Πεντανόστιμο γερμανικό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι-κέικ με αποξηραμένα φρούτα και μοναδική γεύση. Αν και κανονικά γίνεται με αμυγδαλόπαστα ή marzipan σε αυτή την συνταγή είναι μόνο με αποξηραμένα ζαχαρωμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Δείτε περισσότερες Χριστουγεννιάτικες Συνταγές
Για το #stollen θα χρειαστούμε :
Υλικά για 4 stollen
1 κιλό αλεύρι δυνατό (εγώ έβαλα για τσουρέκια )
25 γραμμάρια φρέσκια μαγιά
500 ml γάλα ελαφρώς χλιαρό
50 γραμμάρια ζάχαρη
200 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας παγωμένο
220 γραμμάρια αυγά - (περίπου 4 μεγάλα)
ξύσμα ενός λεμονιού
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Επάλειψη
1 κρόκο αυγού +λίγο γάλα
Μυρωδικά για το stollen:
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλλα
1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
1/4 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
1/2 κουταλάκι γλυκού μπαχάρι
1/2 κουταλάκι γλυκού κάρδαμο (κακουλέ)
Για την γέμιση:
180 γραμμάρια σταφίδες μαύρες
200 γραμμάρια κόντιτα (ανάμεικτα ζαχαρωτά φρούτα )
200 γραμμάρια ανάμεικτους ξηρούς καρπούς (φουντούκια. αμύγδαλα , καρύδια)
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
4 κουταλιές σούπας ρούμι ή κονιάκ
Ακόμα
200 γρ βούτυρο αγελάδας λιωμένο
1 πακέτο ζάχαρη άχνη
Οδηγίες
Ξεκινάμε αρχικά από την γέμιση
Από το προηγούμενο βράδυ σε ένα μπολ βάζουμε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης , ανακατεύοντας καλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε όλη νύχτα να αναμειχθούν τα αρώματα.
Για την ζύμη
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και τα αυγά .
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι ,τρίβουμε με τα χέρια μας την μαγιά πάνω από το αλεύρι ,την ζάχαρη, τα ξύσματα και τα μυρωδικά .Ανακατεύουμε καλά και τα προσθέτουμε στο μίξερ πάνω από γάλα και τα αυγά.
Το βούτυρο θέλουμε να είναι παγωμένο. Τοποθετούμε το βούτυρο ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και το χτυπάμε με ένα πλάστη να πλατύνει .
Κόβουμε το βούτυρο σε 2-3 σε φέτες και το βάζουμε στο μίξερ πάνω από το αλεύρι. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα ξύσματα.
Ζυμώνουμε την ζύμη στο μίξερ με τον γάντζο στην ταχύτητα 1 για 4 λεπτά.
Κατόπιν ζυμώνουμε για 17 λεπτά αυξάνοντας την ταχύτητα στο 2.
Συνολικός χρόνος ζυμώματος 20 λεπτά.
(Αν το μίξερ σας είναι μικρό χωρίστε την ζύμη σας σε 2-3 ίσα μέρη και ζυμώνουμε για 15- 17 λεπτά το κάθε κομμάτι.)
Μετά τα 20 λεπτά ζυμώματος θα δούμε πόσο ελαστική και αφράτη έχει γίνει η ζύμη μας σταματάμε το μίξερ ρίχνουμε την γέμιση μας και ζυμώνουμε για 1 λεπτό ακόμα.
Τοποθετούμε την ζύμη μας στον πάγκο εργασίας μας (ενοποιήστε όλα τα κομμάτια ) και με απαλές κινήσεις ζυμώνουμε με τα χέρια μας στον πάγκο διπλώνοντας το ζυμάρι μερικές φορές χωρίς εξτρά αλεύρι .
Τοποθετούμε σε καλά αλευρωμένο μπολ. Πασπαλίζουμε την ζύμη μας με αλεύρι και καλύπτουμε με μεμβράνη . Αφήνουμε να φουσκώσει για 45 λεπτά.
Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 4-6 κομμάτια.
Σε καλά αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε με τα χέρια μας το κάθε κομμάτι ζύμης σε ορθογώνιο κομμάτι.
Δίνουμε σχήμα κλείνοντας κάθε κομμάτι στην μέση επανοτίζοντας την μια μεριά πάνω στην άλλη ή κλείνουμε κάθε κομμάτι σαν ρολό .
Τοποθετούμε τα ζυμαράκια μας σε ταψί με λαδόκολλα καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν για 45 λεπτά.
Αλείφουμε τα ρολά μας με αυγό και γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170-180 βαθμούς αντιστάσεις για 30-45 λεπτά ανάλογα την δύναμη του φούρνου μας.
Βγάζουμε τα stollen από τον φούρνο και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.
Όταν πια έχουν κρυώσει εντελώς παίρνουμε ένα -ένα τα stollen και τα αλείφουμε με το λιωμένο -χλιαρό βούτυρο σε όλη την επιφάνεια του.
Σε ένα ταψάκι κοσκινίζουμε την ζάχαρη άχνη. Καλύπτουμε το stollen (όπως είναι αλειμμένο με το βούτυρο) περιμετρικά με την άχνη φροντίζοντας ή άχνη να κολλήσει παντού πάνω στο stollen.
tip
Μπορούμε να τα καταψύξουμε και να τα βγάλουμε όταν τα χρειαστούμε.
Μπορούμε να τα συσκευάσουμε με δυο λαδόκολλες , να τα στολίσουμε με ωραίες κορδέλες και χριστουγεννιάτικα στολίδια και να τα προσφέρουμε σαν δώρο σε φίλους μας.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
Ελάτε και εσείς στην ομάδα μας στο fb Συνταγές απλές και εύκολες για όλους
και Συνταγές της Άσπας για να μοιραστούμε συνταγές και να ανταλλάξουμε ιδέες!