Υπέροχο πεντανόστιμο αφράτο, ζουμερό κέικ που θυμίζει αρκετά καρυδόπιτα. Φτιάξτε το και εκπλήξτε τους φίλους σας.
Δείτε περισσότερες Συνταγές με Σύκα
Υλικά για την ζύμη
3 αυγά
1 φλιτζάνι (240ml) λάδι - ηλιέλαιο
1/2 φλιτζανιού (100γρ) ζάχαρη
1/2 φλιτζανιού (90γρ) καστανή ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι (120ml) νερό
1 1/2 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανίλιες
2 φλιτζάνια (240γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
3/4 κ. γλυκού αλάτι
1 1/4 κ. γλυκού κανέλλα
5-10 φρέσκα σύκα (ανάλογα με το μέγεθος) κομμένα κάθετα
Για το κραμπλ
Υλικά
1/2 φλιτζανιού (60 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουταλιές σούπας (25 γραμμάρια) λευκή ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
5 κουταλιές σούπας λιωμένο βούτυρο
1/2 φλιτζάνι (75 γραμμάρια) ψιλοκομμένα καρύδια
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους (175C) βαθμούς αντιστάσεις.
Βουτυρωνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα ή τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι (ή σε αποσπώμενη φόρμα ) 26-28 εκατοστών και αφήστε το στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τα αυγά, το λάδι, τις ζάχαρες , το νερό και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την κανέλλα . Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά στα υγρά υλικά και ανακατεύουμε αργά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε την ζύμη στο ταψάκι και τοποθετούμε τα σύκα κομμένα από την πλευρά προς τα πάνω, σε κύκλο γύρω από το κέικ.
Για το κράμπλ ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, την ζάχαρη και την κανέλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Πασπαλίζουμε το κράμπλ πάνω από σύκα ομοιόμορφα κατανεμημένα.
Ψήνουμε το κέικ για 50 λεπτά-1 ώρα ή μέχρι να βγει καθαρό ένα σουβλάκι.
Αν το κράμπλ αρχίσει να ροδίζει πολύ γρήγορα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο μέχρι να ψηθεί πλήρως. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με τσάι , καφε ή για κυριακάτικο brunch!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
0 comments