Μια πεντανόστιμη και πολύ απλή συνταγή για το αγαπημένο μας χταπόδι, η οποία αναδεικνύει τη συγκλονιστική του γεύση. Φτιάξτε το και σερβίρετέ το με ψητές πατάτες.
Δείτε και άλλες συνταγές με θαλασσινά
Για το ψητό χταπόδι στην λαδόκολλα θα χρειαστούμε :
Υλικά Συνταγής
1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό με 1.200 γραμμαρίων )
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας βαλσαμικό ξίδι
1 δαφνόφυλλο
1 σκελίδα σκόρδο( προαιρετικά)
1 πρέζα ρίγανη
----------------------------------
1 φύλλο λαδόκολλα
2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο
Οδηγίες
Χταπόδι ψητό στο αλουμινόχαρτο
Για να φτιάξουμε το χταπόδι ψητό στο αλουμινόχαρτο, καθαρίζουμε πρώτα το χταπόδι και το βάζουμε ολόκληρο μέσα σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο (ή απλό ξύδι από κρασί), το δαφνόφυλλο, το σκόρδο και τη ρίγανη κι ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί.
Απλώνουμε σταυρωτά στον πάγκο δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο και ακουμπάμε επάνω μια λαδόκολλα . Τοποθετούμε το χταπόδι στη μέση και το περιχύνουμε με το μείγμα.
Πιάνουμε σταυρωτά το αντικολλητικό χαρτί και κλείνουμε με το αλουμινόχαρτο σε πακέτο – όχι σφιχτό γιατί φουσκώνει με το ψήσιμο. Ψήνουμε το χταπόδι για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά έως 1 ώρα και 30 λεπτά στους 180 βαθμούς C και το σερβίρουμε.
Αυξάνουμε τον χρόνο ψησίματος αν το χταπόδι είναι μεγαλύτερο σε βάρος. Ελέγχουμε με ένα πιρούνι το πιο χοντρό του σημείο. Αν είναι ακόμα σκληρό αφήστε για 30- 60 λεπτά ακόμα.
Extra μυστικά για το χταπόδι ψητό
-Δεν αλατίζουμε ποτέ το χταπόδι.
-Για να κόψουμε πιο εύκολα το χταπόδι και να μην γλιστράει το αφήνουμε 30 λεπτά στην κατάψυξη.
-Το σιγανό μαγείρεμα μελώνει το χταπόδι.
-Το ζουμάκι που μένει μετά το ψήσιμο του χταποδιού το χρησιμοποιείτε σαν dressing, αφού το ανακατέψετε καλά, σε σαλάτες, σε βραστή/ψητή πατάτα, σε σαλάτα ζυμαρικών. Επίσης, ο ζωμός του χταποδιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα στην κατσαρόλα με ζυμαρικά ή ρύζι. Δεν θα πιστεύετε τι νοστιμιά θα δώσει στην κατσαρόλα σας.
Καλή σας επιτυχία και καλή απόλαυση!!
Follow me on Pinterest
0 comments