Φτιάχνουμε ψωμάκι εύκολα και με απλά υλικά! Σπιτικό υγιεινό ψωμάκι χωρίς συντηρητικά!
Για το #χωριάτικο ψωμάκι θα χρειαστούμε :
Υλικά
1 κιλό αλεύρι κίτρινο για ζυμώματα
680 γραμμάρια νερό χλιαρό
5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
Οδηγίες
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό (250 ml ) την ζάχαρη και την μαγιά . Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι μας τόσο όσο να έχουμε ένα πηκτό χυλό.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί η μαγιά για περίπου μισή ωρίτσα (30 λεπτά).
Προσθέτουμε στο αλεύρι το μείγμα της μαγιάς το υπόλοιπο νερό και το αλάτι .
Ανακατεύουμε με κουτάλα πρώτα και κατόπιν με το χέρι. Η ζύμη κολλάει στην αρχή, δε χρειάζεται όμως άλλο αλεύρι.
Ζυμώνουμε με υπομονή περίπου 10' κατόπιν θα δούμε ότι δε θα κολλάει πια, παρά ελάχιστα.
Τοποθετούμε την ζύμη μας σε μπολ μεγάλο , καλά σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1-2 ώρες .
Εναλλακτικά ανάβουμε το φούρνο και μόλις πιάσει θερμοκρασία 50 βαθμούς τον σβήνουμε.
Αφήνουμε μέσα τη ζύμη σε γυάλινο πολύ μεγάλο σκεύος. Σε 1,5 ώρα τριπλασιάζει τον όγκο του.
Βάζουμε λίγο αλεύρι στο πάγκο μας και αναδιπλώνουμε τη ζύμη λίγες φορές απέξω προς τα μέσα. Δε ζυμώνουμε πολύ.
Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε τρία κομμάτια.
Ανοίγουμε το κάθε ένα ζυμαράκι μας σε φύλλο ,το ρολάρουμε , τοποθετούμε σε φόρμες, γάστρα ή ταψάκια και τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν περίπου μία ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο, στους 200 βαθμούς στον αέρα.
Αλείφουμε ή ψεκάζουμε με νερό , αλευρώνουμε και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι.
Χαμηλώνουμε στους 190 βαθμούς και ψήνουμε για 45-60 λεπτά περίπου ανάλογα την δύναμη του φούρνου μας μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.
Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
0 comments