Τσουρέκι με πραλίνα buono γεμιστό. Αν αγαπάτε την πραλίνα buono τότε αυτό το τσουρέκι θα το λατρέψετε! Δεν υπάρχουν λόγια να σας περιγράψω την τέλεια υφή του, την απίθανη γεύση του, το πόσο μαλακό και αφράτο είναι !!!!
Δείτε ακόμα Τσουρέκι με μέλι / 3 συνταγές για τα πασχαλινά τσουρέκια / Τσουρεκάκια- myffins
Για αυτό το τέλειο τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα buono θα χρειαστούμε :
Συνταγή για 1 μεγάλο στρογγυλό τσουρέκι 28-30 cm ή για 2 κανονικές πλεξούδες τσουρέκια !
Υλικά:
250 ml γάλα χλιαρό100 γρ. ζάχαρη
65 γρ φρέσκο βούτυρο αγελαδινό λιωμένο και χλιαρό
2 αβγά μεσαία
560 γρ αλεύρι για τσουρέκι
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι 5 γρ
1/2 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ 2,5 γρ
35 γρ μαγιά φρέσκια ή 12 γρ ξηρή μαγιά
1 βανίλια
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι γλυκού μαστίχα σκόνη
Για την γέμιση
3/4 βαζάκι buono sisinni (300 γρ)
Ακόμα
1 κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα
Σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ για πασπάλισμα
Οδηγίες
Όλα τα υλικά μας σε θερμοκρασία δωματίου.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το γάλα, την ζάχαρη, το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο, χωρίς να αφήσουμε να βράσει το γάλα.
Ρίχνουμε το γάλα στο μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπόλ και ανακατεύουμε μαζί με τα αβγά, το μαχλέπι, το κακουλέ, την μαγιά, την βανίλια , το ξύσμα πορτοκαλιού και την μαστίχα.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε. Ρίχνουμε αν χρειάζεται λίγο αλεύρι ακόμα, ώστε να μην κολλάει η ζύμη και αφήνουμε μια ώρα (ίσως χρειαστεί περισσότερο ανάλογα την θερμοκρασία που έχει το σπίτι σας) περίπου να φουσκώσει.
Για τις πλεξούδες
Απλώνουμε ελάχιστο λάδι στον πάγκο και χωρίζουμε την ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια . Χρειαζόμαστε 3 κομμάτια για κάθε πλεξούδα
Ανοίγω κάθε κομμάτι ζύμης επιφάνεια ένα κομμάτι ζύμης και με ένα κουτάλι βάζω την πραλίνα buono.
Πλέκω τα 3 κομμάτια ζύμης μεταξύ τους σε πλεξούδα.
Αλείφουμε από πάνω με αβγό αραιωμένο με λίγο νερό. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160- 170 βαθμούς (ανάλογα τον φούρνο ) στον αέρα για 30 - 45 περίπου λεπτά στη μεσαία σχάρα.
Για το στρογγυλό τσουρέκι
Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 2 ή τρία κομμάτια και γεμίζουμε με πραλίνα.
Πλέκουμε σε πλεξούδα και ενώνουμε τις άκρες.
Τοποθετούμε σε στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο βάζοντας στο κέντρο ένα ποτήρι καλά τυλιγμένο με μεμβράνη.
Αφήνουμε να φουσκώσει και κατόπιν αλείφουμε με αυγό+γάλα , πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ . Ψήνουμε στους 160 βαθμούς αέρα για 45 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο μας.
Μυστικά
1)Όλα τα υλικά μας σε πρέπει να είναι θερμοκρασία δωματίου .
2)Αλέστε 3-4 κόκκους μαστίχα με λίγη ζάχαρη στο μούλτι . Έτσι έχτε εύκολα μαστίχα σε
σκόνη.
0 comments