Τσουρέκι στρογγυλό με 4 κορδόνια ! | Aspas_recipes

Τσουρέκι στρογγυλό με 4 κορδόνια !

tsourekia-me-soda10

Πεντανόστιμα αφράτα τσουρέκια με ανθρακούχα σόδα! Δοκιμάστε τα και θα ξετρελαθείτε!

Δείτε περισσότερες Συνταγές για τσουρέκια 

tsourekia-me-soda1

Για τα πολύ #αφράτα #τσουρέκια με #σόδα θα χρειαστούμε :

Υλικά

500 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκια Μύλοι Αγίου Γεωργίου 

40  γραμμάρια μαγιά φρέσκια

130  γραμμάρια γάλα χλιαρό 

55  ml  σόδα  ανθρακούχα -tuborg ή πορτοκαλάδα fanta με ανθρακικό

1 αυγό ολόκληρο 

170  γραμμάρια ζάχαρη 

1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό  μαχλέπι 

1/2 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ

50 ml  βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Ακόμα

Ένα ασπράδι για το άλειμμα 

tsourekia-me-soda2

Οδηγίες

Όλα τα υλικά μας σε θερμοκρασία δωματίου.

Ρίχνουμε τη μαγιά στα 50 γραμμάρια  γάλα που το έχουμε χλιαρύνει μαζί με μια τσιμπά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι.  Ανακατεύουμε , σκεπάζουμε και περιμένουμε να φουσκώσει. 

Ζεσταίνουμε  το υπόλοιπο γάλα, όχι να βράσει, το βάζουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με τη ζάχαρη, το μαχλέπι, την μαστίχα και ζυμώνουμε  μέχρι ο κάδος μας να κρυώσει.

 Κατόπιν ρίχνουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά.   Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και την σόδα . 

Ανακατεύουμε με μαρίζ ελαφριά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά και ζυμώνουμε με την βοήθεια του βουτύρου.  

Η ζύμη μας κολλάει αρκετά. Μην την φοβηθείτε. Εγώ τα ζύμωσα στο χέρι γιατί έκανα διπλή δόση.  Σκεπάζουμε την ζύμη και αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει. 

tsourekia-me-soda3

Κόβουμε την ζύμη μας σε 4 ίσα κομμάτια περίπου 250 γραμμαρίων το καθένα. Πλάθουμε σε μπαλάκια και  αφήνουμε για 10 λεπτά στην άκρη.

tsourekia-me-soda4

Ανοίγουμε ελαφρά τα κομμάτια ζύμης σε μικρά φυτίλια. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.

tsourekia-me-soda5

Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε μεγαλύτερα φυτίλια, σκεπάζουμε και αφήνουμε σκεπασμένα για 10 λεπτά.

tsourekia-me-soda6

Τοποθετούμε τα φυτίλια στον πάγκο εργασίας μας όπως βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία.

tsourekia-me-soda7

Πλάθουμε το τσουρέκι ξεκινώντας από το πρώτο φυτίλι πάνω δεξιά και επανωτίζοντας το πάνω στο άλλο φυτίλι   με φορά από δεξιά προς τα αριστερά.(ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα 4 φυτίλια.)

Κατόπιν ενώνουμε τα φυτίλια σχηματίζοντας ένα Χ από την αντίθετη πλευρά ξεκινώντας από τα αριστερά προς τα δεξιά .

Αλλάζουμε φορά και σχηματίζουμε Χ ενώνοντας τα φυτίλια πάλι από την αντίθετη φορά (Από τα δεξιά προς τα αριστερά).

Πατάμε καλά τις άκρες να κολλήσει η ζύμη μεταξύ τους ενώνοντας τις άκρες και τοποθετώντας τις κάτω από το τσουρέκι.(για να πάρει όγκο το τσουρέκι προς τα πάνω )

tsourekia-me-soda8

tsourekia-me-soda9

Σκεπάζουμε και περιμένουμε να φουσκώσει 

tsourekia-me-soda10

Αλείφουμε με ασπράδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 στον αέρα ή 170 αντιστάσεις  για 20- 30  περίπου λεπτά. 

tsourekia-me-soda11

Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει.  Εξαρτάται από τον φούρνο σας και το μέγεθος του τσουρεκιού μας.

Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση  !!!

tsourekia-me-soda

tsourekia-me-soda12

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

0 comments