Υλικά
Για το σιρόπι
400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
400 γρ. νερό
1 στικ κανέλα
φλούδες, από 1 λεμόνι
1 κ.σ. γλυκόζη
Για το γλυκό
450 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη
100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για τη γκανάς
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
200 γρ. κουβερτούρα
1 κ.σ. βούτυρο
Για το σερβίρισμα
φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
Οδηγίες
Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, τις φλούδες από το λεμόνι, τη γλυκόζη και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε 2-3 λεπτά να βράσει και να λιώσει η ζάχαρη.
Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για το γλυκό
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Παίρνουμε ένα φύλλο και πασπαλίζουμε με βούτυρο. Ακουμπάμε στην άκρη της μικρής πλευράς μια σούβλα 40 εκ. και αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολό αφήνοντας 3-4 εκ. κενό στην άλλη άκρη του φύλλου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Παίρνουμε ένα φύλλο και πασπαλίζουμε με βούτυρο. Ακουμπάμε στην άκρη της μικρής πλευράς μια σούβλα 40 εκ. και αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολό αφήνοντας 3-4 εκ. κενό στην άλλη άκρη του φύλλου.
Σουρώνουμε το φύλλο, σφιχτά αφαιρούμε τη σούβλα κόβουμε σε 2 κομμάτια και τυλίγουμε το γλυκό ώστε να
ακουμπήσουν μεταξύ τους οι δύο άκρες του και το κομμάτι του φύλλου που
δεν τυλίξαμε να είναι στο κέντρο.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα.
Μεταφέρουμε τα γλυκά σε βουτυρωμένο ταψί 30x40 εκ. και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και με μια κουτάλα περιχύνουμε απευθείας το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε στην άκρη 3-4 ώρες μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε μέχρι να πάρει μια βράση.
Σβήνουμε τη φωτιά και βάζουμε την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια.
Αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτα για να αρχίσει να λιώνει η κουβερτούρα και
στη συνέχεια ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα
υλικά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.
Γεμίζουμε το κέντρο του γλυκού με τη γκανάς, πασπαλίζουμε με φιστίκι τριμμένο και σερβίρουμε.
0 comments