Αφράτο κανελλόψωμο! | Aspas_recipes

Αφράτο κανελλόψωμο!


Αφράτο πεντανόστιμο γλυκό ψωμάκι με κανέλλα! Απολαυστικό σνακ με το καφεδάκι σας!

Υλικά
  • 14 γρ ξηρή μαγιά
  • 1 ½ φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1/3 φλιτζάνι σκόνη γάλακτος
  • ¼ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 αυγό (προαιρετικά)
  • ¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 4 1/2-5 ½ φλιτζάνια αλεύριγ.ο.χ 
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο αμύγδαλα
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Για το γλάσο 
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλιά της σούπας νερό
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου

Εκτέλεση
  • Σε ένα μεγάλο κύπελλο διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό. Προσθέστε το βούτυρο, γάλα σε σκόνη, ζάχαρη, αυγά, αλάτι, και 3 φλυτζάνια του αλευριού. Χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα για 3 λεπτά. Ζυμώστε το αλεύρι αρκετά για να σχηματιστεί  μια μαλακή ζύμη. (Η ζύμη θα κολλάει)
  • Τοποθετείστε το σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε μέχρι να γίνει λείο και ελαστικό, περίπου 6-8 λεπτά. Τοποθετήστε σε ένα λαδωμένο μπολ. Σκεπάστε και αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου 1 - 1 ½ ώρες.
  • Πατήστε την ζύμη να ξεφουσκώσει . Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε 18 σε x 12 σε ορθογώνιο. Αλείψτε με το λιωμένο βούτυρο. Πασπαλίζουμε με την κανέλα και αμύγδαλα ξεκινώντας από τις άκρες. Τυλίξτε σε ρολό στυλ ξεκινώντας με την μεγάλη πλευρά και τσιμπήστε τις άκρες για να σφραγίσουν.

 
  • Βάλτε την κάτω μεριά του ρολού σε ένα λαδωμένο ταψί και τσιμπήστε τις  2 άκρες μαζί για να σχηματίσουν ένα δαχτυλίδι. Με ψαλίδι κουζίνας, κόβονται από την εξωτερική άκρη προς 2/3  το κέντρο του δακτυλίου με διαστήματα ανάμεσα τους ενός δαχτύλου. \

  • Διαχωρίστε τα κομμάτια και στρίψτε ελαφρά ώστε η γέμιση να φαίνεται. Σκεπάστε και αφήστε να φουσκώσει  και πάλι μέχρι να διπλασιαστεί. (Περίπου 45 λεπτά έως μία ώρα).
  • Ψήνουμε στους 180βαθμούς για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
  •  Αν θέλετε κάνετε ένα γλάσο με το νερό την ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα και περιχύσετε το ζεστό ψωμί.




0 comments