Υπέροχη συνταγή ζύμης για ψωμί και ψωμάκια σε διάφορα σχήματα ! Μραγαρίτα και ψωμάκια berger και πολλά ακόμα σχέδια που μπορούμε να φτιάξουμε με αύτη την συνταγή ! Αφήνουμε την φαντασία μας και δημιουργούμε !
Πεντανόστιμα αφράτα ψωμάκια berger για να τα κάνουμε τοστακι , η
σάντουιτς για να τα γεμίσουμε μπιφτεκάκι ή ότι άλλο μας αρέσει! Πολύ
μαλακά και νόστιμα !
Για τα πολύ εύκολα ψωμάκια θα χρειαστούμε :
Υλικά
½ κούπα ζεστό νερό
2 κούπες ζεστό γάλα
3 κ.σ λιωμένο βούτυρο η μαργαρίνη
1 κ.γ αλάτι
1 ½ κ.γ ζάχαρη
2 ½ κ.σ ξηρή μαγιά (1 ½ φακελάκι περιπου)
5 κούπες αλεύρι
Εκτέλεση
1.Ζεσταίνεται το γάλα και το νερό
σε θερμοκρασία 40΄c
–τόσο
που να αντέχει το δάχτυλο σας για 10 δευτερόλεπτα- βάζετε την μαγιά και την ζάχαρη
και ανακατεύετε. Αφήνετε περίπου 15’ να αφρίσει. Ρίχνετε το βούτυρο η την μαργαρίνη
και αρχικά τις 2 κούπες αλεύρι. Προσθέτετε κάθε φορά μισή κούπα αλεύρι και ζυμώνετε
έως ότου έχετε μια ζύμη μαλακή και ελαστική. Σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνετε για μισή ώρα να
φουσκώσει.
2.Σε αλευρωμένη
επιφάνεια ανοίγετε σε φύλλο και κόβετε σε 4 επιμέρους κομμάτια και κάθε κομμάτι
σε 6 μικρότερα όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.
Ζυμώνετε σε στρόγγυλα μπαλάκια και τοποθετείτε σε ταψί που έχετε
στρώσει λαδόκολλα (βλέπετε Φώτο) η σε μικρότερα ταψάκια βάζετε από 6-7 κομμάτια
σκεπάζετε με πετσέτα και αφήνετε να φουσκώσουν για 2 φορά.
Εφόσον φουσκώσουν για 2 φορά τα ψωμάκια μας τα αλείφουμε με ένα αυγό αραιωμένο με λίγο νερό
και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι άσπρο και μαύρο.
Εδώ τα Berger τα έχουμε
αλείψει με αυγό ενώ τις μαργαρίτες τις ψεκάσαμε με νερό για
να κολλήσει το σουσάμι και ψήνουμε για 20-30 στους 180΄αερα (εδώ) η μέχρι να ροδίσουν
τα ψωμάκια μας πάνω –κάτω.
Μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο τα αφήνετε σε σχάρα να κρυώσουν
σκεπασμένα με πετσέτα αν θέλετε η κρούστα τους από έξω να είναι μαλακή. Αν τα θέλετε με τραγανή κρούστα
αφήστε σε σχάρα ξεσκέπαστα.
Πολλά κομμάτια και πολύ οικονομική , χωρίς να μυρίζει μάγια η αυγό!.
0 comments