Κρητικό γλυκό μπουρέκι με εύκολο χειροποίητο φύλλο! | Aspas_recipes

Κρητικό γλυκό μπουρέκι με εύκολο χειροποίητο φύλλο!

krhtiko-glyko-mpoureki

Σας έχει περισσέψει μυζήθρα και δεν ξέρετε τι να την κάνετε? Ανησυχείτε πως θα χαλάσει και θα την πετάξετε? Τότε σας έχουμε την λύση! Φτιάξτε εύκολα με ένα πολύ νόστιμο και εύκολο φύλλο κρητικό μπουρέκι με μυζήθρα γλυκιά και ελαφρώς σιροπιαστό!

Δείτε ακόμα    Κρητικές Συνταγές 

Υλικά  για ταψί 36εκ διάμετρο

300 - 350 γραμμάρια αλεύρι

χυμό από 1 πορτοκάλι (1/3 φλιτζανιού)

3/4  ή 80ml ελαιόλαδο

αλάτι μια πρέζα

χλιαρό νερό όσο πάρει (περίπου 1/3 φλιτζανιού)

για τη γέμιση

800 γραμμάρια  ανθότυρο

αυγά  2 μικρά

1 - 2 κουταλάκια κανέλα

για το σιρόπι

400 γραμμάρια  νερό

200 γραμμάρια ζάχαρη

φλούδα από ένα πορτοκάλι

krhtiko-glyko-mpoureki1

Οδηγίες για την ζύμη

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα βαθύ σκεύος και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τέλος λίγο χλιαρό νερό (το νερό το προσθέτουμε σταδιακά για να ελέγχουμε την υφή της ζύμης).

Πλάθουμε το ζυμάρι μας μέχρι να ενσωματωθούν το υγρά υλικά στο αλεύρι.

Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη.

Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί,  σκεπασμένο με μια πετσέτα κουζίνας.

krhtiko-glyko-mpoureki2

Για το σιρόπι
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα από το πορτοκάλι.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά το σιρόπι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, για 5 έως 10 λεπτά το πολύ.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για την γέμιση
Φτιάχνουμε τη γέμιση προσθέτοντας στον ανθότυρο, την κανέλα και τα αυγά.
Με ένα πιρούνι πατάμε καλά τον ανθότυρο.


Για το άνοιγμα φύλλου
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε τρία ισομεγέθη μπαλάκια. 

Παίρνουμε το μπαλάκι και με την παλάμη μας το πλαταίνουμε να γίνει επίπεδο και όσο ένα πιατάκι του καφέ.

Αλευρώνουμε καλά μια επιφάνεια και βάζουμε πάνω το φυλλαράκι μας. Το αλευρώνουμε και αυτό καλά.

Με ένα λεπτό πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας σε κυκλικό φύλλο.


krhtiko-glyko-mpoureki4

Βουτυρώνουμε το ταψί μας καλά και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C στις αντιστάσεις .

Κόβουμε το φύλλο σε χοντρες λωρίδες και βάζουμε την γέμιση  με ένα κουταλάκι κατά μήκος.

Τυλίγουμε το φύλ
λο σε ρολό  και κατόπιν  σαν σαλιγκάρι γύρω γύρω.

Τοποθετούμε το σαλιγκάρι μας σε ταψί λαδωμένο .

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το φύλλο μας.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του ανοίγματος και του γεμίσματος και με τα άλλα δύο φύλλα.

Αλείφουμε το μπουρέκι μας με ελαιόλαδο να πάει παντού.

Το φουρνίζουμε 30' με 40'  λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο ή έως ότου πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.


krhtiko-glyko-mpoureki6
Για το σιρόπιασμα
Μόλις βγάλουμε το μπουρέκι μας από το φούρνο τα ραντίζουμε με το κρύο σιρόπι.

Το αφήνουμε να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι.


Καλή επιτυχία και  καλή σας απόλαυση !!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 



0 comments