Σταφιδόπιτα με απλά υλικά που όλοι έχουμε σπίτι μας! Νηστίσιμη πίτα με σταφίδες ιδανική συνταγή για την περίοδο της νηστείας!
Για την #σταφιδόπιτα θα χρειαστούμε :
Υλικά:
220 ml λάδι
250 γραμμάρια ζάχαρη
100 ml κανελόζουμο
100 ml χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 σφηνάκι κονιάκ 20 ml
100 γραμμάρια καρύδια χοντροκοπανισμένα
200 γραμμάρια σταφίδες
400-440 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ανάλογα το αλεύρι )
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Προαιρετικά, σουσάμι για την επιφάνεια.
Αρχικά ετοιμάζουμε το κανελόζουμο.
Σε ένα κατσαρόλι ρίχνουμε 220 ml νερό με 2-3 ξυλάκια κανέλας και τα βράζουμε .
Εμείς θα χρειαστούμε 100 ml από το υγρό αυτό μείγμα -κανελόζουμο .
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, την ζάχαρη , το κανελόζουμο , το κονιάκ και ανακατεύουμε.
Στον χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε την σόδα και το προσθέτουμε στο μπολ. (προσοχή φουσκώνει ).
Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε τις σταφίδες με τα καρύδια μαζί με 1-2 κουταλιές αλεύρι (από το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε για την ζύμη μας τα 440 γραμμάρια ) να ανακατευτούν καλά. Αυτό βοηθάει στο να μην πάνε στον πάτο του ταψιού οι σταφίδες και τα καρύδια αλλα να είναι ομοιόμορφα μέσα στην ζύμη .
Προσθέτουμε τα μυρωδικά και τις σταφίδες , τα καρύδια και το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Το μείγμα μας είναι λίγο πιο σφιχτό από το μείγμα του κέικ .
Αλείφουμε με λάδι και αλευρώνουμε το σκεύος που θα ψήσουμε την πίτα μας ή χρησιμοποιούμε λαδόκολλα.
Τοποθετούμε την ζύμη μας σε 24-26 νούμερο ταψάκι με αποσπώμενο πάτο και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στην μεσαία σχάρα στους 200 βαθμούς αντιστάσεις για 30-45 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μας.
Κάνουμε τη δοκιμή με το μαχαίρι και αν βγαίνει στεγνή και καθαρή η λάμα του , την βγάζουμε από το φούρνο.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν την κόψουμε. Είναι νοστιμότατη την επόμενη μέρα.
tips
Η ζύμη βγαίνει αρκετά σφιχτή (πιο σφιχτή από του κέικ) αλλά όταν ψηθεί βγάζει υπέροχα αρώματα και είναι πολύ αφράτη!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
0 comments