Σταφιδόπιτα νηστίσιμη! | Aspas_recipes

Σταφιδόπιτα νηστίσιμη!

stafidopita-nistisimh

Σταφιδόπιτα με απλά υλικά που όλοι έχουμε σπίτι μας! Νηστίσιμη πίτα με σταφίδες ιδανική συνταγή για την περίοδο της νηστείας!


stafidopita-nistisimh1
 
Για την #σταφιδόπιτα θα χρειαστούμε :

Υλικά:

220 ml λάδι

250 γραμμάρια ζάχαρη 

100 ml κανελόζουμο

100 ml χυμό πορτοκάλι

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

1 σφηνάκι κονιάκ 20 ml

100 γραμμάρια καρύδια χοντροκοπανισμένα

200 γραμμάρια σταφίδες 

400-440  γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ανάλογα το αλεύρι )

Ξύσμα ενός πορτοκαλιού

Προαιρετικά, σουσάμι για την επιφάνεια.

stafidopita-nistisimh2


Οδηγίες

Αρχικά ετοιμάζουμε το κανελόζουμο.

Σε ένα κατσαρόλι ρίχνουμε 220 ml  νερό με 2-3 ξυλάκια κανέλας και τα βράζουμε .
Εμείς θα χρειαστούμε 100 ml από το υγρό  αυτό μείγμα -κανελόζουμο .

stafidopita-nistisimh3

Σε ένα μπολ  βάζουμε το λάδι, την ζάχαρη , το κανελόζουμο , το κονιάκ και ανακατεύουμε.
Στον χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε την σόδα και το προσθέτουμε στο μπολ. (προσοχή φουσκώνει ).

stafidopita-nistisimi4

Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε τις σταφίδες με τα καρύδια μαζί με 1-2 κουταλιές αλεύρι (από το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε για την ζύμη μας τα 440 γραμμάρια )  να ανακατευτούν καλά. Αυτό βοηθάει στο να μην  πάνε στον πάτο του ταψιού οι σταφίδες και τα καρύδια αλλα να είναι ομοιόμορφα μέσα στην ζύμη .

stafidopita-nistisimi5


Προσθέτουμε τα μυρωδικά  και τις  σταφίδες , τα καρύδια και το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Το μείγμα μας είναι λίγο πιο σφιχτό από το μείγμα του κέικ .

stafidopita-nistisimi6

stafidopita-nistisimi7

Αλείφουμε με  λάδι και αλευρώνουμε το σκεύος που θα ψήσουμε την πίτα μας ή    χρησιμοποιούμε λαδόκολλα.

stafidopita-nistisimi8

Τοποθετούμε την ζύμη μας  σε  24-26  νούμερο ταψάκι με αποσπώμενο πάτο και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσάμι. 

stafidopita-nistisimi9
 
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο  στην μεσαία σχάρα στους 200 βαθμούς αντιστάσεις  για 30-45 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μας. 

stafidopita-nistisimi10

Κάνουμε τη δοκιμή με το μαχαίρι και αν βγαίνει στεγνή και καθαρή η λάμα του , την βγάζουμε από το φούρνο.

Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν την κόψουμε. Είναι νοστιμότατη την επόμενη μέρα.

stafidopita


tips
Η ζύμη βγαίνει αρκετά σφιχτή (πιο σφιχτή από του κέικ) αλλά όταν ψηθεί βγάζει υπέροχα αρώματα και είναι πολύ αφράτη!



stafidopita-nhstisimh4

 Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram


 
 

0 comments