Κρητικά σταφιδωτά (Νηστίσιμα) | Aspas_recipes

Κρητικά σταφιδωτά (Νηστίσιμα)

stafidota-gemista-me-karydia-kai stafides

Κρητικά σταφιδωτά γεμιστά βουτήματα  για όλες τις ώρες! Βουτήματα νηστίσιμα και πεντανόστιμα για περιόδους νηστείας αλλα και για όλο τον χρόνο! Απολαμβάνουμε παρέα με το καφεδάκι μας.

Δείτε ακόμα  παξιμαδάκια λαδιού  / κουλουράκια λαδιού     /   κρασάτα κουλουράκια 

stafidota-gemista-me-soysami

Για αυτά τα πεντανόστιμα κρητικά σταφιδωτά θα χρειαστούμε :

Υλικά

1 ποτήρι νερού λάδι

1/2 ποτήρι ζάχαρη

1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού

1 σφηνάκι ρακή ή κονιάκ

1 κουταλάκι γλυκού σόδα

1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

500 γραμμάρια  περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Σουσάμι για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

krhtika-staidota

Για την γέμιση 

1 ποτήρι νερού σταφίδες

1/2  ποτήρι  καρύδια

ξύσμα πορτοκαλιού

1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλλα

1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο 

1/4 ποτήρι σουσάμι καβουρντισμένο

2 κουταλιές σούπας μέλι +1 -2 κουταλιές νερό

(Μετράμε όλα τα υλικά μας με ποτήρι νερού χωρητικότητας 200 ml)

stafidota-krhtika-koyloyrakia

Οδηγίες

Για την ζύμη 

Σε ένα μπολ ανακατεύω το λάδι με την ζάχαρη και ρίχνω και τον χυμό στον οποίο έχω διαλύσει την σόδα .

Προσθέτω το κονιάκ ή ρακή , το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύω.

Κοσκινίζω το αλεύρι με το μπέικιν και το προθέτω σιγά σιγά στο μπολ με τα υγρά υλικά .

Έχουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη .

stafidota-koyloyrakia

Για την γέμιση 

Στο multi  χτυπάω το καβουρντισμένο σουσάμι και τοποθετώ σε μπολ. Χτυπάω ξεχωριστά τις σταφίδες και ξεχωριστά τα καρύδια.

stafidota-nhsiotika

Ανακατεύω όλα τα υλικά και αρωματίζω με την κανέλα , το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Προσθέτω το μέλι , το νερό και ανακατεύω . 

stafidota-koulourakia

Για τα κουλουράκια

Παίρνω ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγω πάνω σε λαδόκολλα με πλαστήρι σε μικρό φύλλο .

Τοποθετώ γέμιση στην μια άκρη του φύλλου και με την βοήθεια της λαδόκολλας τυλίγω σε ρολό. Τσιμπάω τις άκρες καλά για να μην ανοίξει η ζύμη στο ψήσιμο.

Krhtika-stafidota

stafidota-me-soysami

Σε ένα πιάτο που έχω ρίξει το σουσάμι καλύπτω όλο το ρολό γύρω-γύρω με σουσάμι -αν θέλουμε - και τοποθετώ σε ταψάκι με λαδόκολλα. Πατάω λίγο να πλατύνει και χαράζω φέτες λοξές με κοφτερό μαχαίρι(δεν κόβω μέχρι κάτω ) .

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεις 200 βαθμούς για 20-30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο .

stafidota-koyloyrakia-gemista

Όταν ψηθούν τα μπαστούνια -ρολά μας και όσο ακόμα είναι ζεστά τα κόβω . (αν κρυώσει η ζύμη δεν κόβεται εύκολα)

Αφήστε να κρυώσουν και απολαύστε!

stafidota-krhtika-koyloyrakia

koyloyrakia-stafidota

Παρατηρήσεις 

Έκανα και κάποια ρολά χωρίς σουσάμι και αυτά τα έκοψα φέτες πριν το ψήσιμο και τα έβαλα να ψηθούν .Τα ρολά που ψήθηκαν χαραγμένα (με το σουσάμι ) είχαν πιο ζουμερή γέμιση από αυτά που κόπηκαν κατευθείαν σε φέτες και ψήθηκαν (χωρίς σουσάμι).

Συμβουλές

Αν δεν έχετε καβουρντισμένο σουσάμι  ,πλύντε το ,καθαρίστε το από τυχόν σκουπιδάκια και απλώστε το σουσάμι σε ένα ταψί. Ανάψτε το φούρνο στους 200o C αέρα και καβουρδίστε το σουσάμι για περίπου 10-12 λεπτά. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.

Καλή σας επιτυχία !!!!!

nhsiotika-krhtika-stafidota

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

0 comments