Τσουρέκι αλλιώς! | Aspas_recipes

Τσουρέκι αλλιώς!

tsoureki-pasxalino-stroggylo

Είναι ίσως το πιο όμορφο γλυκό ψωμί που έχουμε δει και το πιο γευστικό θα έλεγα! Τσουρέκι πολύ νόστιμο , αφράτο , και με ίνες .

Δείτε περισσότερες Συνταγές για τσουρέκια 

tsoureki-pasxalino-stroggylo1

Για να φτιάξουμε αυτό το πολύ νόστιμο #τσουρέκι θα χρειαστούμε :

Υλικά

50  γραμμάρια βούτυρο αγελάδος

175 γραμμάρια φρέσκο γάλα πλήρες

90 γραμμάρια ζάχαρη

1 αυγό

1 κρόκο αυγού

20 γραμμάρια νωπή μαγιά

400 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι 

Ξύσμα πορτοκαλιού

1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι

1/4 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ

Ακόμα

60 γραμμάρια  περίπου μαλακωμένου βουτύρου

1 αυγό  και 1 κουταλιά σούπας  γάλα για την επάλειψη


αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι για διακόσμηση

 tsoureki-pasxalino-stroggylo2

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο, το γάλα και την ζάχαρη.
Προσοχή θέλουμε μόνο να ζεσταθεί το μείγμα , δεν πρέπει να κάψει πολύ.

Το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ ή σε μία λεκανίτσα.

Προσθέτουμε το αυγό και τον κρόκο αυγού και θρυμματίζουμε  με τα χέρια μας την μαγιά.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά με τον γάντζο του μίξερ ή με τα χέρια μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

Πλάθουμε την ζύμη σε μπάλα , την βάζουμε σε ένα καθαρό μπολ, σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε  ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

tsoureki-pasxalino-stroggylo3

Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 5 κομμάτια ίσων γραμμαρίων.

Ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε ένα κομμάτι σε σχήμα στρογγυλό -κύκλου .

tsoureki-pasxalino-stroggylo04

Αλείφουμε κάθε κομμάτι κύκλου ζύμης με βούτυρο και τοποθετούμε ακόμα ένα κομμάτι ζύμη από πάνω.

tsoureki-pasxalino-stroggylo4 tsoureki-pasxalino-stroggylo5

Στον τελευταίο κύκλο ζύμης  δεν βάζουμε βούτυρο.

Ανοίγουμε με τα χέρια μας  λίγο τα κομμάτια για να έχουμε μια διάμετρο 26 cm.

Τοποθετούμε σε λαδόκολλα  και μεταφέρουμε  σε ένα μια φόρμα  κέικ με αποσπώμενο πάτο. 


tsoureki-pasxalino-stroggylo6 tsoureki-pasxalino-stroggylo7

Κόβουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη, ώστε το χείλος της ζύμης να παραμείνει ολόκληρο, χωρίς να κόψουμε τελείως  αλλά  περίπου 2 cm. πριν από το τέλος.

Τραβάμε  κάθε φύλλο ζύμης σε φυλλαράκια  προς το έξω , δείτε τις φωτογραφίες και ελαφρώς πιέστε το κάτω από το χείλος.

tsoureki-pasxalino-stroggylo8

Τώρα τοποθετούμε το στεφάνι της φόρμας.

Αλείφουμε με αυγό χτυπημένο  και λίγο γάλα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου μισή ώρα.

Ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 30-45 λεπτά.


tsoureki-pasxalino-stroggylo9

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!

pasxalino-tsoyreki10

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram

0 comments