Αφράτα κουλούρια Θεσσαλονίκης με ταχίνι!!!! | Aspas_recipes

Αφράτα κουλούρια Θεσσαλονίκης με ταχίνι!!!!

koulouria-me-tahini01

Φανταστικά μαλακά κουλούρια θεσσαλονίκης με ταχίνι.  Εξαιρετικό σνακ για όλες τις ώρες! Ιδανική συνταγή για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο.


Δείτε περισσότερες Συνταγές για κουλούρια 

koulouria-me-tahini1  
  
Για τα αφράτα #κουλούρια #θεσσαλονίκης με #ταχίνι θα χρειαστούμε :

Υλικά συνταγής

100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου 

350 γραμμάρια αλεύρι για ψωμί  Μύλοι Αγίου Γεωργίου 

1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

1 κύβο μαγιάς (25 γραμμ.) ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 7 -9 γραμμαρίων 

2 κουταλιές σούπας ζάχαρη

1 φλιτζάνι νερό (200  ml )

1 κουταλιά σούπας  ελαιόλαδο 

2 κουταλιές σούπας ταχίνι 

Για την επικάλυψη:

250 γραμμάρια σουσάμι

2 φλιτζάνια  νερό (400 ml )

1/2 φλιτζάνια ζάχαρη (100 γραμμάρια )

koulouria-me-tahini2 

Οδηγίες
 Διαλύουμε τη μαγιά σε μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μισό νερό. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά , σκεπάζουμε και αφήνουμε 20΄ να ενεργοποιηθεί η μαγιά, να αφρίσει ελαφρά στην επιφάνεια.

koulouria-me-tahini4

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και κάνουμε λακκούβα. Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το υπόλοιπο νερό, το ταχίνι και το ελαιόλαδο . Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα 3΄-4΄ να ενωθούν τα υλικά, και 4΄ σε δυνατή ταχύτητα.

Σκεπάζουμε το μπολ του μίξερ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20΄. Ξαναζυμώνουμε δυνατά τη ζύμη με τον γάντζο του μίξερ για 4΄. 

Μπορούμε να ζυμώσουμε και στο χέρι .

koulouria-me-tahini5 koulouria-me-tahini6

Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο μας. Την χωρίζουμε σε 10 κομμάτια 80 γραμμαρίων . Στο μεταξύ έχουμε ζεστάνει το νερό (2 φλιτζάνια) με τη ζάχαρη, να λιώσει. Αφήνουμε το νερό να κρυώσει καλά.

 Πλάθουμε ένα ένα κομμάτι σε μπαστούνι λεπτό, μήκους 30 εκατοστά  και το κλείνουμε σε κουλούρι. Πατάμε την ένωση να κολλήσει καλά. Βουτάμε ένα ένα κουλούρι στο νερό με τη ζάχαρη και το κυλάμε σε μπόλικο σουσάμι.
 
koulouria-me-tahini  

koulouria-me-tahini8 

 Αραδιάζουμε τα κουλούρια (ανά 5 κομμάτια ) σε λαδωμένες λαμαρίνες και αραιά γιατί φουσκώνουν. Τα σκεπάζουμε και τ’ αφήνουμε για 45 λεπτά  να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν. 

koulouria-me-tahini 

koulouria-me-tahini10

Τα ψεκάζουμε με λίγο νερό και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 C στον αέρα, για 15΄, να ροδίσουν και να ξεροψηθούν.

koulouria-me-tahini11

Συμβουλές

Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε καθόλου λάδι αντικαθιστούμε το ελαιόλαδο με 1 κουταλιά σούπας ταχίνι παραπάνω, δηλαδή βάζουμε στο σύνολο της συνταγής 3 κουταλιές σούπας ταχίνι .

 koulouria-me-tahini
Tips

Μπορείτε να αντικαταστήσετε την 1 κουταλιά ελαιόλαδο με 1 κουταλιά  ταχίνι δηλαδή 3 κουταλιές ταχίνι στο σύνολο.

Αν θέλετε τα κουλούρια να είναι  πιο τραγανά ψήστε για 20 λεπτά αντί 15 .

Εγώ έψησα την μια λαμαρίνα - (5 κουλούρια ) στα 15 λεπτά και μια λαμαρίνα 20 λεπτά για να μείνουμε ικανοποιημένοι όλοι .

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!

koulouria-me-tahini13

koulouria-me-tahini3

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram

 

0 comments