Κρητικά λυχναράκια Ιεράπετρας! Κρητικό πασχαλινό γλυκό ιδιαίτερο αγαπητό σε ντόπιους αλλα και ξένους όλο τον χρόνο τον βρίσκουμε στην Κρήτη όσο υπάρχει μυζήθρα. Χρειάζεσαι μόνο μια φορά να τα δοκιμάσεις και θα τα αγαπήσεις.
Υλικά
Για τη ζύμη
500 γραμμάρια μαλακό αλεύρι (+50 γραμμάρια ακόμα μπορεί να χρειαστεί )
10 γραμμάρια baking powder ή 2 κουταλάκια γλυκού
1/4 κουταλιά γλυκού σόδα
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη (125 γραμμάρια )
1/2 φλυτζάνι γάλα (125 ml )
1/2 φλυτζάνι λάδι
2 αυγά
Μετράμε τα υλικά μας σε κούπα χωρητικότητας σε νερό 250 ml
Για τη γέμιση
700 γραμμάρια μυζήθρα γλυκιά
1 φλιτζάνι ζάχαρη και ακόμα 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη (αν τα θέλετε πιο γλυκά)
1 αυγό
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό κανέλα
1 βανίλια
Οδηγίες
Πολλές φορές η μυζήθρα έχει αρκετό νερό και είναι υδαρής, με αποτέλεσμα τα καλτσούνια να απλώνουν και να παραμορφώνεται το σχήμα τους κατά το ψήσιμο. Θα χρειαστεί να την «στεγνώσουμε» τυλίγοντάς την σε πετσέτα ή χαρτί κουζίνας και βάζοντάς την στο ψυγείο να βγάλει τα περιττά υγρά! Αυτό θα ήταν καλό να γίνει από την προηγούμενη μέρα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, baking, σόδα και τα βάζουμε μαζί με τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ΄.
Με τα χέρια ζυμώνουμε, προσθέτοντας τα υγρά υλικά: γάλα, λάδι, αυγά. Γίνεται εύκολα μια μέτρια μαλακιά ζύμη, την οποία αφήνουμε να ωριμάσει για μισή ώρα.
Ανοίγω φύλλα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια όσο πιο λεπτά μπορώ.
Κόβουμε κύκλους με ένα ποτήρι ή το καπάκι από το multi .
Ετοιμάζουμε τη γέμιση με τη μυζήθρα λιώνοντας την με το εργαλείο του πουρέ και προσθέτοντας τα υπόλοιπα υλικά να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Βάζουμε με ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού γέμιση στο κέντρο της ζύμης . Με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας, κάνουμε 10- 12 τσιμπηματάκια στη ζύμη και κλείνουμε τη γέμιση.
Αλείφουμε με το αραιωμένο κρόκο και πασπαλίζουμε με κανέλα. Σ 'αυτό το στάδιο, μπορούμε να τα καταψύξουμε χωρίς όμως να αλείψουμε με το αυγό.
Παίρνουμε τα λυχναράκια και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Αλείφουμε με τον κρόκο αυγού που έχουμε αραιώσει με λίγο νεράκι και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κανέλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς αρχικά για να φουσκώσουν και να μην χαλάσει το σχήμα και μετά από 10 λεπτά χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς για ακόμα 15 λεπτά να ψηθούν και να πάρουν ωραίο χρώμα .
Διατηρούνται 2 μέρες εκτός ψυγείου ή στο ψυγείο για περισσότερο. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Συνταγή με παραλλαγές από tastefull.gr
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
0 comments