Πανετόνε (Panettone ) !!!! | Aspas_recipes

Πανετόνε (Panettone ) !!!!

panettone1

Panettone το αυθεντικό ιταλικό χριστουγεννιάτικο γλυκό ψωμί ,είτε με σταφίδες και φρουτάκια γλασέ είτε με σοκολάτα θα σας ξετρελάνει. Χρειάζεται υπομονή για τα φουσκώματα της ζύμης , το αποτέλεσμα όμως θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω.


panettone

Για  2 πολύ αφράτα #panettone θα χρειαστούμε :

Yλικά για 2 panettone 

250 γρaμμάρια βούτυρο

6 μεγάλα αυγά

100 γραμμάρια γάλα

1 κουταλάκι του γλυκού  αλάτι

700 -750  γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι (ανάλογα το αλεύρι )

2 κύβοι νωπή μαγιά (50 γραμμάρια ) ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά

140 γραμμάρια  ζάχαρη

2 βανίλιες 

100 γραμμάρια  σταφίδες

100 γραμμάρια κόντιτα (ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ)

50 γραμμάρια  κονιάκ

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι

Λίγο βούτυρο για το μπολ

panettone2

Οδηγίες

Για τη μαγιά

Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και 
ρίχνουμε λίγο νερό.

Ανακατεύουμε να διαλυθεί.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί.

Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

panettone3

Για την ζύμη 

Βάζουμε πρώτα στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τη βανίλια.

Τα ανακατεύουμε.

panettone4

Χωρίζουμε το βούτυρο, λιώνουμε τα 150 γραμμάρια  και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

Το υπόλοιπο βούτυρο (100 γραμμάρια ) το κόβουμε σε κομματάκια και το αφήνουμε να μαλακώσει.

panettone5

Ζεσταίνουμε τα 50 γραμμάρια  αλκοόλ και προσθέτουμε μέσα τις σταφίδες και τα γλασέ φρούτα.

panettone6

Τα σκεπάζουμε και αφήνουμε τα φρούτα να ρουφήξουν το αλκοόλ.

Τα κρατάμε στην άκρη για αργότερα.

panettone7

Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά, τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και το αλάτι σε μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα.

Τα προσθέτουμε στο αλεύρι.

panettone8

Ζυμώνουμε για 7- 8′ μέχρι το μείγμα να γίνει ελαστικό και πολύ μαλακό, σαν τσίχλα.

Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε τα κομμάτια μαλακό βούτυρο που κρατήσαμε στην αρχή.

Αφήνουμε το μείγμα να δουλευτεί στο μίξερ μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο, 
για περίπου 1′.

panettone9

Βάζουμε τη μαλακή ζύμη για πανετόνε σε μεγάλο βουτυρωμένο μπολ, το σκεπάζουμε και 
το αφήνουμε σε χλιαρό φούρνο  ή κοντά στο καλοριφέρ για περίπου 1-2  ώρες να διπλασιαστεί.

panettone10

panettone11

Για να πιάσουμε τη ζύμη βουτυρώνουμε τα χέρια μας.

panettone12

panettone13

Ξαναβάζουμε τη ζύμη στο μίξερ και προσθέτουμε μέσα τα φρούτα.

panettone14

Δουλεύουμε για 2-3′ σε μεσαία ταχύτητα.

Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και αδειάζουμε την ζύμη στον πάγκο να ξεφουσκώσει.

Με γρήγορες κινήσεις αναδιπλώνουμε τη ζύμη.

Η ζύμη για το πανετόνε πρέπει να είναι βουτυράτη, μαλακή σαν μία μεγάλη τσίχλα. 

Δεν χρησιμοποιούμε πουθενά αλεύρι, ούτε στον πάγκο ούτε στο πλάσιμο των πανετόνε. 
Ιδανικά χρησιμοποιούμε ειδικές φόρμες μίας χρήσεως για πανετόνε, αφού τις βουτυρώσουμε 
πρώτα καλά. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε βαθιά φόρμα, καλά βουτυρωμένη και στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.

panettone15

Ισομοιράζουμε σε δυο μικρές καλά βουτυρωμένες χάρτινες φόρμες μίας χρήσεως για 
πανετόνε 15×11 εκατοστών .

Η ζύμη πρέπει να καλύπτει στο 1/3 του σκεύους.

panettone16

Αφήνουμε να διπλασιαστεί και πάλι για περίπου 1.30 - 2 ώρες σε σβηστό φούρνο.

panettone17

Αλείφουμε με ασπράδι αυγού την επιφάνεια απαλά.

panettone18

Μετά γυρίζουμε το φούρνο στους 170 ºC στον αέρα και τον ζεσταίνουμε πολύ καλά.

Την ώρα που ψήνουμε το πανετόνε βάζουμε ταψάκι με βραστό νερό στη βάση του φούρνου. 
Αυτό δίνει υγρασία στο ψήσιμο και γυαλίζει το πανετόνε.

Μόλις η λυχνία φτάσει στους 170ºC και πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, φουρνίζουμε 
τα 2 πανετόνε χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο και ψήνουμε τα πανετόνε για 40′ περίπου, μέχρι να ξεχειλίσουν από τη φόρμα και να ροδίσει καλά η επιφάνειά τους.

panettone24

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα αλείφουμε με φρέσκο βούτυρο για να διατηρηθούν μαλακά.

panettone19

Αφού βγάλουμε το πανετόνε από το φούρνο, διαπερνάμε τη βάση του με 2 σουβλιά και το 
στερεώνουμε ανάποδα να στεγνώσει τελείως και να κρυώσει καλά.

Ιδανικά, για να στεγνώσουν και να κρυώσουν σωστά, πρέπει να τα κρεμάσουμε ανάποδα.

panettone20

Μυστικά 

1)Μπορούμε να τυλίξουμε το πανετόνε, αφού κρυώσει τελείως με μεμβράνη κουζίνας για να διατηρηθεί απαλό και μαλακό.

2)Αντί για σταφίδες και κόντιτα μπορούμε να βάλουμε 150 γραμμάρια σταγόνες σοκολάτας στην ζύμη .

3)Προτιμούμε φρέσκια μαγιά για πιο αφράτα ζυμώματα . 

panettone21

panettone22

panettone23


Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram

0 comments