Δείτε ακόμα : Συνταγές για νηστίσιμα φαγητά
Υλικά
60 αμπελόφυλλα τρυφερά
2 φλ. ρύζι Καρολίνα
2 κρεμμύδια ξερά στο multi
1 φλ. ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 λεμόνι
αλάτι , πιπέρι
Οδηγίες
Καθαρίζουμε , ξεπλένουμε και βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο ρύζι το ξερό κρεμμύδι . Ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά μας , αλάτι και πιπέρι to 1/2 λάδι και ανακατεύουμε καλά.
Στο μεταξύ, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του κληματόφυλλου.
Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε το ντολμά σε ρολό. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.
Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας ή το ταψί μας (γάστρα )με αμπελόφυλλα. Τοποθετούμε ανάμεσα κοτσάνια από τα μυρωδικά που βάλαμε στη γέμιση.
Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σειρά σειρά στην κατσαρόλα- κατσαρόλα με την ένωση προς τα κάτω και κοντά κοντά το ένα με το άλλο.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο. Πάνω στο πιάτο ακουμπάμε ένα βάρος.
Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει.
Ψήσιμό στην κατσαρόλα
Σιγοβράζουμε μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν οι ντολμάδες σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 40΄
Ψήσιμο στον φούρνο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς αντιστάσεις . Βάζουμε την γάστρα μας και ψήνουμε για 45-60 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μας.
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
Ελάτε και εσείς στην ομάδα μας στο fb Συνταγές απλές και εύκολες για όλους
και Συνταγές της Άσπας για να μοιραστούμε συνταγές και να ανταλλάξουμε ιδέες!
0 comments