Σίγουρα
πετυχημένη συνταγή !! !
Βγάζει 3 μεγάλες λαγάνες ή 5 μικρές
Υλικά
200 γραμμάρια αλεύρι χωριάτικο
κίτρινο Αλατίνη
800 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γραμμάρια έχτρα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γραμμάρια αλάτι
50 γραμμάρια ζάχαρη
50 γραμμάρια φρέσκια μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή
50 γραμμάρια λάδι
50 γραμμάρια ταχίνι ή 75 γραμμάρια ταχίνι αν δεν βάλετε λάδι
600 - 650 γραμμάρια νερό
Μαύρο και άσπρο σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το νερό (τόσο όσο να αντέχει το δάχτυλο μας μέσα σε αυτό για
10 δευτερόλεπτα) και διαλύουμε μέσα σε αυτό την μαγιά και την ζάχαρη.
Σε μπολ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τέλος το μείγμα της
μαγιάς . Αν ζυμώσουμε στο χέρι ζυμώνουμε για 10 λεπτά τουλάχιστον και αν χρειαστεί
βάζουμε λίγο λίγο το έχτρα αλεύρι.
Αν βάλουμε την ζύμη μας στο μίξερ ζυμώνουμε περίπου για 8 λεπτά. Επειδή όμως τα οικιακά μίξερ ζορίζονται να δουλέψουν τέτοιες ποσότητες βάζουμε αρχικά όλα μας τα υλικά στο μίξερν και όταν δούμε πως δυσκολεύεται τότε βγάζουμε χωρίζουμε την ζύμη σε 3 κομμάτια και βάζουμε στο μίξερ ένα -ένα κομμάτι να ζυμωθεί .
Αν βάλουμε την ζύμη μας στο μίξερ ζυμώνουμε περίπου για 8 λεπτά. Επειδή όμως τα οικιακά μίξερ ζορίζονται να δουλέψουν τέτοιες ποσότητες βάζουμε αρχικά όλα μας τα υλικά στο μίξερν και όταν δούμε πως δυσκολεύεται τότε βγάζουμε χωρίζουμε την ζύμη σε 3 κομμάτια και βάζουμε στο μίξερ ένα -ένα κομμάτι να ζυμωθεί .
Όταν ζυμώσουμε και τα τρία κομμάτια κάνουμε μια ενιαία μπάλα,
την τοποθετούμε σε καλά λαδωμένη λεκανίτσα σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε
το ζυμαράκι μας να ξεκουραστεί για 40 λεπτά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200-220 αντιστάσεις για 35- 40 λεπτά ανάλογα την δύναμη τον φούρνο σας
στην πρώτη σχάρα από κάτω..
Όταν είναι έτοιμες οι λαγάνες μας βγάζουμε ψεκάζουμε με νερό ξανά , σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα ( με το νερό μαλακώνει η κόρα εγώ τις ήθελα λίγο τραγανές και δεν το έκανα) και τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Όταν είναι έτοιμες οι λαγάνες μας βγάζουμε ψεκάζουμε με νερό ξανά , σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα ( με το νερό μαλακώνει η κόρα εγώ τις ήθελα λίγο τραγανές και δεν το έκανα) και τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Καλή Σαρακοστή να έχετε όλοι!!!
0 comments