Λυχναράκια Ιεράπετρας (πως γίνονται τα τσιμπήματα της ζύμης)! | Aspas_recipes

Λυχναράκια Ιεράπετρας (πως γίνονται τα τσιμπήματα της ζύμης)!

lyxnarakia-ierapetras

 Κρητικά λυχναράκια Ιεράπετρας! Κρητικό πασχαλινό γλυκό ιδιαίτερο αγαπητό σε ντόπιους αλλα και ξένους όλο τον χρόνο τον βρίσκουμε στην Κρήτη  όσο υπάρχει μυζήθρα. Χρειάζεσαι μόνο μια φορά να τα δοκιμάσεις και θα τα αγαπήσεις.  


lyxnarakia-ierapetras1

Υλικά

Για τη ζύμη

500 γραμμάρια μαλακό αλεύρι (+50 γραμμάρια ακόμα  μπορεί να χρειαστεί )

10 γραμμάρια baking powder ή 2 κουταλάκια γλυκού 

1/4 κουταλιά γλυκού σόδα

1/2 φλυτζάνι ζάχαρη (125 γραμμάρια )

1/2 φλυτζάνι γάλα  (125 ml )

1/2 φλυτζάνι λάδι 

2 αυγά

Μετράμε τα υλικά μας σε κούπα χωρητικότητας  σε νερό 250 ml

lyxnarakia-ierapetras2

Για τη γέμιση

    700 γραμμάρια  μυζήθρα γλυκιά

    1 φλιτζάνι ζάχαρη και ακόμα 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη (αν τα θέλετε πιο γλυκά)

    1 αυγό 

    1 κουταλάκι γλυκού κοφτό κανέλα

    1 βανίλια

lyxnarakia-ierapetras3

  

Οδηγίες

Πολλές φορές η μυζήθρα έχει αρκετό νερό και είναι υδαρής, με αποτέλεσμα τα καλτσούνια να απλώνουν και να παραμορφώνεται το σχήμα τους κατά το ψήσιμο. Θα χρειαστεί να την «στεγνώσουμε» τυλίγοντάς την σε πετσέτα  ή χαρτί κουζίνας και βάζοντάς την στο ψυγείο να βγάλει τα περιττά υγρά! Αυτό θα ήταν καλό να γίνει από την προηγούμενη μέρα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, baking, σόδα και τα βάζουμε μαζί με τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ΄.

Με τα χέρια ζυμώνουμε, προσθέτοντας τα υγρά υλικά: γάλα, λάδι, αυγά. Γίνεται εύκολα μια μέτρια μαλακιά ζύμη, την οποία αφήνουμε να ωριμάσει για μισή ώρα.

Ανοίγω φύλλα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια όσο πιο λεπτά μπορώ.

lyxnarakia-ierapetras4

Κόβουμε κύκλους με ένα ποτήρι ή το καπάκι από το multi  . 

Ετοιμάζουμε τη γέμιση με τη μυζήθρα λιώνοντας την με το εργαλείο του πουρέ  και προσθέτοντας τα υπόλοιπα υλικά να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

lyxnarakia-ierapetras5

Βάζουμε με  ένα γεμάτο κουταλάκι  του γλυκού γέμιση στο κέντρο της ζύμης . Με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας, κάνουμε 10- 12 τσιμπηματάκια στη ζύμη και κλείνουμε τη γέμιση. 

Αλείφουμε με το αραιωμένο κρόκο και πασπαλίζουμε με κανέλα. Σ 'αυτό το στάδιο, μπορούμε να τα καταψύξουμε χωρίς όμως να αλείψουμε με το αυγό.

Παίρνουμε τα λυχναράκια και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Αλείφουμε με τον κρόκο αυγού που έχουμε αραιώσει με λίγο νεράκι και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κανέλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους  200 βαθμούς αρχικά για να φουσκώσουν και να μην χαλάσει το σχήμα και μετά από 10 λεπτά χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς για ακόμα 15 λεπτά να ψηθούν και να πάρουν ωραίο χρώμα .

lyxnarakia-ierapetras6

Διατηρούνται 2 μέρες εκτός ψυγείου ή στο ψυγείο για περισσότερο. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Σ 'αυτό το στάδιο, μπορώ να τα καταψύξω χωρίς να τα αλείψω με το αυγό.

lyxnarakia-ierapetras7

Συνταγή με παραλλαγές από tastefull.gr  

lyxnarakia-ierapetras8

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

 

0 comments