Εκμέκ με τσουρέκι -το απόλυτο σιροπιαστό γλυκό ! | Aspas_recipes

Εκμέκ με τσουρέκι -το απόλυτο σιροπιαστό γλυκό !

vyzantino-me-tsoyreki

Σιροπιαστό πεντανόστιμο γλυκό με τσουρέκι !Με το τσουρέκι που μας περίσσεψε (αν δεν μας εμεινε τσουρέκι αγοράζουμε από τον φούρνο ) λίγο σιρόπι και μια αφράτη κρέμα φτιάχνουμε εύκολα ένα πολύ νόστιμο γλυκό. 


vyzantino-me-tsoyreki1

vyzantino-me-tsoyreki2

Για τo #σιροπιαστό γλυκό με #τσουρέκι θα χρειαστούμε :

Υλικά 

Για την βάση 

1 τσουρέκι 400 γραμμαρίων κομμένο σε φέτες 

Για το σιρόπι

400  γραμμάρια ζάχαρη

400 γραμμάρια νερό

2 ξυλάκια κανέλα

Για την κρέμα 

150 γραμμάρια  ζάχαρη 

1 λίτρο γάλα 

2 βανίλιες

90 γρaμμάρια  κούσταρ πάουντερ*  ή κορν φλάουρ 

2 κουταλιές σούπας  βούτυρο 

500 ml φυτική κρέμα γάλακτος  adoro χτυπημένη σε σαντιγί 

vyzantino-me-tsoyreki3

Οδηγίες 

Αρχικά ψήνουμε το τσουρέκι μας. 

Κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες και τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα για περίπου 30 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο  ροδοκόκκινο χρώμα και να φρυγανιστούν.

vyzantino-me-tsoyreki4

Αφήνουμε τις ψημένες φέτες τσουρεκιού να κρυώσουν πολύ καλά.

vyzantino-me-tsoyreki5

Ετοιμάζουμε  το σιρόπι μας.  

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε όλα μας τα υλικά για το σιρόπι. 

Βράζουμε για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά . 

vyzantino-me-tsoyreki6

Τοποθετούμε τις ψημένες φέτες τσουρεκιού στο ταψάκι μας  και σιροπιάζουμε κουταλιά κουταλιά. 

vyzantino-me-tsoyreki7

Ετοιμάζουμε την κρέμα 

Στην κατσαρόλα  βάζουμε την ζάχαρη τις βανίλιες, το κάστερ παουντερ  και το γάλα .
Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε στην φωτιά. 

 Όταν πήξει την κατεβάζουμε από το μάτι της κουζίνας. Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά.

vyzantino-me-tsoyreki8

Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη, να εφάπτεται στην επιφάνεια για να μην σχηματιστεί  κρούστα και περιμένουμε να κρυώσει πολύ καλά. 

 Χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα την κρέμα γάλακτος σε  σαντιγί.  

Όταν κρυώσει η (ζεστή ) κρέμα  προσθέτουμε την μισή ποσότητα της σαντιγί ανακατεύοντας πολύ καλά  από κάτω προς τα πάνω μέχρι να ενσωματωθούν τα δύο υλικά μας μαζί (κρέμα +σαντιγί ).

vyzantino-me-tsoyreki9

Ξαναχτυπάμε την σαντιγί να αφρατέψει καλά.

vyzantino-me-tsoyreki10

Τοποθετούμε πρώτα την κρέμα πάνω από το τσουρέκι και κατόπιν καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του γλυκού με την σαντιγί. 

vyzantino-me-tsoyreki11

Αν θέλουμε με ένα πιρούνι κάνουμε σχέδια στην επιφάνεια του γλυκού .

vyzantino-me-tsoyreki12

Μεταφέρουμε το γλυκό μας στο ψυγείο για ενωθούν οι γεύσεις για 2 ώρες.

vyzantino-me-tsoyreki13

Πασπαλίζουμε με κανέλα , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. 

vyzantino-me-tsoyreki15

Τι είναι το κούσταρ πάουντερ ?

Κάστερ πάουντερ είναι μια σκόνη που χρησιμοποιείται κατά κόρον στη ζαχαροπλαστική.

Η σκόνη αυτή έχει κατάλευκο χρώμα και υφή σαν  αλεύρι. Στην ουσία είναι κορν φλάουρ με προσθήκη αρώματος βανίλιας, κατάλληλο για ζαχαροπλαστική.

Διαλύεται εύκολα σε γάλα και έχει τέλειο γευστικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Επινοήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία ως υποκατάστατο της κρέμας ζαχαροπλαστικής χωρίς αυγά.

Με το κάστερ πάουντερ μπορούμε να φτιάξουμε κρέμες με γάλα, αρωματικά ρυζόγαλα, υπέροχες μαρέγκες, σάλτσες βανίλιας, μους και πολλές ακόμη γλυκές γεύσεις.

Στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ διάσημο και θα το βρείτε εύκολα σε κάθε σούπερ μάρκετ. Σε κάποιες περιοχές δεν είναι τόσο διαδεδομένο.

vyzantino-me-tsoyreki14


Καλή Επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 



0 comments