Κομπόστα Σύκο θεική (Με φρέσκα σύκα)

Κομπόστα σύκο! Μια ακόμα καταπληκτική συνταγή με τα υπέροχα σύκα που υπάρχουν άφθονα αυτήν την εποχή στα χωριά μας!

Υλικά για 25 σύκα περίπου

  • 1 και  1/2 λίτρο νερό
  • 800 γρ ζάχαρη
  • 1  φέτα λεμόνι

Οδηγίες

  • Πλύντε τα σύκα σε τρεχούμενο νερό βρύσης. Διαλέξτε να χρησιμοποιήσετε μόνο τα σύκα που είναι στητά, χωρίς σκασίματα ή τρύπες. Τα υπόλοιπα, ανοίξτε τα, αφαιρέστε ό,τι δεν σας αρέσει και χρησιμοποιείστε τα για να κάνετε πετιμέζι σύκου (μόνο με νερό, χωρίς ζάχαρη).
  • Βάλτε μικρή κατσαρόλα με νερό να κοχλάσει. Δίπλα βάλτε ένα μπολ με νερό με παγάκια και πιο δίπλα ένα ταψί. Σε μια τρυπητή κουτάλα, βάλτε 4-5 σύκα πάνω της και βυθίστε την για 5 δευτερόλεπτα στο νερό που βράζει και αμέσως μετά στο παγωμένο, για άλλα 3 δευτερόλεπτα και μετά στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο. Ετοιμάστε με αυτό τον τρόπο όλα τα σύκα. Το κάνω γιατί θέλω μια αρχική αποστείρωση στη φλούδα. Τα σύκα προσελκύουν πολλά έντομα και πουλιά.

Πως να φτιάξετε την κομπόστα φρέσκων σύκων

  • Σε μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ετοιμάστε ένα σιρόπι με ενάμιση λίτρο νερό, 800γρ ζάχαρη και μια φέτα λεμόνι. Βράστε για 10 λεπτά να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Βάλτε προσεκτικά στο σιρόπι, όσα σύκα χωρά η κατσαρόλα σε μια στρώση, όχι το ένα πάνω στο άλλο Αφήστε να σιγοβράσουν, μέχρι να γίνουν διάφανα  Βγάλτε προσεκτικά σε ταψί, για να μαζέψετε τα υγρά που θα αφήσουν. Τελειώστε με αυτό τον τρόπο όλα τα σύκα.
  • Το σιρόπι θα έχει γίνει νερουλό από το ζωμό των σύκων. Βάλτε το να συμπυκνωθεί (να καλύπτει το κοίλο μέρος του κουταλιού). Σβήστε τη φωτιά, αποσύρετε την κατσαρόλα και ξαναβάλτε στο σιρόπι τα σύκα, τόσα όσα καλύπτονται από το σιρόπι. Νομίζω πως με το σιρόπι αυτό έκανα δύο μεγάλα βάζα, με 25 περίπου σύκα. 

  • Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε για 6-8 ώρες, να ισορροπήσουν οι πυκνότητες των υγρών.
  • Αν θέλετε να καταναλώσετε την κομπόστα σύκων, μπορείτε σε αυτό το στάδιο. Διατηρείστε την στο ψυγείο μέχρι να την φάτε.
  • Αποστειρωστε τα βάζα τοποθετώντας τα για 15-20 λεπτά σε προθερμασμενο φούρνο αέρα στους 100 βαθμούς
  • Γεμίστε προσεκτικά τα βάζα, τοποθετώντας ένα ένα τα σύκα σε σωστή θέση ώστε να γεμίσει πλήρως το βάζο, χωρίς όμως να τα πιέζετε και λιώσουν. Όσο περισσότερα σύκα μπουν σωστά στο βάζο, τόσο λιγότερο σιρόπι θα χρειαστεί για να το γεμίσετε. Αφού μοιράσετε τα σύκα, χτυπήστε ελαφρά τα βάζα -πάνω σε πετσέτα- να ελευθερωθεί ο αέρας. Αν θέλετε να αρωματίσετε με αλκοόλ, προσθέστε ένα σφηνάκι σε κάθε βάζο.
  • Γεμίστε τα βάζα με το σιρόπι και ξαναχτυπήστε ελαφρά, να πάρουν όλα την τελική τους θέση. Σκουπίστε με υγρό χαρτί κουζίνας το στόμιο των βάζων, να μην έχουν ούτε ένα σποράκι από τα σύκα. Κλείστε με τα καυτά καπάκια.
  • Αν σας περίσσεψε σιρόπι, φυλάξτε το για τα παγωτά ή το γιαούρτι ή τη βινεγκρέτ της πράσινης σαλάτας.

Συνταγή από εδώ tastefull.gr


 

 

 

 

0 comments