Τυρόψωμα πλέξούδα ! | Aspas_recipes

Τυρόψωμα πλέξούδα !

 tyropsoma-afrata-plexouda

Τα πιο αφράτα τυρόψωμα που θα φτιάξεις ποτέ  είναι σίγουρα αυτά. Συνταγές για τυρόψωμα θα βρεις σίγουρα πολλές αλλά τυρόψωμα που να διατηρούνται φρέσκα 4-5 μέρες σαν την πρώτη μέρα σίγουρα δεν θα βρεις. Ακολουθήσε την συνταγή και απόλαυσε τα πιο νόστιμα και αφράτα τυρόψωμα που έχεις δοκιμάσει ever και πίστεψέ με θα γίνει η αγαπημένη σου συνταγή !!  θα τα λατρέψεις στο εγγυώμαι .

Δες με την ίδια συνταγή και τυρόψωμο σε φόρμα του κέικ 

tyropsoma-afrata-plexouda1

Για τα πολύ  νόστιμα και αφράτα τυρόψωμα θα χρειαστούμε :

Υλικά για 15 -16 τυρόψωμα 

370 γραμμάρια γάλα χλιαρό

4 κουταλιές σούπας  κoφτές ζάχαρη

140 γραμμάτια  αραβοσιτέλαιο ή ελαιόλαδο 

2 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου

2 κουταλάκια γλυκού κοφτά αλάτι

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

820 - 850 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

Για την γέμιση 

300- 500 γραμμάρια  φέτα

Ακόμα

1 κρόκο αυγού με λίγες σταγόνες νερό για την επάλειψη

Τριμμένο σκληρό κίτρινο τυρί ή μοτσαρέλα (προαιρετικά)

tyropsoma-afrata-plexouda2

Οδηγίες 

Οδηγίες 
Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το χλιαρό γάλα με τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα καλά να διαλυθούν. 

Προσθέτουμε το λάδι ,τα αυγά και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε  το αλάτι και σταδιακά το αλεύρι.

Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

tyropsoma-afrata-plexouda3

Λαδώνουμε ελαφρώς το μπολ μας  ,βάζουμε το ζυμάρι μας , σκεπάζουμε με καπάκι ή  με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε 1.5  ώρα περίπου να φουσκώσει.

tyropsoma-afrata-plexouda4

Πατάμε να ξεφουσκώσει το ζυμάρι μας , πλάθουμε ελαφρά και  χωρίζουμε την ζύμη μας σε 15 -16  κομμάτια 100 γραμμαρίων .

tyropsoma-afrata-plexouda5

tyropsoma-afrata-plexouda7

Πλάθουμε  τα ζυμαράκια μας σε στρογγυλά μπαλάκια . 

tyropsoma-afrata-plexouda8

Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε στον πάγκο μας σε φυλλαράκι.

tyropsoma-afrata-plexouda9

Βάζουμε φέτα τριμμένη σε κομμάτια , κλείνουμε καλά τις άκρες τυλίγοντας το φυλλαράκι μας και  δημιουργώντας ένα φυτίλι .

tyropsoma-afrata-plexouda10

Πλάθουμε ελαφρά και σχηματίζουμε την πλεξούδα.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα κομμάτια ζύμης .

tyropsoma-afrata-plexouda11

Τοποθετούμε τα τυρόψωμα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

tyropsoma-afrata-plexouda12

Αφήνουμε  μισή ωρίτσα να φουσκώσουν καλύπτοντας τα με μεμβράνη και καθαρή πετσέτα.

tyropsoma-afrata-plexouda13

Αλείφουμε  όλα τα τυρόψωμα με το χτυπημένο αυγό .

tyropsoma-afrata-plexouda14

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα μέχρι να ρoδίσει περίπου 30-45 λεπτά ανάλογα την δύναμη του φούρνου μας .

Όπως είναι καυτά από τον φούρνο αν θέλουμε πασπαλίζουμε από πάνω με το τριμμένο σκληρό τυρί.

tyropsoma-afrata-plexouda15

Το τυρί θα λιώσει μόνο του σιγά σιγά από τα καυτά τυρόψωμα.

Διατηρούνται φρέσκα πολλές μέρες μέσα σε σκεύος με καπάκι.

Μπορούμε να τα βάλουμε σε σακουλάκια και να τα καταψύξουμε  ψημένα.

Όταν τα βγάλουμε είναι τόσο αφράτα και νόστιμα που είναι πραγματικά σαν να τα φτιάξαμε εκείνη την ώρα.

tyropsoma-afrata-plexouda16

tyropsoma-afrata-plexouda17

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram





0 comments