Πασχαλιά (το τσουρέκι της Νονάς!) | Aspas_recipes

Πασχαλιά (το τσουρέκι της Νονάς!)

pasxalia-me-kokkino-aygo

 Πασχαλιά ονομάζεται το στρογγυλό τσουρέκι στην μέση με ένα αυγό (κόκκινο συνήθως) που το προσφέρουμε στην /στον Νονά/Νονό όταν μας φέρνει την λαμπάδα του Πάσχα Αφράτα κορδονάτα τσουρέκια όνειρο!!!


stroggylo-tsoyreki-me-aygo2

Για την συνταγή Πασχαλιά -στρογγυλό τσουρέκι της Νονάς θα χρειαστούμε :

Υλικά:
500 ml γάλα
300 γρ. ζάχαρη
125 γρ φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
4 αβγά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι και λίγο ακόμα
1 φακελάκι μαχλέπι
1/2 φακελάκι κακουλέ
30 γρ  ξηρή μαγια ή 80 γρ φρέσκια
2 βανίλιες
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουτ. γλυκ. μαστίχα σκόνη

pasxalia-tsoyreki-me-aygo3

 Οδηγίες
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το γάλα, την ζάχαρη, το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο, χωρίς να αφήσουμε να βράσει το γάλα.
Ρίχνουμε το γάλα στην κουζινομηχανή και ανακατεύουμε μαζί με τα αβγά, το μαχλέπι, το κακουλέ, την μαγιά, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού και την μαστίχα.

pasxalia-vima-vima4

Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε. Ρίχνουμε αν χρειάζεται λίγο αλεύρι ακόμα, ώστε να μην κολλάει η ζύμη και αφήνουμε για 2 ώρες  περίπου να φουσκώσει.


Απλώνουμε λίγο λάδι στον πάγκο και χωρίζουμε την ζύμη σε 4 ισομεγέθη κομμάτια. Κάθε κομμάτι το χωρίζουμε ξανά αν θέλουμε να κάνουμε πλεξούδες σε 2 - 3 κομμάτια και πλάθουμε τα τσουρέκια.(Εδώ πλεξούδα με 2 φυτίλια και σαλιγκάρι με 1 φυτίλι)

pasxalia-pleksoyda-saligkari5

Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε σκεπασμένα 30-40 λεπτά περίπου για να φουσκώσουν.

Αλείφουμε από πάνω με αβγό αραιωμένο με λίγο νερό. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 45 περίπου  λεπτά στη μεσαία σχάρα.


pasxalia-stroggylo-tsoyreki-me-aygo6

tsoyreki7 

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

0 comments