Το Σάββατο του Λαζάρου, οι γυναίκες, τα παλιά χρόνια,
ζύμωναν το πρωί ειδικά ψωμάκια, τους “λαζάρηδες” ή και “λαζαράκια”. Στα
“λαζαράκια” έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο
Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσα “λαζαράκια” έπλαθαν και
στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα.
Στην ουσία, τα λαζαράκια είναι σταφιδοφωμάκια.
Μέσα στην ζύμη συνήθιζαν να βάζουνε μέλι ή καρύδια ή σταφίδες ή ότι άλλο έβγαζε ο κάθε τόπος.
Σε ανάμνηση λοιπόν της Ανάστασης του Λαζάρου οι νοικοκυρές το Λαζαροσάββατο δηλαδή το Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα φτιάχνουν τα λαζαράκια,
Μια παραλλαγή του εθίμου αυτού στην Κω, θέλει τις αρραβωνιασμένες κοπέλες να φτιάχνουν λαζαράκια, σε πιο μεγάλο όμως μέγεθος, να τα γεμίζουν με ξηρούς καρπούς και φρούτα και να τα στέλνουν στους μελλοντικούς τους συζύγους.
Ας τα φτιάξουμε φέτος μαζί με τα παιδιά μας, για να μην ξεχνιούνται τα έθιμα της πατρίδας μας.
Στην ουσία, τα λαζαράκια είναι σταφιδοφωμάκια.
Μέσα στην ζύμη συνήθιζαν να βάζουνε μέλι ή καρύδια ή σταφίδες ή ότι άλλο έβγαζε ο κάθε τόπος.
Σε ανάμνηση λοιπόν της Ανάστασης του Λαζάρου οι νοικοκυρές το Λαζαροσάββατο δηλαδή το Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα φτιάχνουν τα λαζαράκια,
Μια παραλλαγή του εθίμου αυτού στην Κω, θέλει τις αρραβωνιασμένες κοπέλες να φτιάχνουν λαζαράκια, σε πιο μεγάλο όμως μέγεθος, να τα γεμίζουν με ξηρούς καρπούς και φρούτα και να τα στέλνουν στους μελλοντικούς τους συζύγους.
Ας τα φτιάξουμε φέτος μαζί με τα παιδιά μας, για να μην ξεχνιούνται τα έθιμα της πατρίδας μας.
Για τα παραδοσιακά λαζαράκια θα χρειαστούμε :
Υλικά για 20 κομμάτια
Για το Προζύμι:
100 ml χλιαρό Νερό
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
75 γραμμάρια μαγιά νωπή
2 κουταλιές σούπας αλεύρι από το αλεύρι της συνταγής
Για την ζύμη
1 κιλό αλεύρι Σκληρό
200 γραμμάρια ζάχαρη
100 γραμμάρια σταφίδες
1 κουταλιά της σούπας κανέλα σκόνη
1/4 κ. γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
400 ml χλιαρό Νερό
85 γραμμάρια ταχίνι
2 τσιμπιές αλάτι
Για την επάλειψη:
Γάλα Σόγιας ή / 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη με λίγο χλιαρό νερό
Γαρύφαλλο καρφάκια για τα μάτια και το στόμα
Οδηγίες
Σε ένα μπoλ ρίχνουμε το χλιαρo νερό ,την μαγιά την ζάχαρη και το γραμμάρια αλεύρι.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σκεπασμένο για 15 λεπτά περίπου να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας.
Στον κάδο του μίξερ μας ή σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι , την ζάχαρη ,το αλάτι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ταχίνι , την ενεργοποιημένη μαγιά μας , το μισό νερό και ζυμώνουμε.
Καθώς η ζύμη ζυμώνεται προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο νερό.
Τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν στην ζύμη μας.
Αλείφουμε το μπολ μας με το λάδι του ταχινιού καθώς και την ζύμη μας.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μια ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη μας .
Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης περίπου 80 γραμμαρίων για το σώμα και 20 γραμμάρια ζύμης περίπου για τα χεράκια (Σύνολο 100 γραμμαρίων ζύμης για κάθε Λαζαράκι ) και τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα για περίπου 30-40 λεπτά.
Κατόπιν αλείφουμε την επιφάνεια τους με γάλα ή νερό+ ζάχαρη και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις για 35-40 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο μας μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν και κατόπιν απολαμβάνουμε.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!
0 comments