Καλιτσούνια ή καλτσούνια ανεβατά κρητικά!! | Aspas_recipes

Καλιτσούνια ή καλτσούνια ανεβατά κρητικά!!

kaltsounia-anevata

Τα διάσημα σε όλη την Ελλάδα Κρητικά Ανεβατά Καλιτσούνια δηλαδή ζύμη με μαγιά που περιμένουμε να ανέβει -να φουσκώσει.  Παραδοσιακά κρητικά εδέσματα με μαγιά στην ζύμη. Συνταγή της χρυσοχέρας πεθεράς μου!

Δείτε περισσότερες Κρητικές Συνταγές

kaltsounia-anevata1

Για τα ανεβατά καλιτσούνια θα χρειαστούμε :

Υλικά

Για την ζύμη

500 γραμμάρια αλεύρι για  όλες τις χρήσεις 

120 γραμμάρια  ζάχαρη 

1 αυγό χτυπημένο

45 γραμμάρια φυτίνη (μισό φυτίνη + μισό ελαιόλαδο)
(Αντί της φυτίνης μπορείτε να βάλετε βούτυρο )

190 ml  γάλα 

50 γραμμάρια  μαγιά φρέσκια

Μαστίχα 2-3  κόκκους

Mαxλέπι  ½  κουταλάκι του γλυκού 

 kaltsounia-anevata2

Για την γέμιση

600 γραμμάρια μυζήθρα γλυκιά

50 γραμμάρια   ζάχαρη

1  αυγό 

Λίγο κανέλα

kaltsounia-anevata9

Πολλές φορές η μυζήθρα έχει αρκετό νερό και είναι υδαρής, με αποτέλεσμα τα καλτσούνια να απλώνουν και να παραμορφώνεται το σχήμα τους κατά το ψήσιμο. Θα χρειαστεί να την «στεγνώσουμε» τυλίγοντάς την σε πετσέτα  ή χαρτί κουζίνας και βάζοντάς την στο ψυγείο να βγάλει τα περιττά υγρά! Αυτό θα ήταν καλό να γίνει από την προηγούμενη μέρα.

Οδηγίες

Για την γέμιση 

Με ένα πιρούνι πατάμε καλά την μυζήθρα να θρυμματιστεί και να λιώσει .
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε  μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.


Αρχικά φτιάχνουμε  το  προζύμι.

Βάζουμε σε ένα μπολ την μαγιά  , 100 ml  γάλα χλιαρό, 2 κουταλιές ζάχαρη και 3-4 κουταλιές αλεύρι.

Καλύπτουμε με καπάκι ή μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη να αφρίσει.

Βάζουμε σε άλλο μπολ τα υπόλοιπα υλικά ,την φυτίνη, την  ζάχαρη, το αλεύρι ,το αυγό και το υπόλοιπα γάλα.

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας και το μείγμα της μαγιάς.

Χτυπάμε στο multi  το μαχλέπι με την μαστίχα και 2-3 κουταλιές ζάχαρη .

Αφού ανακατευτούν όλα τα υλικά μας καλά, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 15 - 30 για να φουσκώσει το ζύμαράκι μας .

θυμηθείτε πως τα ανεβατά  όπως και  όλα τα ζυμαράκια - γλυκά ψωμιά που έχουν μαγιά θέλουν ζεστό χώρο. Όπως όταν κάνουμε τσουρέκια , δεν θέλουν κρύο και ρεύματα. 

kaltsounia-anevata3

Όταν είναι έτοιμο το ζυμαράκι μας παίρνουμε ένα μέρος ζύμης και ανοίγουμε φύλλο αρκετά  λεπτό , κόβουμε κύκλους με το καπάκι του multi διαστάσεων 10-12 εκατοστών .(αν  έχετε μηχανή στο νούμερο 5 ).

kaltsounia-anevata4

kaltsounia-anevata5

Βάζουμε από ένα κουταλάκι γέμιση και κλείνουμε.  Δίνουμε τριγωνικό σχήμα κλείνοντας προς τα μέσα τρεις πλευρές του φύλλου  φύλλο ή τα κάνουμε τετράγωνα ή αφήνουμε στρογγυλά και τα κλείνουμε σαν πουγκάκι.  

Τοποθετούμε σε ταψάκι με λαδόκολλα ακουμπώντας το σημείο που κλείσαμε προς τα κάτω  ή προς τα πάνω 

(Σε αυτό το σημείο μπορείτε να τα καταψύξετε. Όταν τα χρειαστείτε βγάζετε όσα κομμάτια θέλετε τα αφήνετε να αποψυχθούν , να φουσκώσουν και μετά τα ψήνετε . )

kaltsounia-anevata6

Αν  έχουμε ζέστη στο σπίτι μας φουσκώνουν αμέσως μέχρι να  τα  φτιάξουμε όλα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε.

Αν το σπίτι μας είναι κρύο ανάβουμε τον φούρνο στους 50 βαθμούς C αφήνουμε να ζεσταθεί, κλείνουμε τον φούρνο και βάζουμε μέσα τα καλιτσούνια μας σκεπασμένα με καθαρή πετσέτα για 15-20 λεπτά.

Όταν λοιπόν φουσκώσουν τα καλτσούνια μας   τότε τα αλείφουμε ελαφρά με  ένα ολόκληρο χτυπημένο αυγό  .Αν θέλουμε  πασπαλίζοντας με σουσάμι.

Ψήνουμε στους 180’ αντιστάσεις για 30-40’ ανάλογα τον φούρνο.

kaltsounia-anevata7

Μυστικά

Μπορούμε να φτιάξουμε τα καλτσούνια και πριν τα αφήσουμε να φουσκώσουν για δεύτερη φορά να τα καταψύξουμε. 

Όταν τα χρειαστούμε τα βγάζουμε όσα κομμάτια θέλουμε από την κατάψυξη και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και να φουσκώσουν. Αλείφουμε με αυγό , ρίχνουμε σουσάμι αν θέλουμε και ψήνουμε.

Σε σχήμα στρογγυλό

kaltsounia-anevata8

kaltsounia-anevata10

kaltsounia-anevata11

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

0 comments