Γεμιστό με καρύδια και άρωμα κανέλας ξεφεύγει από τα συνηθισμένα τσουρέκια .
Δείτε περισσότερες Συνταγές για τσουρέκια
Υλικά
600-650 γραμμάρια αλεύρι δυνατό για τσουρέκι (Μύλοι Αγίου Γεωργίου )
1 κύβο νωπής μαγιάς 25 γραμμαρίων
50 ml χλιαρό νερό για την μαγιά
100 ml χλιαρό γάλα
100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο, χλιαρό
150 γραμμάρια ζάχαρη
2 αυγά χτυπημένα, σε θερμοκρασία δωματίου
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ σε σκόνη
Για την γέμιση
100 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
100 γραμμάρια ζάχαρη καστανή ή κρυσταλλική
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
100 γραμμάρια καρύδια τριμμένα
1 κουταλιά σούπας σουσάμι
50 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Οδηγίες
Για την γέμιση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο
Προσοχή θέλουμε μόνο να ζεσταθεί το μείγμα , όχι να βράσει. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
Για την ζύμη
Θρυμματίζουμε
τη μαγιά σε μπολάκι, προσθέτουμε 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη, το χλιαρό νερό (στους 35οC) και
τα διαλύουμε. Προσοχή στη θερμοκρασία του νερού: αν είναι καυτό η μαγιά θα καεί
και δεν θα φουσκώσουν τα τσουρέκια.
Ρίχνουμε λίγο αλεύρι από το συνολικό και
ανακατεύουμε να γίνει πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και το αφήνουμε
να ενεργοποιηθεί για περίπου 20΄. Είναι έτοιμο όταν εμφανιστούν φουσκάλες στην
επιφάνεια.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ.
Σε μπολ βάζουμε (όλα
χλιαρά) το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα, το μαχλέπι, το
κακουλέ και τη μαστίχα.
Τα χτυπάμε με τον γάντζο ζυμώματος να αναμειχθούν.
Προσθέτουμε στο
αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά και τα υγρά υλικά.
Ζυμώνουμε με το γάντζο
1΄-2΄ στη χαμηλή ταχύτητα γιατί θα πεταχτεί το αλεύρι και στη συνέχεια 5΄ στη
δυνατή ταχύτητα.
Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη, αλλά να μην κολλάει στα
χέρια.
Τη μαζεύουμε σε μπάλα και την βάζουμε σε μεγάλο μπολ.
Τη σκεπάζουμε καλά
και τη αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Από 45΄ αν είναι σε ζεστό σημείο μέχρι
1 ώρα και 30΄ αν την έχουμε στον πάγκο μας.
Όταν φουσκώσει, την αδειάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγα λεπτά.
Τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια.
Πλάθουμε 4 φιτίλια (2 για κάθε τσουρέκι ).
Με χοντρό πλάστη
πλαταίνουμε τα φιτίλια σε μακρόστενο φύλλο 40x15.
Αλείφουμε κάθε φύλλο με την γέμιση . Το ρολάρουμε και το
στρίβουμε ελαφρά να φυλακιστεί η γέμιση.
Ομοίως φτιάχνουμε και τα άλλα φιτίλια και πλέκουμε τα τσουρέκια μας σε πλεξούδα .Βάζουμε τα τσουρέκια μας σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ή σε αντικολλητική φόρμα του κέικ
Σκεπάζουμε και αφήνουμε τα τσουρέκια να διπλασιαστούν σε όγκο. Αφού φουσκώσουν ξανά τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και
λίγο νερό. Επειδή με το άλειμμα του πινέλου συρρικνώνονται ελαφρά το αφήνουμε να
σταθεί για 10΄-15΄ να ξαναφουσκώσει η επιφάνειά τους.
Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 C για περίπου 45΄ μέχρι
να ροδίσουν
Παρατηρήσεις
Εδώ βλέπεται πως σε κάθε φιτίλι έβαλα γέμιση και έκανα 4 μικρά τσουρέκια.
Εναλλακτικά ενώνουμε τις 2 άκρες τους κλείνουμε την κοτσίδα σε κουλούρα και μεταφέρουμε σε φόρμα δαχτυλίδι 28 εκ. (βουτυρωμένη) με τρύπα στη μέση.
Αν βάλουμε την ζύμη μας σε ταψάκι μπορούμε να βάλουμε στη μέση ένα ποτήρι καλά τυλιγμένο με μεμβράνη για να μην κλείσει η τρύπα με το φούσκωμα. Θα ξεφορμάρουμε πιο εύκολα το τσουρέκι αν ντύσουμε τη φόρμα με λαδόκολλα.
Μπορούμε αντί για την παραπάνω γέμιση να βάλουμε 6 κουταλιές πραλίνα φουντουκιού και 200 γραμμάρια κουβερτούρα τριμμένη ανακατεύοντας τα πολύ καλά.
0 comments