Σας έχει περισσέψει μυζήθρα και δεν ξέρετε τι να την κάνετε? Ανησυχείτε πως θα χαλάσει και θα την πετάξετε? Τότε σας έχουμε την λύση! Φτιάξτε εύκολα με ένα πολύ νόστιμο και εύκολο φύλλο κρητικό μπουρέκι με μυζήθρα γλυκιά και ελαφρώς σιροπιαστό!
Δείτε ακόμα Κρητικές Συνταγές
Υλικά για ταψί 36εκ διάμετρο
Δείτε ακόμα Κρητικές Συνταγές
Υλικά για ταψί 36εκ διάμετρο
300 - 350 γραμμάρια αλεύρι
χυμό από 1 πορτοκάλι (1/3 φλιτζανιού)
3/4 ή 80ml ελαιόλαδο
αλάτι μια πρέζα
χλιαρό νερό όσο πάρει (περίπου 1/3 φλιτζανιού)
για τη γέμιση
800 γραμμάρια ανθότυρο
αυγά 2 μικρά
1 - 2 κουταλάκια κανέλα
για το σιρόπι
400 γραμμάρια νερό
200 γραμμάρια ζάχαρη
φλούδα από ένα πορτοκάλι
Οδηγίες για την ζύμη
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα βαθύ σκεύος και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τέλος λίγο χλιαρό νερό (το νερό το προσθέτουμε σταδιακά για να ελέγχουμε την υφή της ζύμης).
Πλάθουμε το ζυμάρι μας μέχρι να ενσωματωθούν το υγρά υλικά στο αλεύρι.
Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί, σκεπασμένο με μια πετσέτα κουζίνας.
Για το σιρόπι
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα από το πορτοκάλι.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά το σιρόπι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, για 5 έως 10 λεπτά το πολύ.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για την γέμιση
Φτιάχνουμε τη γέμιση προσθέτοντας στον ανθότυρο, την κανέλα και τα αυγά.
Με ένα πιρούνι πατάμε καλά τον ανθότυρο.
Για το άνοιγμα φύλλου
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε τρία ισομεγέθη μπαλάκια.
Παίρνουμε το μπαλάκι και με την παλάμη μας το πλαταίνουμε να γίνει επίπεδο και όσο ένα πιατάκι του καφέ.
Αλευρώνουμε καλά μια επιφάνεια και βάζουμε πάνω το φυλλαράκι μας. Το αλευρώνουμε και αυτό καλά.
Με ένα λεπτό πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας σε κυκλικό φύλλο.
Βουτυρώνουμε το ταψί μας καλά και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C στις αντιστάσεις .
Κόβουμε το φύλλο σε χοντρες λωρίδες και βάζουμε την γέμιση με ένα κουταλάκι κατά μήκος.
Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και κατόπιν σαν σαλιγκάρι γύρω γύρω.
Τοποθετούμε το σαλιγκάρι μας σε ταψί λαδωμένο .
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το φύλλο μας.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του ανοίγματος και του γεμίσματος και με τα άλλα δύο φύλλα.
Αλείφουμε το μπουρέκι μας με ελαιόλαδο να πάει παντού.
Το φουρνίζουμε 30' με 40' λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο ή έως ότου πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
0 comments