Η Θεσσαλονίκη μας φημίζεται για τα πολύ ωραία της! Για κτίρια για
περιοχές για φαγητό διασκέδαση ποτό! Τι να πρωτοπούμε για τα Λαδάδικα?
Τον πύργο του ΟΤΕ? τα τσουρέκια Τερκενλή? τα τρίγωνα πανοράματος? Εμείς σήμερα εδώ θα φτιάξουμε το πιο νόστιμο και λαχταριστό γλυκό! Το Πολίτικο Θεσσαλονίκης!!
Για τη βάση
300 γραμμάρια σιμιγδάλι, χοντρό
180 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουταλάκι του γλυκού μπέιιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
250 γραμμάρια γάλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα, σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μαχλέπι, σε σκόνη
Για το σιρόπι
350 γραμμάρια νερό
350 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
1 στικ κανέλα
Για την κρέμα
500 γραμμάρια γάλα
130 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
3 κρόκους, από μέτρια αβγά
50 γραμμάρια κορν φλάουρ
50 γραμμάρια βούτυρο
200 γραμμάρια σαντιγί
Για το σερβίρισμα
κανέλα, σε σκόνη
Για τη βάση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη
σόδα, το γάλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι και ανακατεύουμε καλά με ένα
σύρμα.
Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί 32x25 εκ. και απλώνουμε καλά με μια μαρίζ.
Ψήνουμε για 20 λεπτά.
Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Περιχύνουμε με μία κουτάλα το καυτό σιρόπι πάνω στην κρύα βάση.
Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και μεταφέρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση και λιώσει η ζάχαρη.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και μεταφέρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση και λιώσει η ζάχαρη.
Περιχύνουμε με μία κουτάλα το καυτό σιρόπι πάνω στην κρύα βάση.
Για την κρέμα
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 450 γρ. από το γάλα, τη μισή ζάχαρη, το
εκχύλισμα βανίλιας και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να ζεσταθεί
χωρίς να ανακατέψουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύομε καλά με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε.
Μόλις αρχίσει να βράζει το γάλα το μεταφέρουμε σιγά σιγά στο μείγμα με τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς.
Μεταφέρουμε ξανά όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και βάζουμε σε μέτρια
φωτιά.
Ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα χειρός μέχρι να δέσει και να
σφίξει η κρέμα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Αδειάζουμε σε ένα μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη ώστε να
ακουμπάει στην επιφάνεια της κρέμας και βάζουμε στο ψυγείο για 30-60
λεπτά για να κρυώσει καλά.
Για τη σύνθεση
Σε ένα μπολ βάζουμε την κρέμα πατισερί και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα για να αφρατέψει καλά. Βάζουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν και έχουμε μία αφράτη κρέμα. Βάζουμε πάνω από τη βάση και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια με μια σπάτουλα .
Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να κρυώσει καλά. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.
0 comments