Νόστιμη τραγανή τυρόπιτα με εξαιρετικής νοστιμιάς φύλλο όπου σε κάθε δαγκωματιά ακούγεται το κρατς-κρουτς.
Δείτε περισσότερες Συνταγές για πίτες
Υλικά για το χωριάτικο φύλλο και για 2 πίτες 28 εκατοστών
800 αλεύρι για όλες τις χρήσεις + - 50 γραμμάρια (ιδανικά αλεύρι για πίτες)
500 ml νερό χλιαρό
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι ή λεμόνι
3 κουταλάκια γλυκού μπέικιν
Ακόμα
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Γέμιση
Ξινομυζήθρα ή φέτα
Οδηγίες
Σε ένα μπόλ βάζουμε το νερό , το ξύδι , το λάδι και ανακατεύουμε καλά με σύρμα χειρός ή με μια σπάτουλα .
Τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το μπέικιν μέχρι να έχουμε μια ζύμη αφράτη που δεν κολλάει στα χέρια.
Προσθέτουμε στο τέλος αφού έχουμε ζυμώσει το ζυμαράκι μας 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ζυμώνουμε ελαφρά να πάει παντού στη ζύμη.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά ως 1 ώρα .
Τοποθετούμε την ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε- αναδιπλώνουμε την ζύμη προς τα μέσα 2- 3 φορές .
Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 κομμάτια και κόβουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε 4 μπαλάκια (δηλαδή έχουμε σύνολο 8 κομμάτια ).
Για κάθε πίτα χρησιμοποιούμε 4 μπαλάκια ζύμης .
Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε φύλλο λεπτό ,λαδώνουμε καλά ρίχνουμε από εδώ και εκεί τρίμματα ξινομυζήθρας ή φέτα .
Κλείνουμε την ζύμη σε ρολό και στρίβουμε σε σαλιγκάρι. Τοποθετούμε το σαλιγκάρι στην μέση του ταψιού.
Τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης τα τυλίγουμε σε ρολό και γύρω από το σαλιγκάρι .
Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για την δεύτερη πίτα.
Αλείφουμε την πίτα με 1 κρόκου αυγού + λίγο γάλα. Ψεκάζουμε όλη την επιφάνεια της πίτας με νερό και ψήνουμε στους 190 βαθμούς αντιστάσεις για περίπου 30 λεπτά η ανάλογα τον φούρνο σας.
Βγάζουμε από τον φούρνο ψεκάζουμε με νερό και δοκιμάζουμε !!!
Tips
Αν θέλουμε ψήνουμε και τις 2 πίτες. Αν όχι μπορούμε να τις καταψύξουμε καλύπτοντας την κάθε πίτα με μεμβράνη και να τις τοποθετήσουμε στην κατάψυξη.
Βγάζουμε από την κατάψυξη, αφήνουμε να έρθει η πίτα σε θερμοκρασία δωματίου, αλείφουμε με αυγό , ψεκάζουμε με νερό και ψήνουμε.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
0 comments