Τσουρέκι γεμιστό με κανελοζάχαρη και καρύδια ! | Aspas_recipes

Τσουρέκι γεμιστό με κανελοζάχαρη και καρύδια !

tsoureki-gemisto

Τσουρέκι αεράτο, και πεντανόστιμο λόγω της υφής του αλλά και της γέμισης .
Γεμιστό με καρύδια και άρωμα κανέλας ξεφεύγει από τα συνηθισμένα τσουρέκια .

Δείτε περισσότερες Συνταγές για τσουρέκια

tsoureki-gemisto1

Υλικά

600-650  γραμμάρια αλεύρι δυνατό για τσουρέκι (Μύλοι Αγίου Γεωργίου )

1 κύβο νωπής μαγιάς 25 γραμμαρίων  

50 ml χλιαρό νερό για την μαγιά

100 ml χλιαρό γάλα

100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο, χλιαρό

150 γραμμάρια ζάχαρη

2 αυγά χτυπημένα, σε θερμοκρασία δωματίου

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια 

1 κουταλάκι του γλυκού  μαχλέπι σε σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού  κακουλέ σε σκόνη


Για την γέμιση

100 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου

100 γραμμάρια ζάχαρη καστανή ή κρυσταλλική

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

100 γραμμάρια καρύδια  τριμμένα

1 κουταλιά σούπας σουσάμι

50 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

tsoureki-gemisto3

Οδηγίες

Για την γέμιση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο 
Προσοχή θέλουμε μόνο να ζεσταθεί το μείγμα , όχι να βράσει. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.

tsoureki-gemisto4

Για την ζύμη 
Θρυμματίζουμε τη μαγιά σε μπολάκι, προσθέτουμε 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη, το χλιαρό νερό (στους 35οC) και τα διαλύουμε. Προσοχή στη θερμοκρασία του νερού: αν είναι καυτό η μαγιά θα καεί και δεν θα φουσκώσουν τα τσουρέκια. 

tsoureki-gemisto5

Ρίχνουμε λίγο αλεύρι από το συνολικό και ανακατεύουμε να γίνει πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και το αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για περίπου 20΄. Είναι έτοιμο όταν εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια. 

tsoureki-gemisto6

Κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ.
Σε μπολ βάζουμε (όλα χλιαρά) το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα, το μαχλέπι, το κακουλέ και τη μαστίχα. 

Τα χτυπάμε με τον γάντζο  ζυμώματος  να αναμειχθούν. 

Προσθέτουμε στο αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά και τα υγρά υλικά. 

tsoureki-gemisto7

Ζυμώνουμε με το γάντζο 1΄-2΄ στη χαμηλή ταχύτητα γιατί θα πεταχτεί το αλεύρι και στη συνέχεια 5΄ στη δυνατή ταχύτητα. 

Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. 

Τη μαζεύουμε σε μπάλα και την βάζουμε σε μεγάλο μπολ. 

Τη σκεπάζουμε καλά και τη αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.  Από 45΄ αν είναι σε ζεστό σημείο μέχρι 1 ώρα και 30΄ αν την έχουμε στον πάγκο μας. 

Όταν φουσκώσει, την αδειάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγα λεπτά. 

tsoureki-gemisto8

Τη χωρίζουμε σε 4  κομμάτια. 

Πλάθουμε 4  φιτίλια (2 για κάθε τσουρέκι ). 

tsoureki-gemisto9

Με χοντρό πλάστη πλαταίνουμε τα φιτίλια σε μακρόστενο φύλλο 40x15. 

Αλείφουμε κάθε φύλλο με την γέμιση  . Το ρολάρουμε και το στρίβουμε ελαφρά να φυλακιστεί η γέμιση.

tsoureki-gemisto10

Ομοίως φτιάχνουμε και τα άλλα  φιτίλια και πλέκουμε τα τσουρέκια μας σε πλεξούδα .Βάζουμε τα τσουρέκια μας σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ή σε αντικολλητική φόρμα του κέικ 

tsoureki-gemisto11 tsoureki-gemisto12

 Σκεπάζουμε και αφήνουμε τα τσουρέκια να διπλασιαστούν  σε όγκο. Αφού φουσκώσουν  ξανά τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και λίγο νερό. Επειδή με το άλειμμα του πινέλου συρρικνώνονται ελαφρά το αφήνουμε να σταθεί για 10΄-15΄ να ξαναφουσκώσει η επιφάνειά τους.

Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 C για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσουν 

tsoureki-gemisto13

Παρατηρήσεις 

Εδώ βλέπεται πως σε κάθε  φιτίλι έβαλα γέμιση και έκανα 4 μικρά τσουρέκια.

Εναλλακτικά ενώνουμε τις 2 άκρες τους κλείνουμε την κοτσίδα σε κουλούρα και μεταφέρουμε  σε φόρμα δαχτυλίδι 28 εκ. (βουτυρωμένη) με τρύπα στη μέση.

Αν βάλουμε την ζύμη μας σε ταψάκι μπορούμε  να βάλουμε στη μέση ένα ποτήρι καλά τυλιγμένο με μεμβράνη  για να μην κλείσει η τρύπα με το φούσκωμα. Θα ξεφορμάρουμε πιο εύκολα το τσουρέκι αν ντύσουμε τη φόρμα με λαδόκολλα.

tsoureki-gemisto14

Μπορούμε αντί για την παραπάνω γέμιση να βάλουμε 6 κουταλιές  πραλίνα φουντουκιού και  200 γραμμάρια κουβερτούρα τριμμένη ανακατεύοντας τα πολύ καλά.

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 



0 comments