Τραγανά και αφράτα κουλουράκια με το καβουρντισμένο σουσάμι μέσα στην ζύμη θα μοσχομυρίσει η κουζίνα σας και είμαι σίγουρη πως θα τα λατρέψετε.
Δείτε ακόμα: Κουλουράκια-μπισκότα
Για τα κουλουράκια κρασάτα της πεθεράς μου θα χρειαστούμε:
Υλικά:
3 νεροπότηρα λάδι - ελαιόλαδο καλής ποιότητας
1 νεροπότηρο κρασί άσπρο
2 νεροπότηρα ζάχαρη
1 νεροπότηρο σουσάμι καβουρντισμένο
1 μπείκιν
1 κουταλάκι του γλυκού κανελογαρύφαλα (3/4 κανέλα +1/4 γαρύφαλλο )
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1,5 - 2 κιλά αλεύρι (ανάλογα με την σύσταση και την απορροφητικότητα κάθε αλευριού)
Μετράμε με ποτήρι 240 ml σε υγρά
Οδηγίες
Αρχικά για την συνταγή κουλουράκια κρασάτα καβουρντίζουμε το σουσάμι(πωλείται βέβαια και έτοιμο αλλα το άρωμα του όταν καβουρντίζεται εκείνη την στιγμή δεν περιγράφεται).
Καθαρίζουμε το σουσάμι από τυχόν ξένα σώματα και το πλένουμε πολύ καλά 3-4 φορές. Το σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι για να φύγουν τα υγρά του. Το τοποθετούμε σε καθαρή στεγνή πετσέτα για να στεγνώσει όσο γίνεται καλύτερα.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το σουσάμι σε μέτρια -χαμηλή φωτιά και με ξύλινη κουτάλα το ανακατεύουμε συνεχώς (στεκόμαστε από πάνω ) για να καβουρντιστεί όλο και από όλες τις πλευρές του θα σκουρήνει και θα αλλάξει χρώμα. Προσοχή να μην καεί γιατί το σουσάμι που καίγεται πικρίζει. Αφήνουμε να κρυώσει και το χρησιμοποιούμε στην συνταγή μας.
Καβουρντίστε μεγαλύτερη ποσότητα και αποθηκεύστε το καβουρντισμένο σουσάμι σε γυάλινο βάζο με καπάκι που κλείνει καλά.
Για την ζύμη
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα την ζάχαρη με το λάδι.
Διαλύουμε την σόδα μέσα στο κρασί και το ρίχνουμε και αυτό στην ζύμη.
Προσθέτουμε το σουσάμι και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε .
Μέσα στο αλεύρι ρίχνουμε και ανακατεύουμε καλά το μπείκιν.
Κατόπιν ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά μέσα στην ζύμη ζυμώνοντας ελαφρά .
Έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Βάζουμε την ζύμη σε μηχάνημα ζύμης μπισκότων ή κάνουμε σχέδια - μπαλίτσες με τα χέρια μας ή ότι άλλο σχέδιο εσείς θέλετε!
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς αντιστάσεις για 20-30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.
Καλή σας επιτυχία!!!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
0 comments