Υλικά για 16 τεμ.
250 ml κεφίρ ή γάλα
2 αυγά μεγάλα
90 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
11 γραμμάρια ξηρή μαγιά
80 γραμμάρια βούτυρο
450-500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ζάχαρη βανίλια
2 τσιμπιές αλάτι
Επιπλέον:
ζάχαρη άχνη και κανέλα
Προετοιμασία:
Ζεσταίνουμε το κεφίρ και σε ένα μπολ ρίχνουμε την μαγιά και μια κουταλιά της ζάχαρης, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σταθεί για 10-15 λεπτά.
Μόλις η μαγιά ενεργοποιηθεί προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι, τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και τη ζάχαρη βανίλια.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι κατά προτίμηση δύο φορές (η ποσότητα του αλευριού εξαρτάται από το μέγεθος των αυγών και το είδος του αλευριού)
Ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι.
Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο μας και δουλεύουμε καλά έτσι ώστε η ζύμη να είναι ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια μας.
Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και πετσέτα για 40 λεπτά σε ζεστό μέρος.
Κάθε ένα από τα κομμάτια τα κάνουμε με τα χέρια μας λωρίδες περίπου 20-22 εκατοστά, και πλάθουμε πλεξουδάκια.
Αφήστε τα πλεξουδάκια ντόνατς να φουσκώσουν για 10 λεπτά ακόμα.
Βάζουμε το λάδι να κάψει, χαμηλώνουμε θερμοκρασία και τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές .
Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Όσο ακόμα είναι ακόμα ζεστά τυλίγουμε σε ένα μείγμα από ζάχαρη άχνη και κανέλα.
πηγή συνταγής από εδώ slodkoslodka.pl
0 comments