Υλικά
2 φλιτζάνια ζεστό νερό
2 1/2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά
1/2 κ.σ ζάχαρη
1/4 φλιτζανιού λιωμένο βούτυρο
1 κ.σ αλάτι
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
5-7 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί , λευκό
1 κ.σ μαργαρίνη
1 κ.σ βούτυρο
οδηγίες
Τοποθετήστε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε ένα μικρό μπολ .
Ρίχνουμε το ζεστό νερό ( όχι πολύ ζεστό ) πάνω από το μείγμα της μαγιάς και
αφήστε το να καθίσει για 15-20 λεπτά .
Ανακατέψτε το λειωμένο βούτυρο , ζάχαρη , γάλα εβαπορέ και το αλάτι σε ένα
μεγάλο μπολ . Όταν η μαγιά σας είναι έτοιμη προσθέστε τα μαζί και ανακατεύουμε .
Εάν χρησιμοποιείτε ένα μίξερ βάλτε γάντζο σας και στη
συνέχεια ρίχνουμε 3 φλιτζάνια αλεύρι . Εάν δεν έχετε μίξερ με γάντζο ανακατεύετε
στο χέρι. Στη συνέχεια, προσθέστε ακόμα 1 φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε ξανά. Όταν ρίξετε
και τα 5 φλιτζάνια αλεύρι στο μπολ ,
προσθέτετε 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
περισσότερο αν χρειάζεται .Η ζύμη είναι
έτοιμη όταν πλέον δεν κολλάει στις πλευρές του μπόλ .
Στη συνέχεια, καλύπτουμε την μπάλα της ζύμης και τις πλευρές του μπολ και
σκεπάστε το μπολ με μια ζεστή πετσέτα και αφήστε το να φουσκώσει ( περίπου 1,5
ώρες) . Όταν έχει αυξηθεί πάνω από το μπολ με την γροθιά σας σπρώξτε προς τα κάτω και
τοποθετήστε το επάνω σε αλευρωμένη υπηρεσία .
Ζυμώστε τη ζύμη για 2-3 λεπτά .
Κόβουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και τα ανοίγουμε σε ένα
ορθογώνιο . Ανοίγουμε τη ζύμη και τοποθετήστε σε 2 βουτυρωμένες φόρμες για
ψωμί.
Αφήστε το ψωμί αυξηθεί και πάλι , και όταν φαίνεται σαν
καρβέλι ψωμί τοποθετήστε τα στο φούρνο στους 185 βαθμούς για 25 λεπτά . Όταν το ψωμί γίνει, αλείψτε
το πάνω με βούτυρο και βάλτε σε σχάρα να κρυώσει.
Απολαύστε το!
Συμβουλές Πώς να φτιάξετε σπιτικό ψωμί
Τώρα που έχετε την αγαπημένη μου συνταγή για ψωμί εδώ είναι μερικές συμβουλές για το πώς να
σχηματίσουμε το ψωμί . Αυτές οι συμβουλές
μπορεί να χρησιμοποιηθούν με οποιαδήποτε
συνταγή ψωμιού . :)
Αφήστε τη μαγιά να κάνει φούσκες –όσο περισσότερο είναι
το καλύτερο !
Προσθέστε λίγο περισσότερο αλεύρι και να κρατήσετε την
ανάμιξη μέχρι η ζύμη να ξεκολάει από την άκρη του μπόλ . Δεν θέλετε να είναι πάρα
πολύ κολλώδες ή πάρα πολύ σκληρή.
Ενώ αφήνετε το ζυμάρι να φουσκώσει , σκεπάστε το μπολ με
μια ζεστή πετσέτα.
Βεβαιωθείτε ότι η ζύμη θα έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος πριν την αγγίξετε .
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη με γροθιά τα βγάλτε τον αέρα από
τη ζύμη και στη συνέχεια κόψτε στο μισό
για να κάνετε δύο φραντζόλες σε μια αλευρωμένη επιφάνεια .
Πιέστε τη ζύμη κάτω αφαιρώντας τυχόν φυσαλίδες αέρα .
Σχηματίστε ένα παραλληλόγραμμο , όπως το
πιέζεται προς τα κάτω .
Τυλίξτε το ορθογώνιο σαν ένα ρολό κανέλας .
Κλείστε τα άκρα ,τοποθετείστε προς τα κάτω και έτσι είναι έτοιμη να αυξηθεί και
πάλι .
Τοποθετείστε σε φόρμες για ψωμί και στη συνέχεια
καλύψτε το με το περιτύλιγμα .Αλείψτε με μαργαρίνη
Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε
όγκο τότε είναι έτοιμη να ψηθεί
Μόλις το ψωμί βγει από το φούρνο αλείψτε το με βούτυρο !
πηγή και φώτο από εδώ iheartnaptime.net
0 comments