων των ειδών με ότι γέμιση μας αρέσει.


Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

 Ελάτε και εσείς στην ομάδα μας στο fb Συνταγές απλές και εύκολες για όλους  

και  Συνταγές της Άσπας  για να μοιραστούμε συνταγές και να ανταλλάξουμε ιδέες!




0 comments