Μια ακόμα πεντανόστιμη συνταγή της Βέφας για αφράτη λαγάνα της Καθαρά Δευτέρας.
Δείτε ακόμα Λαγάνα του φούρναρη /Λαγάνα ολικής άλεσης
Κομμάτια 3 μεγάλες λαγάνες
75 γρ. μαγιά φρέσκια (έβαλα 50 γρ ή 2 φακελάκια μαγιά)
1/2 φλ. ζεστό νερό (40°)
2 κούπες νερό χλιαρό
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο η για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. ζάχαρη
λίγο σουσάμι
Εκτέλεση
Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το
αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον
σε ζεστό μέρος περίπου 30-45
Κοσκινίστε σε μπολ το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο
κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό
νερό.
Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να
επιτύχετε μια ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίστε τη σε 3
μπάλες (ή όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλετε να
φτιάξετε). Σκεπάστε κι αφήστε τις να διπλασιασθούν σε όγκο.
Πατήστε
τις με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία,
κάνοντας βαθιές δαχτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείψτε τις με λίγο νερό
και πασπαλίστε τις με σουσάμι. Ψήστε τις λαγάνες στους 200° Κελσίου για
15'-20'.
Οι λαγάνες στεγνώνουν γρήγορα. Είναι προτιμότερο να
καταναλωθούν την ίδια μέρα. Αλλιώς, φυλάξτε τις στην κατάψυξη, κλεισμένες
ερμητικά σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται 3 μήνες
0 comments