Πεντανόστιμο , αφράτο, ζουμερό κέικ με σιρόπι σοκολάτας με απερίγραπτη γεύση.
Ιδανικό για όλες τις μέρες και ειδικά για την περίοδο της νηστείας αφού είναι νηστίσιμο.
Δείτε περισσότερες Συνταγές για Νηστίσιμα γλυκά
Για το νηστίσιμο κέικ σοκολάτας θα χρειαστούμε :
Υλικά
250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
75 ml καλαμποκέλαιο
200 γρaμμάρια ζάχαρη
200 ml κρύο νερό
10 ml ξύδι
40 γραμμάρια κακάο κοσκινισμένο
2,5 γραμμάρια σόδα
1 βανίλια
για το σιρόπι
40 γραμμάρια κακάο
150 γραμμάρια άχνη
1/2 κουταλιά σούπας καλαμποκέλαιο
150 ml νερό
Ακόμα
Ξύσμα σοκολάτας
Οδηγίες
Σε μπολ, ανακατεύουμε με σύρμα χειρός (μπορείτε και με το μίξερ ) το λάδι και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε, σε ένα μικρό μπολάκι, το νερό με το ξύδι και τα προσθέτουμε στο μείγμα της ζάχαρης.
Κοσκινίζουμε στο μείγμα το κακάο και ανακατεύουμε να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι και τις βανίλιες.
Το προσθέτουμε τμηματικά στο μείγμα του μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν .
Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα με διάμετρο 25 εκ. αφού την αλείψουμε πρώτα με λάδι κια πασπαλίσουμε με κακάο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C,με αντιστάσεις πάνω κάτω για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα.
Δοκιμάζουμε αν το κέικ έχει ψηθεί βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι.
Αν βγει στεγνό βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί και να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι και το νερό να ζεσταθούν.
Κοσκινίζουμε το κακάο και τη ζάχαρη και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Με μία σπάτουλα ή με ένα μαχαιράκι ξεκολλάμε το κρύο κέικ από τα τοιχώματα της φόρμας όπως θα κάναμε αν ξεφορμάραμε το κέικ. Περιχύνουμε το κρύο κέικ με το ζεστό σιρόπι.(δείτε φωτογραφίες παραπάνω ).
Αφήνουμε να απορροφηθεί το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς το κέικ.
Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε αν θέλουμε ξύσμα σοκολάτας
0 comments