Η συνταγή δίνει ένα εκπληκτικά ανάλαφρο κέικ που δεν σε λιγώνει καθόλου. Ιδανική συνταγή για να την απολαύσετε μαζί με μια μπάλα παγωτό βανίλια.
Υλικά
Για το κέικ
200 ml λάδι
200 γραμμάρια ζάχαρη
5 μεγάλα αυγά
250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα κόκκινη)
120 γραμμάρια ινδοκάρυδο για την συνταγή +20 γραμμάρια για την επικάλυψη
3 κ.γ. baking powder (μπέικιν πάουντερ)
1 πρέζα αλάτι
100 ml γάλα (100 ml)
1 κουταλιά σούπας κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού άρωμα βανίλιας
Για το σιρόπι
200 γραμμάρια ζάχαρη
200 ml νερό
1 κουταλιά σούπας κονιάκ
Όπως είναι η συνταγή το κέικ βγαίνει πολύ μαλακό, όχι όμως ιδιαίτερα γλυκό . Αν σου αρέσει να είναι καλά σιροπιασμένο, φτιάξε σιρόπι με 3οο γραμμάρια ζάχαρη και 300 ml νερό .
Οδηγίες
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι, μπορούμε να το φτιάξουμε κι από την προηγούμενη μέρα αν θέλουμε . Βράζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη και το νερό.
Ανακατεύουμε λίγο να διαλυθεί η ζάχαρη.
Από την ώρα που θα χοχλάσει χαμηλώνουμε λίγο την θερμοκρασία και αφήνουμε για 5 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμο θα δούμε ότι πέφτει κόμπο-κόμπο, σταγόνα-σταγόνα από
την κουτάλα μας. Προσθέτουμε το κονιάκ και το αφήνουμε να κρυώσει.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Προσθέτουμε στο αλεύρι όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά (αλάτι, baking powder, ινδοκάρυδο).
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα, γύρω στα 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα.
Ρίχνουμε το κονιάκ και την βανίλια. Μετά χτυπάμε καλά για 3-4 λεπτά το μείγμα μας.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας εναλλάξ το μείγμα με το αλεύρι και το γάλα.
Ξεκινούμε και τελειώνουμε πάντα με το στερεό υλικό, άρα με το μείγμα από το αλεύρι στην προκειμένη περίπτωση.
Το μείγμα βγαίνει ρευστό, μην σας ανησυχεί. Δεν μένει μείγμα πάνω στο σύρμα του μίξερ όταν το σηκώνουμε όπως μπορεί να συμβεί με άλλα κέικ.
Αλείφουμε με λίγο λάδι στην φόρμα μας και πασπαλίζουμε την φόρμα με ινδοκάρυδο (όχι με αλεύρι ).
Αδειάζουμε το μείγμα μας στην φόρμα .
Ψήνουμε για30-45 λεπτά στους 175°C στις αντιστάσεις (ανάλογα τον φούρνο ).
Οι χρόνοι ψησίματος είναι ενδεικτικοί. Σε μένα το κέικ ήταν έτοιμο σε 30 λεπτά. Αν ο φούρνος σας δεν είναι δυνατός θα χρειαστείτε ενδεχομένως 15 λεπτά παραπάνω. Κάντε πάντα μετά από το 30 λεπτά το τεστ της οδοντογλυφίδας. Αν βγαίνει καθαρή χωρίς υπολείμματα ζύμης τότε το κέικ σας είναι έτοιμο.
Αφαιρούμε το κέικ από την φόρμα και καλύπτουμε το κέικ μας γύρω -γύρω με το ινδοκάρυδο .
Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Διατηρείται στο ψυγείο και ιδανικά σερβίρεται ελαφρώς παγωμένο (διατηρείται και σε θερμοκρασία δωματίου ) .
Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!
0 comments