Παραδοσιακά χανιώτικα καλιτσούνια (ή καλτσούνια )με μυζήθρα ! | Aspas_recipes

Παραδοσιακά χανιώτικα καλιτσούνια (ή καλτσούνια )με μυζήθρα !

xaniotika-kalitsounia-tiganiou

Πεντaνόστιμα παραδοσιακά καλτσούνια. Mια αξέχαστη γεύση για όσους έχουν επισκεφθεί τα Χανιά, με βάση την παραδοσιακή συνταγή των καλιτσουνιών, που αξίζει να δοκιμάσετε είτε σκέτα με τυρί, είτε με χόρτα, σπανάκι, κρεμμύδι.

Δείτε περισσότερες Κρητικές Συνταγές 

xaniotika-kalitsounia-tiganiou1

Για τα παραδοσιακά χανιώτικά καλιτσούνια με μυζήθρα θα χρειαστούμε¨:

Υλικά
Για τη ζύμη:

700 - 800 γραμμάρια αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις

310 γραμμάρια νερό

160 γραμμάρια ελαιόλαδο

45 γραμμάρια χυμό λεμονιού

45 γραμμάρια ρακή

λίγο αλάτι

Για τη γέμιση

550 γραμμάρια μυζήθρα

200 γραμμάρια τυρομάλαμα ή μοτσαρέλα 
μπαστούνι τριμμένη στον χοντρό μέρος του τρίφτη 

Επίσης 
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

μέλι και κανέλα για το γαρνίρισμα

xaniotika-kalitsounia-tiganiou2

Οδηγίες
Για τη ζύμη: 

Σε ένα μεγάλο μπολ (ή πάνω στον καθαρό πάγκο εργασίας), ρίχνουμε το αλεύρι 
(κοσκινισμένο) και με τα χέρια μας ανοίγουμε μία τρύπα στη μέση.
 
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

xaniotika-kalitsounia-tiganiou3

Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και πλάθουμε μια ζύμη, μέχρι η ζύμη να 
απορροφήσει όλο το αλεύρι και να μην είναι κολλώδης.

Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για 30'.

Για τη γέμιση : 

Προσθέτουμε όλα τα τυριά σε ένα μπολ και τα θρυμματίζουμε καλά με ένα πιρούνι (ή με τα χέρια μας, αν είναι σκληρή η μυζήθρα). 

Ανακατεύουμε καλά για να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι αν χρειάζεται.

Κόβουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη και δουλεύουμε με ένα κομμάτι τη φορά. 

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη, σε πάχος περίπου 0.3 -0.4 χιλιοστών. 

xaniotika-kalitsounia-tiganiou4

xaniotika-kalitsounia-tiganiou5

Στη συνέχεια, με ένα μεγάλο κουπ-πατ ή ένα ποτήρι με μεγάλο στόμιο, μαρκάρουμε και κόβουμε τη ζύμη σε στρογγυλό μέγεθος.

Αν διαθέτουμε το πλαστικό καλούπι για τυροπιτάκια μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε .

xaniotika-kalitsounia-tiganiou6

Γεμίζουμε τη κάθε στρογγυλή ζύμη με περίπου 1 με 1,5 κουτ. σούπας τυρί (ανάλογα με το πόσο 
μεγάλη διάμετρο έχει) και στη συνέχεια κλείνουμε σε ημικύκλιο. 

Με ένα πιρούνι πιέζουμε τις δύο άκρες που ακουμπάνε μεταξύ τους, ώστε να σφραγίσουμε την ζύμη περιμετρικά. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με όλη την υπόλοιπη ζύμη.

xaniotika-kalitsounia-tiganiou7

Τοποθετούμε τα έτοιμα καλιτσούνια σε ένα μεγάλο ταψί με χαρτί ψησίματος το οποίο 
σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα.

xaniotika-kalitsounia-tiganiou8

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια ρηχή κατσαρόλα, προσθέτουμε περίπου δύο δάχτυλα ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία (περίπου 180ºC). 

Μόλις το λάδι ζεσταθεί (δοκιμάζουμε ακουμπώντας την άκρη από ένα καλιτσούνι στο λάδι), 
τηγανίζουμε με προσοχή τα καλιτσούνια και από τις 2 πλευρές, περίπου 3'-4' την κάθε πλευρά.

xaniotika-kalitsounia-tiganiou9

Αφαιρούμε τα καλιτσούνια από το λάδι με με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε γρήγορα σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι. 

xaniotika-kalitsounia-tiganiou10

Στο τέλος γαρνίρουμε με μέλι και κανέλα.

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 


0 comments