Khachapuri (Γεωργιανό Ψωμί με Τυρί)

khachapuri

Το Khachapuri είναι ένα ψωμί γεμιστό με τυρί  και συχνά σερβίρεται σε κομμάτια σαν μια πίτσα . θεωρείται ότι είναι ένα από τα εθνικά πιάτα της Γεωργίας και είναι δημοφιλής σε εστιατόρια και στα σπίτια.

Διαφορετικές περιοχές της Γεωργίας έχουν το δικό τους είδος khachapuri .

khachapuri1

Υπάρχουν πολλές συνταγές  αλλά αυτός είναι σίγουρα ο ευκολότερος τρόπος που βρήκαμε  για να σας παρουσιάσουμε.


khachapuri2

Υλικά (για 3-4 xατσάπουρι):

Για την ζύμη

1.150 γραμμάρια αλεύρι

200 ml νερό

200 ml γάλα (ή νερό)

1 αυγό

1.5 κουταλιά σούπας ξηρή μαγιά 

50 ml λάδι

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού  αλάτι

khachapuri3

Οδηγίες

Ζεστάνουμε  το νερό  και ανακατεύουμε τη μαγιά.

Προσθέτουμε 1 κιλό αλεύρι σε ένα μπολ και κάντε μια λακκούβα στο αλεύρι.

khachapuri4khachapuri5

Προσθέτουμε το νερό της μαγιάς, το λάδι, το γάλα και ένα  αυγό.

Αν θέλουμε το τυρόψωμο μας  να έχει ένα ωραίο χρυσαφένιο  χρώμα μπορούμε να προσθέσουμε και 1 κουταλάκι του γλυκού  ζάχαρη. Ανακατεύουμε τα υλικά πολύ καλά. Έχουμε μια μαλακή 
ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες.

khachapuri6khachapuri7

 Προσθέτουμε 150 γραμμάρια αλεύρι και ξανά ζυμώνουμε τη ζύμη.

Η ζύμη είναι αρκετή για να κάνει 3-4 khachapuri. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 -4 κομμάτια.

khachapuri8

khachapuri9

Για την γέμιση

2 αυγά (1 κρόκο  αυγού για άλειμμα προαιρετικά )

30 γραμμάρια βούτυρο 

600 γραμμάρια φέτα και μοτσαρέλα μαζί.


Οδηγίες

Τρίβουμε στην χοντρή πλευρά του τρίφτη το τυρί.

Βάζουμε σε ένα μπολ το τριμμένο τυρί, ένα αυγό και 20 γραμμάρια βούτυρο .

Ανακατεύουμε  καλά.


khachapuri10khachapuri11

Ζυμώνουμε τη ζύμη πριν το χρησιμοποιήσουμε. Αφήνουμε  για 10 λεπτά και στη συνέχεια ανοίγουμε σε φύλλο. Απλώνουμε το τυρί στη μέση της ζύμης.

Διπλώνουμε  τις άκρες της ζύμης πάνω από τη γέμιση τυριού. Κλείνουμε το πουγκί καλά.

Αναποδογυρίζουμε τη ζύμη και την ισιώνουμε για να φτιάξουμε ένα κύκλο.

Καθώς απλώνουμε τη ζύμη, βεβαιωθείτε ότι η γέμιση τυριού απλώνεται ομοιόμορφα.

 Προσέχουμε να μην σχίσουμε  τη ζύμη.
khachapuri12khachapuri13

Ένας πλάστης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ισιώσουμε  τη ζύμη.

Πασπαλίζουμε ελαφρά ένα ταψί με αλεύρι (για να μην κολλήσει khachapuri ) και το βάζουμε  σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία(180-200 βαθμούς). 

Μπορούμε ακόμα να το ψήσουμε σε τηγάνι αντικολητικό σε χαμηλή φωτιά, αναποδογυρίζοντας το για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.

khachapuri14

khachapuri15

Αλείφουμε  το khachapuri με  βούτυρο μόλις το αφαιρέσουμε από το φούρνο. Αυτό το κάνει μαλακό. Έτοιμο για σερβίρισμα.

Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!

 Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 


0 comments