Λαγάνα χωρίς ζύμωμα και χωρίς λάδι βήμα- βήμα !!! | Aspas_recipes

Λαγάνα χωρίς ζύμωμα και χωρίς λάδι βήμα- βήμα !!!


Συνταγές για λαγάνες έχω φτιάξει πολλές φορές με διάφορες τεχνικές και φουσκώματα. Αυτές οι λαγάνες όμως είναι και πολύ νόστιμες και πολύ ξεκούραστες. Φτιάχνουμε το ζυμαράκι το προηγούμενο βράδυ, τοποθετούμε στο ψυγείο και την επόμενη μέρα τοποθετούμε τα ζυμαράκια μας στο σκεύος που θα ψήσουμε και σε λίγη ώρα έχουμε φρεσκοψημένες λαχταριστές και χωρίς κόπο λαγάνες !!!

Δείτε περισσότερες Συνταγές για λαγάνες 

lagana-xoris-zymoma1

Για τις  #Λαγάνες  #χωρίς ζύμωμα θα χρειαστούμε :

Υλικά για 3 μεγάλες λαγάνες 

300 γραμμάρια αλεύρι σκληρό

700 γραμμάρια  αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

3 κουταλιές της σούπας  ζάχαρη

2 κουταλάκια του γλυκού  κοφτά αλάτι 

1 φακελάκι  μαγιά ξηρή 7 γραμμαρίων ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά με προζύμι 20 γραμμαρίων 

110 γραμμάρια ταχίνι 

700 ml  νερό ζεστό (όχι καυτό)

Σουσάμι, Μαυροσούσαμο 

lagana-xoris-zymoma3

Οδηγίες

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό την μαγιά και την ζάχαρη , ανακατεύουμε με σύρμα χειρός και αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά .

Προσθέτουμε  όλα τα υπόλοιπα υλικά , ρίχνοντας τελευταίο το αλεύρι σε δόσεις. Ανακατεύουμε με με μια σπάτουλα. 

Κλείνουμε με μεμβράνη  ή  με καπάκι το μπολ μας και τοποθετούμε στο ψυγείο για 12 ώρες και παραπάνω .

Το δικό μου ζυμάρι στις 8 ώρες στο ψυγείο είχε γίνει τούμπανο. Παρολαταύτα άφησα την ζύμη στο ψυγείο 12 ώρες.

Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ρίχνουμε πάνω το ζυμάρι μας.

lagana-xoris-zymoma8

lagana-xoris-zymoma9

Αναδιπλώνουμε  απαλά, μέχρι να έχουμε μια ωραία μπαλίτσα στα χέρια μας. Δεν χρειάζεται πολύ χρόνο, διαμορφώνεται το ζυμάρι μας αμέσως . Η ζύμη κολλάει ελαφρώς . Για το πιο νόστιμο γευστικό αποτέλεσμα έτσι την θέλουμε . 

lagana-xoris-zymoma11

Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 3 μπάλες περίπου 600 γραμμαρίων . Εγώ βάζω τις λαγάνες μου σε γάστρες γιατί μου αρέσει έτσι το σχήμα τους . 

lagana-xoris-zymoma12

Βάζουμε κάθε ζυμαράκι μας στο λαδωμένο ταψάκια μας  και με τα χέρια μας ανοίγουμε την ζύμη ώστε να καλύψει τον πάτο από το σκεύος μας. Μπορείτε να τις βάλετε και στο ταψί της κουζίνας .

lagana-xoris-zymoma13

Λαδώνουμε ελαφρά  τις γάστρες ή ταψάκια  που θα βάλουμε την ζύμη μας . Αν δεν  θέλουμε να βάλουμε λάδι τοποθετούμε λαδόκολλα. 

lagana-xoris-zymoma14

lagana-xoris-zymoma15

Απλώνουμε  τα ζυμαράκια μας στις γάστρες ή ταψάκια  που θέλουμε,  καλύπτουμε με  μεμβράνη και καθαρή πετσέτα  και αφήνουμε να φουσκώσουν.

lagana-xoris-zymoma16 lagana-xoris-zymoma17

Ο χρόνος εξαρτάται από την θερμοκρασία δωμάτιου, θα χρειαστεί μισή ώρα με 45 λεπτά.

Αν βιαζόμαστε, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 50  βαθμούς καλύπτουμε κάθε λαγάνα με μεμβράνη (ή καπάκι ) και καθαρή πετσέτα, κλείνουμε τον φούρνο και βάζουμε μέσα τις γάστρες μας.
 
lagana-xoris-zymoma18

lagana-xoris-zymoma19

Αφού φουσκώσουν (μην περιμένετε να φουσκώσουν  πάρα πολύ) λαδώνουμε τα δάχτυλα μας και κάνουμε δαχτυλιές σε όλη την επιφάνεια.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψεκάζουμε την ζύμη μας με νερό .

Προθερμαίνουμε  τον φούρνο στους 180 βαθμούς  αντιστάσεις και ψήνουμε μέχρι να πάρουν  ένα χρυσοκόκκινο χρώμα περίπου 30-40 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μας.

lagana-xoris-zymoma20

Βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε από την γάστρα και τις αφήνουμε να κρυώσουν  πάνω σε σχάρα για να μην ιδρώσουν από κάτω.

lagana-xoris-zymoma21

lagana-xoris-zymoma22 

Και  με ελίτσες η μία λαγάνα 

lagana-xoris-zymoma23 lagana-xoris-zymoma24

lagana-xoris-zymoma25

Tips

Αν θέλουμε η λαγάνα μας να παραμείνει τραγανή δεν ψεκάζουμε με νερό αφού ψηθούν.

Αν μας αρέσει όμως να είναι ελαφρώς τραγανές και μαλακές ταυτόχρονα τότε ψεκάζουμε με νερό ελαφρώς όσο είναι καυτές και σκεπάζουμε με πετσέτα.

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!

Καλή Σαρακοστή !!! 

lagana-xoris-zymoma27

lagana-xoris-zymoma28

lagana-xoris-zymoma

Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram

0 comments