Ένα πασχαλινό έδεσμα που δεν λείπει ποτέ από το πασχαλινό τραπέζι.
Από το πρωί της Μ. Πέμπτης οι νοικοκυρές τα ετοιμάζουν για το Πάσχα. Δεν γίνεται να βρεθεί κάποιος στη Κρήτη και να μην δοκιμάσει τα "λυχναράκια" ή "Καλιτσούνια".
Το όνομά τους ταιριάζει με το σχήμα τους. Βέβαια είναι ένα γλυκό διαδεδομένο σε όλο το Αιγαίο, γιατί αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα ντόπια φρέσκα τυριά των νησιών.
Στη Σαντορίνη τα λένε "μελετίνια" και είναι πιο ψηλά, με πολύ ψιλό πλισέ πάνω στο λεπτό σαν χαρτί φύλλο ζύμης.
Στην Ανάφη λέγονται "μελιτερά", στη Μύκονο "τσιμπητά", στη Φολέγανδρο "μανουρόπιτες" και στη Τήνο "γλυκιές τυρόπιτες".
Η αλήθεια είναι ότι αν τα ζητήσετε σαν #λυχναράκια θα τα βρείτε από άκρη σε άκρη σε όλη την Κρήτη. Τα #Λυχναράκια συνήθως αρωματίζονται με νερατζόφυλλα από πάνω όσο είναι ακόμα ζεστά ενώ τα απογειώνουν και δίνουν άρωμα στο τυρί.
Για τα #λυχναράκια θα χρειαστούμε :
Για τη ζύμη:
120 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
120 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
120 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
1 αυγό
5 γραμμάρια baking powder
370 γραμμάρια αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση:
380 γραμμάρια γλυκιά μυζήθρα (καλά στραγγισμένη)
100 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
1 ολόκληρο αυγό
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Ξύσμα από μισό λεμόνι
Για άλειμμα:
1 κρόκο αυγού
Λίγη κανέλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε το αυγό, το γιαούρτι, και σταδιακά το αλεύρι στο οποίο έχουμε ανακατέψει το baking powder.
Ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Για τη γέμιση:
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μυζήθρα (καλά στραγγισμένη) και την λιώνουμε με το πιρούνι.
Προσθέτουμε το αυγό τη ζάχαρη, το ξύσμα, την κανέλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα πλήρως ομογενοποιημένο μείγμα.
Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο μας και ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλα πάχους 0,2 έως 0,5 εκατοστά.
Κόβουμε τα φύλλα που ανοίξαμε σε μικρά στρογγυλά κομμάτια ζύμης διαμέτρου 9 εκ.περίπου, με ένα κουπάτ ή με ένα ποτήρι.
Όση ζύμη περισσεύει την πλάθουμε, την ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη και την κόβουμε πάλι με κουπ πατ.
Με ένα κουταλάκι του γλυκού μοιράζουμε τη γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου ζύμης.
Ανασηκώνουμε τις άκρες και κλείνουμε τη ζύμη με "τσιμπήματα" χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα .
Με τα δυο μας δάκτυλα (δείκτη και αντίχειρα) "τσιμπάμε" γύρω γύρω τη ζύμη περιμετρικά για να σχηματιστεί ένα σχέδιο σαν ταρτάκι - λυχναράκι.
Τοποθετούμε τα λυχναράκια μας σε στρωμένο με λαδόκολλα ταψί , φροντίζοντας να αφήσουμε κάποια απόσταση ανάμεσα τους για να μην κολλήσουν μεταξύ τους κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Με ένα πινέλο τα αλείφουμε με ένα κρόκο αυγού διαλυμένο με μια κουταλιά της σούπας νερό. Πασπαλίζουμε με κανέλα .
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσό χρώμα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
0 comments