Ετοιμάζουμε εύκολα και γρήγορα παντεσπάνι με γεύση σοκολάτας ή βανίλιας και τα αποθηκεύουμε αν θέλουμε στην κατάψυξη ή τα χρησιμοποιούμε αμέσως.
Όλα τα μυστικά και οι συμβουλές για πετυχημένα παντεσπάνια
Παντεσπάνι Σοκολάτας
Για το παντεσπάνι σοκολάτας θα χρειαστούμε :
Υλικά για 2 μικρά παντεσπάνια σοκολάτας 24-26 cm
1 κούπα αλεύρι φαρίνα
2 κ . σούπας κακάο
3/4 της κούπας ζάχαρη
4 αυγά
2 βανίλιες
(μετράμε με κούπα ή ποτήρι νερού 200 ml)
Οδηγίες
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο δύο φορές. Προθερμαίνουμε τον φούρνο 170 αέρα κ βάζουμε λαδόκολλα σε δύο ταψάκια.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη και τις βανίλιες για τουλάχιστον 10-15 λεπτά μέχρι αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα.
Σταματάμε το χτύπημα και κουταλιά κουταλιά ενσωματώνουμε το αλεύρι -κακάο με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω για να μην ξεφουσκώνει το μείγμα.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
Αφού ψηθούν τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν. Αν θέλουμε τα τυλίγουμε με διαφανη μεμβράνη και τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη.
Παντεσπάνι βανίλιας
Για το παντεσπάνι βανίλιας θα χρειαστούμε:
Υλικά για 2 μικρά παντεσπάνια 24-26 cm :
1/3 φλιτζανιού (50 γρ) κορν φλάουρ
1/3 φλιτζανιού (50 γρ) αλεύρι
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1/3 φλιτζανιού (50γρ)
4 χ 60 γρ αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου (240 γρ )
2/3 φλυτζάνι (150 γραμμάρια) ζάχαρη άχνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Οδηγίες
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 2 φόρμες (για κέικ ή ταψάκια ) ή τοποθετούμε λαδόκολλα στην βάση και περιμετρικά από το ταψάκι μας . Κοσκινίζουμε τα αλεύρια και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ σε μέση -υψηλή ταχύτητα για 6 λεπτά, ή μέχρι το μίγμα να αφρατέψει και να τριπλασιαστεί σε όγκο.
Σταδιακά κοσκινίζουμε το αλεύρι πάνω από το μίγμα των αυγών, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης από κάτω προς τα πάνω .
Για να μην ανοίξουν και κάνουν ρωγμές τα παντεσπάνια στο ψήσιμο χτυπήστε τα ταψιά στον πάγκο. Θα δείτε πολλές φουσκαλίτσες στην επιφάνεια του μείγματος.
Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου . Προσεκτικά αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος, και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα τα να κρυώσουν.
Το μυστικό συστατικό για -αφράτο παντεσπάνι είναι ο αέρας.
Συμβουλή 1:
Το ψήσιμο είναι μια επιστήμη, έτσι πρέπει να μετρηθούν όλα τα συστατικά σας προσεκτικά για καλύτερα αποτελέσματα. Κοσκινίστε το αλεύρι σας δύο φορές για καλύτερο αέρα και αφαιρέστε οποιαδήποτε κομμάτι- σβώλους . Αυτό βοηθά να δημιουργήσετε ένα ελαφρύ μείγμα σαν σφουγγάρι. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τα αυγά σας είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Συμβουλή 2:
Όταν αρχίσουμε να χτυπάμε το μείγμα, χρησιμοποιούμε ηλεκτρικό μίξερ σε υψηλή ταχύτητα για να δημιουργήσουμε αέρα. Στη συνέχεια, για να κρατήσουμε τον αέρα αυτόν ,πρέπει να χαμηλώσουμε την ταχύτητα και να συνεχίσουμε το χτύπημα για ακόμα 5 λεπτά .
Προσέχουμε βέβαια να μην χτυπηθεί για πολύ ώρα καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει το μείγμα να γίνει λεπτό και να χάσει τον όγκο του.
Όταν προσθέτουμε το αλεύρι χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο μεταλλικό κουτάλι ή μια σπάτουλα σιλικόνης για να ανακατέψουμε απαλά το μίγμα . Μην χρησιμοποιείτε ξύλινο κουτάλι - είναι παχύ και βαρύ, και μπορεί να καθίσει το μείγμα και να χάσει τον αέρα.
Συμβουλή 3:
Μην ανοίγετε την πόρτα του φούρνου, ενώ το παντεσπάνι σας ακόμα ψήνεται , αλλιώς μπορεί να ξεφουσκώσει στο κέντρο. Όταν ψηθεί το παντεσπάνι θα ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας .
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
Ελάτε και εσείς στην ομάδα μας στο fb Συνταγές απλές και εύκολες για όλους
και Συνταγές της Άσπας για να μοιραστούμε συνταγές και να ανταλλάξουμε ιδέες!
0 comments