Αφράτο λαχταριστό panettone σε φόρμα του κέικ. Με άρωμα, βανίλιας και πορτοκαλιού αυτό το panettone -cake είναι πολύ νόστιμο και λαχταριστό. Δοκιμάστε το σήμερα κιόλας και θα ξετρελαθείτε.
Δείτε περισσότερες Χριστουγεννιάτικες Συνταγές
Για το panettone-cake θα χρειαστούμε :
Υλικά για φόρμα- ταψάκι 28 εκατοστών
400 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι Μύλοι Αγίου Γεωργίου
100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
170 γραμμάρια ζάχαρη + 1 κουταλάκι του γλυκού
8 γραμμάρια ξηρή μαγιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
165 ml γάλα ζεστό
100 γραμμάρια βούτυρο πολύ μαλακό
6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
80 γραμμάρια σταφίδες
100 γραμμάρια ζαχαρωτά φρούτα πορτοκάλια-βερίκοκα ή αλλιώς κόντιτα
2 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Ξύσμα 1 λεμονιού
2 βανίλιες
Οδηγίες
Αλείφουμε με βούτυρο μια αντικολλητική φόρμα για κέικ 26-28 εκατοστών. Αν δεν έχετε τόσο μεγάλη φόρμα αλείφτε με βούτυρο ένα αντικολλητικό ταψάκι , ντύστε ένα ποτήρι νερού με μεμβράνη και τοποθετήστε στο κέντρο του.( το ποτήρι δεν σπάει στον φούρνο )
Σε ένα πιάτο τοποθετούμε τις σταφίδες με τα ζαχαρωτά φρούτα και τις 2 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού , ανακατεύουμε.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη . Αφαιρούμε 1 κουταλιά της σούπας από το αλεύρι σε ένα πιατάκι.
Στο μπολ του μίξερ τοποθετούμε το ζεστό γάλα, την μαγιά και το 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
Ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί ή μαγιά, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 10-15 λεπτά.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, και 30 γραμμάρια αλεύρι και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα να ομογενοποιηθιύν τα υλικά.
Προσθέτουμε 100 γραμμάρια αλεύρι ακόμα και το μαλακό βούτυρο.
Χτυπάμε το μείγμα για 2 λεπτά. Η ζύμη μας θα πρέπει να είναι λεία.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα κάθε φορά. Μόλις ενσωματωθεί το ένα αυγό στην ζύμη προσθέτουμε το επόμενο .
Προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.
Η ζύμη μας μοιάζει σαν πηχτό κουρκούτι και κολλάει πάρα πολύ.
Σκεπάζουμε το μπολ με ένα καπάκι και αφήνουμε για 10 λεπτά.
Πασπαλίζουμε στις σταφίδες και τα ζαχαρωτά φρούτα την 1 κουταλιά αλεύρι που κρατήσαμε πιο πάνω.
Ρίχνουμε τα φρούτα μας στην ζύμη μας και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Ρίχνουμε κουταλιές ζύμης στην φόρμα μας ή στο ταψάκι μας. Στρώνουμε την επιφάνεια του κέικ μας με ένα κουτάλι.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος 1,30 -2 ώρες ανάλογα την θερμοκρασία του σπιτιού μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς αντιστάσεις για 30-45 λεπτά ανάλογα την δύναμη του φούρνου μας.
Τοποθετούμε σε σχάρα αφήνοντας το να κρυώσει τελείως.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε ,με ζάχαρη άχνη, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε .
0 comments